Na diecie wybieraj tylko tę mąkę. Odchudza i oczyszcza jelita

Za sprawą swoich walorów zdrowotnych mąka z ciecierzycy cieszy się coraz większą popularnością. Bogata w białko, błonnik, ale także żelazo, potas czy cynk jest niejednokrotnie lepszym wyborem, niż tradycyjna mąka pszenna. To jednak nie wszystko, ponieważ mąka z ciecierzycy coraz chętniej stosowana jest jako kosmetyk używany w pielęgnacji skóry czy włosów. Dlaczego warto postawić na mąkę z ciecierzycy? Odpowiadamy.

Mąka z ciecierzycy - jak powstaje?

Mąka z ciecierzycy powstaje na skutek zmielenia suchych nasion ciecierzycy, zwanej grochem włoskim, która zaliczana jest do roślin strączkowych.

Uprażone na suchej patelni bądź uprzednio moczone w wodzie, ziarna są drobno mielone, zachowując wszystkie swoje walory zdrowotne. Mąkę z ciecierzycy można przygotować samodzielnie w domu, prażąc nasiona na patelni, a następnie za pomocą blendera lub młynka - zmielić je w drobny pył.

Właściwości zdrowotne mąki z ciecierzycy

Warto tradycyjną mąkę pszenną zamienić na mąkę z cieciorki ze względu na jej skład. W 100 gramach znajduje się:

Reklama
  • 22 g białka,
  • 6,7 g tłuszczu,
  • 10 g błonnika.

Mąka z cieciorki jest zalecana osobom z cukrzycą, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, wynoszący 35, podczas gdy indeks glikemiczny tradycyjnej mąki pszennej wynosi aż 75.

Mąka z nasion ciecierzycy jest bogata w kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę A, jest także źródłem miedzi, fosforu, żelaza, potasu, magnezu, cynku i sodu. Jej skład sprawia, że jest zdrowszą alternatywą tradycyjnej mąki, a jej zastosowanie tak samo szerokie.  

Zastosowanie mąki z ciecierzycy - kto powinien ją jeść?

Mąka z ciecierzycy jest idealna w diecie wegetariańskiej, w której istotne jest uzupełnianie białka. Jest wykorzystywana jako zamiennik jajek nie tylko w diecie wegan, ale także przez osoby uczulone na białko jaja kurzego.

Wysoka zawartość błonnika sprawia, że posiłki przygotowane z dodatkiem mąki zapewniają uczucie sytości na długi czas, co jest wskazane u osób z nadwagą i otyłością, będących na diecie redukcyjnej. Białko z ciecierzycy jest także doskonałym suplementem dla osób, które są aktywne fizycznie.

Brak glutenu w mące z ciecierzycy sprawia, że powinna znaleźć się ona w kuchni osób, które nie tolerują glutenu ale także tych, którzy mają skłonność do problemów żołądkowo-jelitowych.

Ciecierzyca na cholesterol, zdrowe serce i niski cukier

Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w nasionach ciecierzycy korzystnie wpływają na regulowanie poziomu cholesterolu, co zmniejsza ryzyko występowania zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Ponadto zawarte w niej izoflawonoidy mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz usprawniające oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn.

Potrawy przygotowane na bazie mąki z ciecierzycy nie powodują nagłego wyrzutu insuliny, dlatego są wskazane u osób chorujących na cukrzycę lub stan przedcukrzycowy.

Potas obecny w nasionach korzystnie wpływa na kontrolowanie ciśnienia tętniczego krwi, a magnez wpływa na funkcjonowanie komórek nerwowych, co przekłada się na prawidłową kurczliwość mięśnia sercowego i innych mięśni w organizmie.

Mąka z ciecierzycy w kuchni

Mąkę można wykorzystać do tradycyjnych wypieków, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Przygotować z niej można tarty, chleb, ale także naleśniki czy ciasteczka. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik bułki tartej do panierowania dań mięsnych czy warzywnych.

Mąkę z ciecierzycy warto stosować także jako zagęstnik do zup czy sosów, zamiast śmietany. Wystarczy wymieszać ją w szklance zimnej wody i dodać do potrawy, a następnie gotować przez kilka minut. W tym czasie potrawa zgęstnieje, a mąka straci smak surowego grochu.

Mąka z ciecierzycy w codziennej pielęgnacji

Mąka sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale może być także naturalnym kosmetykiem. Przygotujemy z niej peeling do ciała, odżywczą maskę na włosy czy maseczkę na twarz. Doskonale wyciąga tłuszcze, dlatego jest zalecana osobom, które stosują  zabieg olejowania włosów.

CZYTAJ TAKŻE:

Rewelacja na odchudzanie. Oczyści jelita ze złogów, pokona zaparcia i oszuka głód

Błonnik - dla dobrej kondycji układu pokarmowego

Prawie pół miliona Polaków nie toleruje glutenu. Zasady diety w celiakii

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: mąka bezglutenowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL