Włącz do diety, jeśli jesteś po pięćdziesiątce. Te produkty poprawią pamięć i koncentrację
Mózg to najważniejszy organ ludzkiego organizmu, dlatego tak ważne jest, by jak najdłużej zachował on zdrowie i był w dobrej kondycji. Czynniki zewnętrzne, takie jak stres, przebodźcowanie czy niewielka ilość snu mogą sprawić, że ten istotny organ szybciej zacznie się starzeć i tracić swoje funkcje. Wraz z wiekiem słabnie pamięć, zdolności uczenia się i koncentracja, dlatego tak ważne jest, by dieta – zwłaszcza osób po 50. roku życia - była bogata w produktu wspierające pracę mózgu. co powinno królować na talerzu? Odpowiadamy.
Mózg, jako "centrum dowodzenia" organizmem, potrzebuje dużo energii do prawidłowego funkcjonowania. Aż jedna czwarta energii, jaką dostarczamy wraz z jedzeniem, jest wykorzystywana właśnie przez ten narząd. Dla prawidłowego funkcjonowania mózg potrzebuje tlenu oraz glukozy - bez tego komórki nerwowe obumierają w przeciągu kilkunastu minut. Nie oznacza to jednak, że wystarczy jeść cukier i zapewnić sobie dostęp do powietrza, by mózg działał prawidłowo.
Jest kilka kluczowych składników, których mózg potrzebuje do zachowania wszystkich swoich funkcji. Niezbędne do działania mózgu są:
- miedź,
- cynk,
- magnez,
- witamina D,
- kwasy omega-3,
- antyoksydanty,
- białko.
Wraz z upływem czasu mózg pracuje coraz wolniej. Po 50. roku życia spada koncentracja, mogą pojawiać się niewielkie problemy z pamięcią, a także tracimy umiejętność szybkiego przyswajania wiedzy. W okolicy 60. roku życia mogą pojawiać się pierwsze objawy rozwijającej się demencji, która wiąże się ze zmianą zachowania, obniżeniem nastroju czy zaburzeniami osobowości.
Udowodniono, że nie tylko dieta, ale także aktywność fizyczna i hobby korzystnie wpływają na mózg i opóźniają procesy starzenia się.
Podstawą diety dobrej dla mózgu są zdrowe tłuszcze, a także świeże owoce i warzywa. Warto koncentrować się na tych, które zawierają dużo witamin, cennych pierwiastków i przeciwutleniaczy.
Borówka, truskawka i cytrusy
Owoce te zawierają w sobie dużo antyoksydantów, które wzmacniają odporność, utrzymują komórki w zdrowiu i są odpowiedzialne za naprawę uszkodzonego DNA. Udowodniono, ze przeciwutleniacze poprawiają pamięć, koncentrację, a także wpływają na zdolności poznawcze. Oprócz borówek, truskawek i owoców cytrusowych, warto do diety włączyć marchew, cebulę, winogrona oraz buraki.
Zielone warzywa
Warto sięgać po zielone warzywa liściaste, ponieważ zawierają one kwas foliowy, odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych. Oprócz tego są bogate w witaminę K i luteinę. Aby zatrzymać procesy starzenia się mózgu, warto jeść jarmuż, szpinak, rukolę oraz natkę pietruszki.
Orzechy i pestki bogate w kwasy omega-3
Zdrowe tłuszcze powinny być nieodłącznym elementem diety, ponieważ działają neuroprotekcyjnie - nie tylko poprawiają pamięć, ale hamują także rozwój choroby Alzheimera czy innych schorzeń neurodegeneracyjnych.
Cenne kwasy omega-3 znajdziemy przede wszystkim w rybach: makreli, łososiu czy śledziu. Jeśli jednak nie przepadamy za rybami, warto postawić na olej rzepakowy, pestki dyni oraz orzechy włoskie.
Zdrowe białka, które wspierają mózg
Dla prawidłowej pracy mózgu niezbędne jest prawidłowe wytwarzanie neuroprzekaźników, takich jak serotonina odpowiedzialna m.in. za nastrój, apetyt oraz sen. Za istotne dla mózgu aminokwasy uznaje się tryptofan, histydynę i argininę. Można je znaleźć m.in. w:
- bananach,
- nasionach chia,
- chudym mięsie,
- fasoli,
- pestkach dyni,
- białym sezamie,
- mleku i jego przetworach.
CZYTAJ TAKŻE:
Wolisz smak słodki czy słony? Naukowcy: Jeden rodzaj dań napędza chorobę Alzheimera
Sześć minut dziennie wystarczy, by zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera
Ten gen zwiększa ryzyko choroby Alzheimera. Ma go 15 proc. społeczeństwa