Zamiast kawy yerba mate. Też pobudzi, też poprawi koncentrację, ale zalet ma więcej
Yerba mate to niezwykle popularny napój traktowany jako zdrowa alternatywa kawy. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę E, a także choćby cynk, potas, wapń i magnez. Yerba mate to też spora dawka energii, ale nie tylko. Jakie korzyści płyną ze spożywania tego napoju? Wyjaśniamy.
Yerba mate to suszone liście i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego. Roślina ma niezwykle bogatą historię, a jej właściwości wykorzystywane były już przez rdzenne ludy Ameryki Południowej. Dziś, poza Paragwajem, spore plantacje ostrokrzewu występują przede wszystkim w Argentynie i Brazylii.
Podczas zakupu yerba mate warto wziąć pod uwagę kraj pochodzenia rośliny, ponieważ każdy region ma swój sposób produkcji, który znacząco odbija się na smaku napoju.
Yerba mate z Argentyny ma bardzo delikatny smak i mniejszą ilość pyłu. Jej właściwości pobudzające są również nieco słabsze niż pozostałych gatunków, co związane jest z suszeniem liści dymem ogniska. Argentyńska yerba to dobry wybór dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tym napojem.
Yerba mate z Brazylii ma intensywny zielony kolor oraz świeży, lekko trawiasty smak, który wynika z braku leżakowania.
Paragwajska odmiana yerba mate ma dużo więcej pyłu niż pozostałe gatunki. Ma również mocniejsze działanie pobudzające.
Wyróżnić można także czwarty gatunek yerba mate - urugwajski. Co ciekawe, jego nazwa nie ma żadnego związku z Urugwajem, ponieważ ostrokrzew paragwajski tam nie występuje. Dlaczego więc tak się go nazywa? Chodzi prawdopodobnie o sposób przygotowywania yerba mate, który charakterystyczny jest wyłącznie dla tego regionu. Mieszkańcy Urugwaju preferują bowiem bardzo dokładnie zmieloną i posiadającą duże ilości pyłu yerba mate.
Yerba mate znana jest przede wszystkim jako napój dodający energii. Wiele osób traktuje yerba matę jako zdrowszy zamiennik kawy. Za pobudzające właściwości odpowiada spora dawka kofeiny. Dla przykładu, filiżanka kawy zawiera 95 mg kofeiny, a yerba mate 85 mg.
Poza tym yerba mate to doskonałe źródło witamin i minerałów. Napój zawiera witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B1, B2 i B6), witaminę A, witaminę C, witaminę E, a także cynk, potas, fosfor, wapń, krzem i magnez. Innym cennym składnikiem yerba mate są polifenole. To związki organiczne o działaniu antyoksydacyjnym. Ze względu na tak bogaty skład yerba mate wykazuje szereg właściwości zdrowotnych.
Właściwości, jakie przypisuje się yerba mate, to:
- pobudzenie organizmu,
- poprawa koncentracji,
- regulacja ciśnienia krwi,
- poprawa krążenia,
- rozluźnienie mięśni,
- ochrona przed cukrzycą,
- oczyszczenie organizmu z toksyn,
- przyśpieszenie przemiany materii,
- przyśpieszenie spalania tkanki tłuszczowej,
- poprawa trawienia,
- poprawa odporności organizmu,
- łagodzenie stanów depresyjnych oraz stanów lękowych,
- regeneracja organizmu po wysiłku fizycznym,
- zwiększenie libido,
- poprawa kondycji skóry.
Sposób parzenia yerba mate można dopasować do indywidualnych preferencji. Aby uzyskać delikatny smak i lekkie właściwości pobudzające, wystarczy zalać susz zimną wodą. Z kolei dużo mocniejszy efekt i intensywniejszy smak osiągnąć można poprzez wyższą temperaturę, najlepiej ok. 70-80 st. Nie ma również sztywnych zasad co do ilości suszu, jaką należy umieścić w kubku. Zwykle przyjmuje się, że jest to od 1/4 do 3/4 wysokości kubka.
Napój można przygotować w klasycznych naczyniach, jednak najlepszym pomysłem jest wykorzystanie mate, czyli specjalnego kubka przeznaczonego do picia yerba mate. Tego typu naczynie wykonane jest zwykle z tykwy, drewna albo ceramiki. Do kubka dokupić można specjalną słomkę z sitkiem, która ułatwia picie. Warto pamiętać, że susz można parzyć kilka razy, nawet 5-7 razy.
Yerba mate docenią zwłaszcza osoby pracujące umysłowo, których praca wymaga skupienia, uwagi oraz kreatywności. Napój sprawdzi się także u osób aktywnych fizycznie, które potrzebują potreningowej regeneracji.
Ze względu na zawartość kofeiny yerba mate nie zaleca się ciężarnym, karmiącym piersią oraz dzieciom i młodzieży. Przeciwwskazaniem jest także uczulenie na którykolwiek ze składników napoju. Ze względu na ryzyko uzależnienia należy pamiętać również, aby nie spożywać więcej niż dwóch porcji yerba mate dziennie.
CZYTAJ TAKŻE:
Tyle filiżanek herbaty to za dużo. Oto możliwe skutki uboczne
Kawa przedłuża życie i chroni serce. Pij tylko taką!
Jeśli jesz lub pijesz je codziennie, pamiętaj o tej ważnej zasadzie