Jak niejedzenie śniadania wpływa na organizm? Skutki odczujesz jeszcze tego samego dnia

Zewsząd słyszy się, że śniadanie rano trzeba zjeść. Ale nie zawsze masz na to czas - spieszysz się, by odprowadzić dzieci do przedszkola, a potem biegniesz do pracy. Zwykle jesteś w niedoczasie. Musisz jednak wiedzieć, że regularne pomijanie śniadania ma swoje konsekwencje. Nawet jeśli nie zjesz śniadania tylko raz, odczujesz tego skutki. Jak reaguje organizm, kiedy nie zapewniasz mu najważniejszego posiłku? Sprawdzamy.

Śniadanie to najczęściej pomijany posiłek

"Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - głosi stare przysłowie. W myśl innego śniadanie powinniśmy jeść jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia - powtarzają lekarze i dietetycy. Niestety zwłaszcza dziś, kiedy nieustannie się spieszymy, to najczęściej pomijany i najbardziej niedoceniany posiłek.

Jeśli do tej pory pomijałeś śniadania, pora zmienić ten nawyk. Śniadanie nadaje ton całemu dniu. Rano twoje ciało i mózg domagają się świeżego paliwa, by móc działać efektywnie. Śniadanie dostarcza tak potrzebnej energii, poprawia czujność i koncentrację. Pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i zapewnia składniki odżywcze konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Badania sugerują, że regularne spożywanie śniadań skutkuje też lepszą jakością snu i dobrym nastrojem po przebudzeniu.

Reklama

Podkreśla się, że spożywanie śniadań zmniejsza ryzyko wielu chorób. Osoby, dla których zjedzenie śniadania jest obowiązkowym punktem dnia, mają mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i otyłości. Ale to nie wszystko. Poniżej przyjrzymy się, jak niejedzenie śniadań może wpływać na organizm.

O której godzinie zjeść śniadanie?

Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do dwóch godzin po wstaniu z łóżka. Lepiej wcześniej niż później. W badaniach zaobserwowano, że zjedzenie śniadania po godz. 9 zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o prawie 60 proc. w porównaniu ze śniadaniem zjedzonym przed godz. 8.

Co dzieje się z organizmem, gdy pomijasz śniadanie?

Badacze podkreślają, że związek pomiędzy unikaniem śniadań a stanem zdrowia jest skomplikowany i nadal nie do końca jasny. Ale wskazują na kilka zależności.

Jeśli regularnie pomijasz śniadania, organizm z czasem może zacząć szwankować. Jakie sygnały mogą się wtedy pojawić? Co fundujesz organizmowi, nie jedząc śniadań?

Narażasz się na ból głowy

U wielu osób cierpiących na migrenę niezjedzenie śniadania może wywołać atak. Nawet w przypadku osób, które nie zmagają się z migreną, ważne jest regularne spożywanie posiłków, aby uniknąć bólu głowy. Kiedy pomijasz posiłki, poziom cukru we krwi spada, co może być przyczyną wielu dokuczliwych objawów. Poza bólem głowy mogą dokuczać też np. senność czy uczucie zimna.

Pozbawiasz organizm niezbędnych składników odżywczych

Śniadanie to pierwszy posiłek w ciągu dnia, ale niejedyny. Jego pominięcie może sprawić, że nie dostarczysz organizmowi odpowiedniej dawki składników odżywczych, jakiej potrzebuje każdego dnia. Skutki zaniedbań staną się odczuwalne z czasem. Badania pokazują, że dorośli, którzy pomijają śniadanie, są narażeni na zwiększone ryzyko niedostatecznego spożycia wapnia, żelaza, a także witaminy A, witamin z grupy B czy witaminy C.

Spowalniasz działanie mózgu

Zaczynając dzień od śniadania, dostarczasz składników odżywczych niezbędnych m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego. Niejedzenie śniadań wydłuża czas reakcji mózgu. Jak to odczujesz? Będziesz dłużej przetwarzać informacje, nie będziesz mógł się skoncentrować na zadaniu. Nie będziesz wydajny, a za to ze strony pracodawcy mogą spotkać cię konsekwencje.

Masz gorszą odporność

Pomijanie śniadania może być szkodliwe dla układu odpornościowego i utrudniać organizmowi walkę z infekcjami. Naukowcy przeprowadzili badanie na myszach. Jedna grupa zwierząt jadła śniadanie zaraz po przebudzeniu, a druga grupa nie jadła nic. Od myszy pobrano próbki krwi po przebudzeniu, następnie cztery godziny później i osiem godzin później. Badacze zaobserwowali wyraźną różnicę w grupie na czczo, szczególnie w liczbie monocytów, które odgrywają ogromną rolę w zachowaniu odporności organizmu. Na początku badania wszystkie myszy miały taką samą liczbę monocytów. Jednak po czterech godzinach monocyty u myszy z grupy na czczo uległy dramatycznemu spadkowi. Naukowcy odkryli, że 90 proc. tych komórek zniknęło z krwiobiegu, a po ośmiu godzinach ich liczba uległa dalszemu zmniejszeniu. Tymczasem liczba monocytów w grupie, która zjadła śniadanie, pozostała niezmieniona.

Szkodzisz swojemu sercu

Po przeprowadzeniu badania obserwacyjnego z udziałem ponad 6 tys. dorosłych w wieku od 40 do 75 lat naukowcy z Uniwersytetu Iowa doszli do wniosku, że pomijanie śniadania zwiększa ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia, podczas gdy jedzenie śniadania sprzyja zdrowiu serca (z innych badań wynika, że u osób, które pomijają śniadanie, ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny jest zdecydowanie wyższe niż u tych, którzy spożywają je regularnie). Naukowcy z Harvard School of Public Health wskazują z kolei, że mężczyźni, którzy regularnie odpuszczali śniadanie, byli o 27 proc. bardziej narażeni na zawał serca lub śmierć z powodu choroby niedokrwiennej serca niż ci, którzy jedli śniadanie.

Jesz więcej, niezdrowo i przybierasz na wadze

Pomijanie śniadania zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia niezdrowych zachcianek w ciągu dnia. Jeśli pominąłeś śniadanie, w godzinach popołudniowych i wieczornych, ale nierzadko też wcześniej, podświadomie będziesz poszukiwał żywności, która w błyskawiczny sposób podniesie poziom stężenia glukozy we krwi. Najchętniej sięgniesz wtedy po coś wysokokalorycznego, np. pączka. Wskazuje się, że osoby, które nie jedzą śniadań, częściej przyjmują zbyt dużo kalorii, węglowodanów i tłuszczów nasyconych. To prosta droga m.in. do tego, by przytyć. Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem śniadań, twoje narządy są i musisz je karmić, aby mogły dobrze funkcjonować - podkreślają dietetycy. 

Narażasz się na cukrzycę

Pomijanie śniadania - nawet sporadyczne - wiąże się z większym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Niemieccy badacze wskazują, że pominięcie śniadania raz w tygodniu zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę o 6 proc., a niejedzenie śniadania cztery lub pięć razy w tygodniu nawet o 55 proc.

Widzisz wszystko w gorszych barwach

Spożycie śniadania pozytywnie wpływa na nasz nastrój, przede wszystkim w godzinach porannych. Chcesz dobrze wejść w dzień? Zjedz śniadanie. W jednym badaniu z udziałem nastolatków naukowcy odkryli, że ci z nich, którzy pomijali śniadanie, częściej zgłaszali doświadczanie stresu i nastrojów depresyjnych.

CZYTAJ TAKŻE: 

Drugie śniadanie. Dlaczego jest takie ważne i jakie będzie najzdrowsze?

Nigdy nie zaczynaj tak dnia. Najgorsze produkty na śniadanie

10 wyjątkowych pomysłów na śniadanie - są zdrowe i przepyszne!

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: śniadanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL