Źródło białka, żelaza i potasu. Obniża "zły" cholesterol, pomaga tracić na wadze

W Polsce mogli o niej słyszeć miłośnicy kuchni meksykańskiej, a także wegetarianie czy weganie. Pozostałym hasło "fasola pinto" niewiele mówi, poza tym, że to na pewno jakaś odmiana fasoli. Dlaczego warto w sklepie po nią sięgnąć? Fasola pinto jest bardzo pożywna, łatwa w przygotowaniu, dobrze komponuje się z wieloma dodatkami i może stanowić bazę wielu potraw. Poza tym jest zdrowa, dobra m.in. dla serca. Poznaj jej właściwości i sposób przygotowania.

Fasola pinto - co to takiego?

Fasola pinto należy do roślin z rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru. Funkcjonuje pod różnymi nazwami, a wszystkie nawiązują do jej znaku rozpoznawczego - charakterystycznych cętek. W języku hiszpańskim "pinto" oznacza "maluję", dlatego fasola pinto występuje też jako fasola malowana. Nazywa się ją również fasolą kropkowaną lub przepiórczą.

Fasaola pinto w Polsce jest mało znana. Największą popularnością cieszy się w Ameryce. Stanowi podstawę kuchni meksykańskiej - ziarna są miękkie, kremowe, orzechowe i ziemiste, dzięki czemu idealnie nadają się do burrito, fajitas, tacos i quesadillas. Szukając jej w polskich sklepach, warto sprawdzić w dziale "Kuchnie świata". Najczęściej występuje w formie suszonej, ale można ją dostać również gotową do użycia w puszce.

Reklama

Fasola pinto - składniki odżywcze

Jak wszystkie rodzaje fasoli, fasola pinto jest bogata w składniki odżywcze. Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, białka roślinnego (stanowi cenny składnik diety wegetarian i wegan) i błonnika. Jeśli chodzi o witaminy i minerały, dostarcza m.in. kwasu foliowego, tiaminy, witaminy B6, potasu, żelaza, magnezu, fosforu, manganu czy cynku.

100 g fasoli pinto to niewiele ponad 340 kcal. Co ważne dla diabetyków, ma ona niski indeks glikemiczny.

Właściwości fasoli pinto

Zawartość białka i żelaza sprawia, że fasola pinto jest dobrym wyborem dla wegetarian i wegan. Stanowi doskonały zamiennik mięsa. Mówiąc o fasoli, ma się jednak na myśli białko niepełnowartościowe, dlatego należy ją łączyć w posiłkach z produktami zawierającymi brakujące aminokwasy, np. z produktami zbożowymi.

Pożądanym składnikiem w diecie, nie tylko dla funkcjonowania przewodu pokarmowego, jest również błonnik, a fasola pinto jest dobrym źródłem błonnika. Pokarmy bogate w błonnik mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Ponadto sycą na długo i zmniejszają ryzyko przejadania się, a także obniżają stężenie cholesterolu.

Fasola pinto to także źródło przeciwutleniaczy. Na uwagę zasługuje przede wszystkim kemferol, wykazujący właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne.

Jedzenie fasoli pitno może odbywać się z korzyścią dla serca. Jedno małe, ośmiotygodniowe badanie wykazało, że codzienne spożywanie 1/2 szklanki fasoli znacząco obniża zarówno cholesterol całkowity, jak i cholesterol LDL, których wysoki poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. W innym badaniu regularne spożywanie fasoli pinto nie tylko obniżało "zły" cholesterol, ale także pobudzało produkcję propionianu, który pomaga obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Poza tym fasola pinto jest bogata w magnez i potas, które są niezbędne, by serce pracowało bez zarzutu.

Fasola pinto może sprzyjać utracie wagi. Jest bogata zarówno w białko, jak i błonnik, dwa składniki odżywcze, które nie tylko sprawiają, że dłużej czujemy się syci, ale też pomagają kontrolować apetyt. Wiele badań powiązało spożycie fasoli z większym uczuciem pełności, niższą masą ciała i mniejszym obwodem talii.

Jak jeść fasolę pinto?

Fasola pinto zachowuje się podobnie jak fasola czerwona, dlatego można ją wykorzystywać we wszystkich przepisach, w których występuje jej czerwona "kuzynka". Suche nasiona należy moczyć ok. 12 godzin. Potem trzeba je przepłukać, zalać świeżą wodą, bez soli (można ją dodać dopiero pod koniec gotowania), i gotować do miękkości, czyli ok. godziny. W smaku jest dość słodkawa i ma mączystą konsystencję.

Fasolę pinto można dodawać do zup, gulaszy, dań z ryżu, sałatek. Nadaje się do dipów, smarowideł i farszy. Można z niej zrobić kotlety. W Meksyku jest bardzo często używana do burrito, a także chili con carne.

CZYTAJ TAKŻE: 

Gruszka miłości obniża poziom cholesterolu i ciśnienie. Jedz też, gdy chcesz schudnąć

Nie tylko ziemniaki i ryż. Pomysły na zdrowe i lekkie obiady bez glutenu

12 warzyw, których nie można jeść na surowo. Mogą ci poważnie zaszkodzić

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: fasola | fasola właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL