Dieta ketogeniczna - zdrowy i szybki sposób na schudnięcie?
Dieta ketogeniczna to rodzaj diety niskowęglowodanowej, czyli opartej na wykluczeniu z posiłków produktów z zawartością węglowodanów. Spożywanie wyłącznie białek i tłuszczów prowadzi do stanu ketozy, kiedy organizm zmuszony jest czerpać energię z własnych zapasów tłuszczu, zamiast z pozyskiwanej z paliwa węglowodanowego glukozy.
Ten sposób żywienia został stworzony w celach leczniczych, pierwotnie stosowano go w leczeniu lekoopornej padaczki u dzieci. Badania kliniczne dowiodły zmniejszenia częstotliwości występowania napadów padaczki; podejmowane są próby stosowania diety ketogenicznej w terapii chorób neurologicznych, jak choroba Alzheimera, Parkinsona czy stwardnienie rozsiane.
"Skutkiem ubocznym" tej diety może być utrata wagi, stąd coraz częściej stosuje się ją w charakterze diety odchudzającej. Zmuszenie organizmu do czerpania energii z zapasów tłuszczu sprzyja chudnięciu, dodatkowym ułatwieniem jest fakt, że przy takim sposobie odżywiania nie czuje się głodu. Duże spożycie tłuszczów powoduje większe wydzielanie hormonu zwanego cholecystokininą, czego efektem jest m.in. zmniejszenie apetytu.
Na początku stosowania diety niskowęglowodanowej daje o sobie znać euforyczne działanie związków ketonowych, które może się utrzymywać przez 2-3 miesiące.
Dieta ta, stosowana przez dłuższy czas, może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, ponieważ zwiększona produkcja ciał ketonowych obciąża wątrobę i nerki.
Po okresie euforii dają o sobie znać dolegliwości takie jak osłabienie, nadmierna senność, mdłości, zaparcia, nieprzyjemny zapach z ust. Stopniowo kuracja może prowadzić do niedoborów witamin i składników mineralnych, utraty masy mięśniowej, powstawania kamieni nerkowych i żółciowych.
Choć wizja szybkiej utraty kilogramów może być kusząca, stosowanie diety ketogenicznej na własną rękę i przez dłuższy czas może być niebezpieczne dla zdrowia. Przed jej zastosowaniem warto zasięgnąć porady lekarza i kontrolować stan zdrowia w trakcie kuracji.