Obniży cholesterol i oczyści organizm z toksyn. Jak stosować ziemię okrzemkową?
Ziemia okrzemkowa jest stosowana w przemyśle, w medycynie i w kosmetyce. Obniża cholesterol, oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia jego odporność. Te prozdrowotne właściwości zawdzięcza swojemu pochodzeniu. Czym jest ziemia okrzemkowa i jak ją stosować dla wzmocnienia zdrowia? Wyjaśniamy.
Ziemia okrzemkowa to miękka skała, która powstała ze skamieniałych pancerzyki jednokomórkowych glonów - okrzemek, którym zawdzięcza swoją nazwę. Tworzą one minerał, który składa się głównie z krzemionki (dwutlenku krzemu, SiO2). Ziemia okrzemkowa występuje w odmianie przemysłowej oraz spożywczej, zwanej też diatomitową. Skład ziemi okrzemkowej spożywczej jest dość prosty, zawiera ona:
- 30% krzemu;
- 19% wapnia;
- 5% sodu;
- 3% magnezu;
- 2% żelaza.
Wszystkie te składniki decydują o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych ziemi okrzemkowej.
Ziemia okrzemkowa przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn. To dzięki pancerzykom okrzemek, które są naładowane ujemnie i przyciągają elementy o ładunku dodatnim. Należą do nich grzyby, pleśnie, bakterie, wirusy i metale ciężkie. Łączą się one z diatomitem i są wydalane z organizmu wraz z kałem.
Jako przeciwutleniacz ziemia okrzemkowa wzmacnia odporność. Pomaga w ten sposób naszemu organizmowi stawiać czoła infekcjom. Duża zawartość krzemu powoduje, że wapń zawarty w diatomicie wchłania się doskonale. W ten sposób ziemia okrzemkowa wspiera układ kostny i pomaga zapobiegać osteoporozie. Jest też dużym wsparciem w zapobieganiu próchnicy.
Krzemionka zawarta w ziemi okrzemkowej wzmacnia naczynia krwionośne i zmniejsza powstawanie blaszek miażdżycowych. Tym samy przyczynia się obniżenia poziomu złego cholesterolu.
Czytaj też: Usprawni pracę jelit i nerek, pokona wzdęcia. Małe ziarenka skrywają wielką moc
Ziemia okrzemkowa jest składnikiem wielu produktów spożywczych. Można ją jednak suplementować. W sklepach dostępna jest w formie rozpuszczalnych w wodzie tabletek lub pod postacią proszku. Należy ją przyjmować godzinę przed posiłkiem lub dwie godziny po nim. Przyjmowanie ziemi okrzemkowej trzeba wprowadzać stopniowo, przy czym dzienna dawka nie powinna przekraczać 3 łyżeczek na dobę.
Na początek warto zacząć od pół łyżeczki, którą rozpuszczamy w wodzie lub koktajlu. Całość trzeba wypić szybko, by diatomit nie zaczął wchłaniać wody. Podczas przyjmowania ziemi okrzemkowej należy bardzo dużo pić - minimum 2,5 litra wody dziennie. Pełna suplementacja ziemi okrzemkowej powinna trwać 90 dni w systemie 10/10. Oznacza to, że przez 10 dni przyjmujemy ziemię okrzemkową, po czym robimy sobie 10 dni przerwy. Za każdym razem zwiększamy dawkę o pół łyżeczki lub nieco więcej. Wypłukiwanie z organizmu toksyn może się wiązać z bólami głowy lub samopoczuciem podobnym do objawów grypy. Jeśli te są one zbyt uciążliwe, kurację należy przerwać.
Przyjmowanie ziemi okrzemkowej nie ma zbyt wielu przeciwwskazań. Nie powinny jej jednak spożywać dzieci do 12 roku życia, kobiety w ciąży i matki karmiące. Podczas przyjmowania ziemi okrzemkowej powinny uważać osoby chorujące na astmę. Lepiej, żeby korzystały z tabletek, a nie z proszku. Wdychane przez nieuwagę drobinki mogą wzmóc objawy chorób płucnych. Natomiast nie wzmogą samej choroby. Zbyt intensywne spożywanie ziemi okrzemkowej może spowodować spłycenie oddechu i kaszel.
Źródło: healthline.com, seeminerals.com
Czytaj też:
Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i lepiej je przyswajamy
Jak brak śniadania wpływa na organizm? Skutki odczujesz jeszcze tego samego dnia
Kto nie może jeść jabłek? Choć są zdrowe, mogą nasilać przykre objawy