Co trzeba wiedzieć o diecie bezglutenowej? Obalamy popularne mity

​Dieta bezglutenowa opiera się na wykluczeniu produktów zbożowych, do produkcji których wykorzystana została pszenica i jej odmiany, a także jęczmień i żyto. Nie oznacza to jednak, że dieta bezglutenowa jest niesmaczna czy nudna. Poniżej przedstawiamy najważniejsze fakty i mity na jej temat oraz zamienniki glutenu, które pozwolą przygotować pyszne dania.

Na celiakię choruje około 1-2 proc populacji. Z kolei nietolerancja glutenu to problem, który dotyczyć może nawet 6 proc. populacji. W obu przypadkach wyjście jest tylko jedno. Ani choroby, ani nietolerancji nie można obecnie trwale wyleczyć. Aby zlikwidować nieprzyjemne objawy, konieczne jest ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej. To dość restrykcyjny sposób odżywiania, który wyklucza wiele składników.

Ze względu na fakt, że dieta bezglutenowa oznacza zwykle rezygnację z wielu przetworzonych i tuczących produktów, w tym pieczywa, makaronów i fast foodów, takich jak pizza, burgery czy panierowane mięso, może ona przynosić efekt odchudzający. Wiele osób, które nie mają nietolerancji glutenu decyduje się więc na taki sposób odżywiana, Niestety często też dają się nabierać na produkty bezglutenowe reklamowane jako odchodzące czy wręcz fit. Nie jest to bowiem jednoznaczne. 

Na temat produktów bezglutenowych oraz diety wykluczającej gluten powstało wiele mitów. Poniżej omawiamy najpowszechniejsze. 

Reklama

Gluten znajduje się wyłącznie w produktach zbożowych - MIT

FAKT: Faktycznie, gluten najczęściej znajduje się produktach zbożowych, do których wykorzystana została pszenica i jej odmiany, jednak nie oznacza to, że nie znajdziemy go w innych produktach. Zdarza się, że gluten występuje również w produktach, które nie kojarzą się ze zbożami. Gluten znajdziemy m.in. w lekach, gotowych daniach, wędlinach, parówkach, jogurtach i sosach. Z tego powodu należy dokładnie czytać etykiety kupowanych artykułów spożywczych. Produkty, w których nie ma glutenu, powinny być oznaczone symbolem przekreślonego kłosa

Osoby chore na celiakię mogą od czas do czasu jeść gluten - MIT

FAKT: Osoby chore na celiakię nie mogą spożywać glutenu w żadnej ilości. Nawet jego mała ilość jest dla nich szkodliwa i powodować może nieprzyjemne objawy.

Dieta bezglutenowa pozwala schudnąć - MIT

FAKT: Należy pamiętać, że dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą. Odchudzanie związane jest bezpośrednio z deficytem kalorycznym, a dieta bezglutenowa nie musi być niskokaloryczna. Oczywiście, może się zdarzyć, że jednym ze skutków diety będzie spadek kilogramów, jednak zależy on od ilości i typu spożywanych produktów, a nie samej diety.

Dieta bezglutenowa jest zdrowa - MIT

FAKT: Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu produktów zbożowych. To,  czy jest zdrowa, czy nie, zależy od codziennego jadłospisu. Na rynku znaleźć można np. bezglutenowe słodycze czy bezglutenowe fastfoody, których nie można zaliczyć do zdrowych produktów. Dieta glutenowa, jak każda inna, może być zdrowa i niezdrowa.

Dieta bezglutenowa jest niesmaczna - MIT

FAKT: Dieta bezglutenowa daje duże pole do eksperymentów w kuchni. Posiłki bez glutenu mogą być smaczne i urozmaicone. Należy pamiętać również, że rynek produktów bezglutenowych wciąż się rozwija i oferuje coraz więcej bezglutenowych zamienników. Dzięki temu przygotowywanie smacznych dań  bezglutenowych jest coraz prostsze.

Dieta bezglutenowa jest kosztowna - FAKT I MIT

Wiele zależy od codziennego jadłospisu. Gotowe produkty bezglutenowe np. pieczywo czy słodycze nie należą do najtańszych i zazwyczaj są droższe niż ich glutenowe odpowiedniki. Należy jednak pamiętać, że ww. produkty zawsze można przygotować samodzielne, co pozwoli zmniejszyć koszty diety. Bazując na sezonowych owocach, warzywach, rybach i chudym mięsie, dieta bezglutenowa nie powinna być dużo droższa niż tradycyjna.

Dieta bezglutenowa - czym zastąpić gluten?

Poniżej przedstawiamy bezglutenowe zamienniki popularnych produktów:

1.     Pieczywo pszenne i żytnie - wybierz pieczywo bezglutenowe lub samodzielnie przygotowany chleb na bezglutenowej mieszance mąki.

2.     Makaron pszenny - wybierz makaron ryżowy, makaron kukurydziany, makaron gryczany, makaron z groszku, makaron z soczewicy.

3.     Mąka pszenna - zastąpi ją bezglutenowa mąka ryżowa, mąka gryczana, mąka jaglana, mąka owsiana, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, mąka z tapioki, mąka sojowa, mąka z cieciorki.

4.     Kasze zawierające gluten (np. jęczmienna, bulgur, kuskus) - zastąp kaszą jaglaną, gryczaną, kukurydzianą lub komosą ryżową.

5.     Słodycze - wybierz suszone owoce, bezglutenową czekoladę lub batony z orzechami.

6.     Płatki śniadaniowe - wybierz płatki kukurydziane lub płatki owsiane bez glutenu.

7.     Wędliny i parówki zawierające gluten - zastąpi pieczone mięso, samodzielnie przygotowane wędliny lub gotowe produkty bez glutenu. 

CZYTAJ TAKŻE:

Masz wrażliwe jelito? To siedem zasad, których musisz przestrzegać

To najgorsza dieta. Nie nabierz się na obietnicę szybkiego schudnięcia

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: dieta bezglutenowa | celiakia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL