Kiełki to nie tylko witaminy i cenne pierwiastki. Te z brokułu zbiją poziom cukru, wesprą w cukrzycy
Kiełki to cenne źródło wielu witamin i cennych pierwiastków, które wspierają zdrowie. Dostępne w marketach, jak i małych sklepach spożywczych, doskonale nadają się na kanapki lub jako dodatek do sałatek. Najpopularniejsze to kiełki rzodkiewki, lucerny, ale także słonecznika, fasoli i brokułu. To właśnie na te ostatnie warto zwrócić szczególną uwagę, bo - jak wskazują badania - mogą skutecznie obniżać poziom cukru i zmniejszyć ryzyko cukrzycy.
Kiełki zawierają w sobie nawet kilka razy więcej cennych witamin i pierwiastków, niż dojrzałe warzywa. Nie inaczej jest w przypadku kiełków brokułu, w których znajdziemy cenne witaminy wspierające odporność, układ nerwowy czy sercowo-naczyniowy. Zjadając kiełki możemy szybko uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, witaminę A, C, E oraz K.
Nie tylko witaminy, ale i cenne pierwiastki możemy dostarczyć do organizmu wraz z kiełkami. Znajdziemy w nich
- wapń,
- żelazo,
- fosfor,
- selen,
- magnez,
- cynk,
- potas.
To jednak nie wszystko, bo dodatkowo kiełkach obecny jest koenzym Q-10, luteina, kwasy omega-3, białko, chlorofil aż w końcu karoten.
Tak długa lista cennych składników powinna zdecydowanie zachęcić do częstszego spożywania kiełków. Powyższe witaminy i minerały usprawniają pracę układu nerwowego, wzmacniają serce, chronią przed miażdżycą, poprawiają gospodarkę hormonalną, wzmacniają włosy, paznokcie i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu komórek.
Najnowsze badania dowodzą, że regularne jedzenie kiełków może chronić przed cukrzycą. Wszystko za sprawą dużej obecności sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem, wykazuje działanie antybakteryjne, a także jest wykorzystywany do walki z chorobami cywilizacyjnymi: cukrzycą, nowotworami a także chorobami układu krążenia.
Pierwsze badania opublikowano w 2017 roku. Naukowcy z Uniwersytetu w Göteborgu przeprowadzili badanie, w którym 97 pacjentom z cukrzycą typu 2., przez trzy miesiące podawano skoncentrowany sulforafan. Wyniki wykazały spadek poziomu glukozy we krwi o 10 proc.
Najnowsze badania opublikowane w 2025 roku potwierdzają te obserwacje. W pilotażowym badaniu z udziałem 74 osób ze stanem przedcukrzycowym, uczestnikom podawano suplement z sulforafanem lub placebo. Po 12 tygodniach odnotowano znaczące obniżenie poziomu glukozy na czczo w grupie osób, które przyjmowały sulforafan. Najlepsze wyniki wykazano u osób z wczesnymi objawami łagodnej cukrzycy.
Badania sugerują również, że regularne spożywanie kiełków brokułu może prowadzić do istotnego spadku stężenia glukozy i insuliny we krwi na czczo oraz zmniejszenia wskaźnika insulinooporności HOMA-IR.
Naukowcy podkreślają, że wciąż najskuteczniejszą profilaktyką cukrzycową jest odpowiedni styl życia. Utrzymanie prawidłowej masy ciała, zdrowa dieta oraz regularna aktywność fizyczna są najlepszymi metodami walki z chorobami metabolicznymi.
"Leczenie stanu przedcukrzycowego wciąż ma wiele niedoskonałości, ale nowe odkrycia otwierają drogę do potencjalnej precyzyjnej terapii z wykorzystaniem pozyskanego z brokułów sulforafanu jako z żywności funkcjonalnej. Jednak czynniki związane ze stylem życia pozostają podstawą każdego leczenia stanu przedcukrzycowego. Ważna jest m.in. aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i zmniejszenie masy ciała" - mówi Anders Rosengren, autor badania.
CZYTAJ TAKŻE:
Moda czy naturalny fenomen. Co wiadomo o właściwościach octu jabłkowego?
Sprawdziłam na sobie, jak działa picie żelatyny. Możecie spodziewać się jednego
Najlepszy zamiennik kawy. Przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu