Wymiata wolne rodniki, wzmacnia serce, zapewnia młodość. Tu znajdziesz witaminę E

Witamina E jest jednym z najważniejszych składników odżywczych, który pełni szereg istotnych funkcji w naszym organizmie. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina działa jako potężny przeciwutleniacz chroniący komórki przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki. Jednak nie tylko, ma też inne ważne role do spełnienia. Jakie? Jak rozpoznać niedobory, a jak nadmiar witaminy E? W czym ją znajdziemy? Wyjaśniamy.

Za co odpowiada witamina E? Wpływ witaminy młodości na organizm

Witamina E odgrywa kluczową rolę w ochronie komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Jako silny przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki - szkodliwe cząsteczki mogące prowadzić do stresu oksydacyjnego i uszkodzeń komórkowych.

Wolne rodniki są produktem ubocznym naturalnych procesów metabolicznych, mogą jednak prowadzić do uszkodzeń komórek, białek i DNA, co sprzyja rozwojowi chorób takich jak nowotwory czy schorzenia serca. Nadmiar wolnych rodników powoduje również przedwczesny proces starzenia. Zatem witamina E, neutralizując wolne rodniki, chroni komórki przed uszkodzeniami, a tym samym przed wieloma chorobami. Naturalnie spowalnia też proces starzenia się skóry. 

Reklama

Ale to nie koniec jej zasług. Witamina E wzmacnia układ odpornościowy, pomagając w walce z infekcjami. Jest szczególnie ważna dla osób starszych, u których układ odpornościowy może być osłabiony. Jest także istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Pomaga zapobiegać tworzeniu się zakrzepów. Ma również właściwości przeciwzapalne, co korzystnie wpływa na zdrowie naczyń krwionośnych. Nazywana jest witaminą młodości, bo dzięki swoim właściwościom wspiera zdrowie skóry.

Gdzie występuje witamina E? Produkty bogate w witaminę E

Witamina E jest obecna w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza tych bogatych w tłuszcze. Jeśli chcemy zadbać o jej naturalne suplementowanie, warto sięgnąć po nierafinowane oleje roślinne: olej z zarodków pszennych, słonecznikowy, rzepakowy, sojowy czy migdałowy. Jej spore ilości znajdziemy również w orzechach i nasionach (migdały, orzechy laskowe, pestki słonecznika, pestki dyni). Oczywiście świetnym źródłem witaminy E są również warzywa, szczególnie te zielone, jak szpinak, brokuły czy awokado, a także owoce, m.in. kiwi czy mango.

Zaleca się, aby osoby dorosłe nie przekraczały dziennej dawki 15 mg witaminy E, co jest łatwo osiągalne poprzez zdrową dietę. Suplementacja powinna być konsultowana z lekarzem, zwłaszcza jeśli istnieje ryzyko interakcji z lekami.

Jak objawiają się niedobory witaminy E?

Chociaż niedobór witaminy E jest rzadki, może wystąpić u osób z pewnymi schorzeniami lub niedostatecznym spożyciem tłuszczów. Objawami niedoboru są: osłabienie i ból mięśni, zmęczenie, problemy z koncentracją, anemia, zaburzenia widzenia, osłabienie odporności, a także problemy z układem nerwowym, takie jak np. ataksja (problemy z koordynacją ruchową). Brak witaminy E w organizmie może również powodować problemy z zajściem w ciążę. Niedobór poznamy też po wyglądzie - osoby, które nie dostarczają organizmowi tej witaminy w dostatecznych ilościach, mogą się borykać z suchością i łuszczeniem się skóry.

Warto zaznaczyć, że choroby takie jak mukowiscydoza, choroba Leśniowskiego-Crohna czy celiakia mogą utrudniać wchłanianie witaminy E. Jej niski poziom mogą mieć także dzieci urodzone przedwcześnie.

Jak rozpoznać przedawkowanie witaminy E?

Zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy E jest niebezpieczny dla zdrowia. Tu jednak należy zaznaczyć, że przedawkowanie witaminy E z naturalnych źródeł właściwie się nie zdarza, ale może wystąpić w wyniku nadużywania suplementów diety. Objawy nadmiaru mogą zwiększać ryzyko krwawień, zwłaszcza u osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe. Podobnie jak niedobór, nadmiar również może prowadzić do uczucia zmęczenia i osłabienia mięśni. Wystąpić mogą także bóle brzucha, nudności i biegunka.

By utrzymać witaminę E na bezpiecznym dla zdrowia poziomie, wystarczy zadbać o zrównoważoną dietę. Sięgajmy zatem na co dzień po warzywa i owoce oraz zdrowe tłuszcze, a słodkie przekąski zastępujmy orzechami.

CZYTAJ TAKŻE:

Jeden tłuszcz zatyka żyły, drugi - wręcz przeciwnie. Co jeść, by obniżyć cholesterol?

Jedne z najzdrowszych orzechów. Jedz, a mózg, wątroba i serce ci podziękują

To stąd biorą się zawroty głowy i gorszy nastrój. Nadmiar witaminy B12 zauważysz też na skórze

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL