Co jeść na diecie bezglutenowej? Nie tylko ziemniaki i ryż będą dobre

Nietolerancja glutenu to problem o podłożu autoimmunologicznym, który dotyczy około sześciu procent populacji, podczas gdy na celiakię choruje około 1-2 procent. W obu przypadkach konieczne jest wykluczenie glutenu z diety. Choć pokutuje przekonanie, ze osoby unikające glutenu muszą ciągle jeść tylko ziemniaki albo ryż, menu w diecie bezglutenowej może być naprawdę różnorodne i smaczne, przy czym przygotowanie obiadu wcale nie musi zajmować wiele czasu. Co można jeść przy nietolerancji glutenu? Przedstawiamy pomysły na szybkie obiady bez glutenu.

Co to jest gluten?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, która występuje w niektórych ziarnach zbóż. Jest to substancja, która nadaje ciastom elastyczność i sprężystość, a chlebom - gąbczastą strukturę.

Gdzie znajduje się gluten?

Gluten znajdziemy między innymi w pszenicy, jęczmieniu czy życie. Niektórzy rezygnują z produktów, w których znajduje się gluten z własnej woli. Inni są do tego zmuszeni — z powodu alergii na gluten lub celiakii. Dieta bezglutenowa zakłada przede wszystkim wykluczenie z menu produktów zbożowych i wytworzonych z ziaren, jak kluski, makarony czy pieczywo. Co wobec tego można spożywać? Podpowiadamy.

Reklama

Co jeść na nietolerancję glutenu?

Celiakia oraz ostra nietolerancja glutenu wymusza radykalne zmiany w diecie. Trzeba się wystrzegać wielu produktów, ponieważ śladowe ilości glutenu mogą znajdować się w niespodziewanych miejscach - na przykład w wędlinach, jogurtach, sosach czy gotowych daniach. Aby mieć pewność, że żywność, którą zjadasz, naprawdę jest bezglutenowa, warto wybierać odpowiednie, dedykowane działy w sklepach i szukać produktów z przekreślonym kłosem (międzynarodowy symbol bezpiecznej żywności bezglutenowej).

Warto pamiętać, że choć część rzeczy musi zostać wykluczona z diety, spora ich ilość jest jak najbardziej dostępna. Osoby z nietolerancją glutenu mogą swobodnie sięgać między innymi po ryż, ziemniaki, grykę, soję, soczewicę, fasolę, a także mięso, ryby, jaja czy orzechy. Możliwości komponowania ciekawych i smacznych posiłków jest zatem mnóstwo.

Czytaj też: Co trzeba wiedzieć o diecie bezglutenowej? Obalamy popularne mity 

Co zrobić na obiad bez glutenu?

Na diecie bezglutenowej można spożywać wiele różnych rzeczy. Glutenu nie znajdziemy w mleku i produktach mlecznych, mięsie, rybach, warzywach, owocach i większości przypraw (warto czytać etykiety, ponieważ w mieszankach mogą występować jego śladowe ilości). Oto ciekawe pomysły na szybki obiad bez glutenu:

  • zupa pomidorowa z ryżem (beż zasmażki czy zagęszczania jej mąka)
  • kaszę gryczaną z gulaszem (kasza ryczana jest bezglutenowa)
  • kaszotto z kaszy jaglanej np. z grzybami, cieczierzyecą i ulubionymi warzywami
  • risotto z kuczarkiem, krewetkami lub tofu (ryż do risotto czyli arborio także jest bezglutenowy)
  • bezglutenowe naleśniki (wykonane w tradycyjny sposób, ale z mąki bezglutenowej, na przykład gryczanej),
  • bezglutenowe kopytka (wykonane bez mąki pszennej, a jedynie z trzech składników: mąki ziemniaczanej, ziemniaków i soli),
  • bezglutenowe placki ziemniaczane (wykonujemy je w tradycyjny sposób, lecz zamiast mąki pszennej stosujemy mąkę kukurydzianą),
  • bezglutenowe pierogi (pierogi można przygotować z dowolnym farszem, pamiętając, by użyć mąki bezglutenowej)
  • tartę na spodzie z mąki z ciecierzycy lub grochu (zawierają dużo białko a nie mają glutenu), na wiezuc tarty ułoż mp szpinak, ser pleśniowy i gruszkę, mozzarellę i pomidory lub kurczaka, ser żołty i pieczarki 

Czytaj również: Obniży cholesterol i oczyści organizm z toksyn. Jak stosować ziemię okrzemkową?

Jednogarnkowy obiad bez glutenu

Warto sięgnąć po makaron bezglutenowy, by przygotować przy jego pomocy na przykład bezglutenowe łazanki. Ich wykonanie nie jest wcale trudne, a smak przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Co będzie potrzebne do ich przygotowania?

Składniki:

  • kapusta, 
  • makaron bezglutenowy, 
  • masło, 
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek.

Jak wykonać bezglutenowe łazanki?

  • Pierwszy krok to posiekanie kapusty, a następnie podsmażenie jej w garnku na rozgrzanym maśle. Co jakiś czas mieszamy kapustę w garnku, by nie przywarła do jego dna. 
  • Do poszatkowanej kapusty dodajemy ugotowany, bezglutenowy makaron. Do garnka wlewamy też w razie potrzeby odrobinę wody.
  • Gotującą się potrawę doprawiamy tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Możemy również wykorzystać bezglutenową kaszę (jaglaną, gryczaną czy kukurydzianą), by wykonać kaszotto z dowolnymi dodatkami - na przykład czerwoną cebulą i selerem naciowym. Jak wykonać danie?

  • Kaszę jaglaną należy ugotować, a czerwoną cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni.
  • Do podsmażanej cebuli dodajemy też czosnek i pokrojony seler naciowy. Przez chwilę je podsmażamy.
  • Zmniejszamy ogień i na patelnię dodajemy też kaszę. Całość doprawiamy zaś na przykład solą, pieprzem i sosem sojowym.

Bezglutenowe jednogarnkowe dania można też przygotować na bazie ryżu. Z pewnością każdemu przypadnie do gustu na przykład risotto z cukinią i boczkiem.

Do wykonania dania potrzebne będą:

  • oliwa z oliwek,
  • masło,
  • biała cebula,
  • ryż,
  • boczek,
  • cukinia,
  • parmezan,
  • bulion warzywny,
  • natka pietruszki do posypania.

Jak przygotować risotto z warzywami?

  • Zarówno warzywa, jak i boczek kroimy w drobną kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło. Najpierw dodajemy do nich cebulę, by się ładnie zarumieniła.
  • Do cebuli dodajemy boczek, czekając, aż wytopi się z niego tłuszcz.
  • Na patelnię wsypujemy ryż i podlewamy go bulionem warzywnym. Możemy też ugotować ryż osobno - wówczas nie będziemy musieli go podlewać, by zmiękł.
  • Pokrojoną cukinię dodajemy na ostatnie 5 minut smażenia.
  • Następnie całość doprawiamy, posypujemy parmezanem, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Warto przykryć risotto na około 5 minut, by doszło.

Aby mieć pewność, że mięso nie miało kontaktu z glutenem, najlepiej zdecydować się na boczek surowy i samodzielnie go upiec.

Czytaj też: Najpopularniejsza dieta wśród Polaków. Błyskawicznie spala tłuszcz, ale trzeba z nią uważać 

Co na obiad do pracy bez glutenu?

Osoby na diecie bezglutenowej mogą zabrać do pracy wiele pysznych przekąsek - pożywnych i zdrowych. Doskonałym pomysłem na sycący obiad do pracy są bezglutenowe cebularze, wykonane z mąki ryżowej. Co dokładnie będzie potrzebne do ich przygotowania?

  • kostka białego sera,
  • ½ szklanki mąki ryżowej,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cebula,
  • ser żółty,
  • ulubione przyprawy.

Jak przygotować bezglutenowy cebularz?

  • Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie zagnieść ciasto.
  • Z przygotowanego ciasta formujemy placki i wykładamy na blasze.
  • Pieczemy cebularze 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  • Po tym czasie na wierzchu cebularzy układamy jeszcze posiekaną cebulę oraz starty żółty ser.
  • Umieszczamy placki w piekarniku na dodatkowe 10 minut.

Doskonałą przekąską, którą można przygotować w domu i odgrzać w mikrofalówce w pracy jest zapiekanka z ziemniaków, mięsa i żółtego sera. Można również naszykować ziemniaki po chłopsku (zapiekane z boczkiem i cebulą) lub wyborną rybę z warzywami (na przykład łososia ze szpinakiem).

Źródła: zdrowie.interia.pl, porady.interia.pl, smaker.pl, pacjent.gov.pl

CZYTAJ TEŻ: 

Zapomniana witamina B9. Objawy niedoboru to mrowienie skóry i osłabienie funkcji mózgu 

Usprawni pracę jelit i nerek, pokona wzdęcia. Maleńkie ziarenka skrywają wielką moc 

Kto nie może jeść jabłek? Choć są bardzo zdrowe, mogą nasilać przykre objawy 

Zobacz też: 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: gluten | celiakia | dieta bezglutenowa | nietolerancja glutenu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL