Ma więcej witaminy C niż cytryna. Wspomaga oczy, chroni przed anemią, odmładza

Zadba o twoje zdrowie, ma więcej witaminy C niż cytryna, nada smaku i aromatu niemal każdej potrawie. A to nie koniec właściwości pietruszki. Wspomaga oczy, chroni przed anemią i infekcjami. Jest polecana dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym. Jakie właściwości ma pietruszka i jak zrobić z niej zdrowy sok? Podpowiadamy.

Natka pietruszki - kopalnia witamin

Pietruszka uprawiana jest od wielu lat, jednak to królowa Bona rozpowszechniła jej stosowanie w kuchni, jak i wielu innych warzyw. To właśnie stąd wzięła się nazwa "włoszczyzna". 

Pietruszka bije na głowę inne warzywa, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Ma aż 177g kwasu askorbinowego w 100g, czyli trzy razy więcej, niż cytryna. Nie nadaje się jednak jako dodatek do herbaty czy ciepłych napojów, bo w gorącej wodzie traci część swoich właściwości. Inne witaminy i minerały, jakie zawiera pietruszka, to: 

Reklama
  • witamina A;
  • witamina E;
  • witamina K;
  • witaminy z grupy B;
  • potas;
  • wapń;
  • żelazo;
  • magnez;
  • kwas foliowy;
  • miedź.

Taki skład pozwala zaliczyć pietruszkę do tzw. superfoods, czyli żywności, która jest nieprzetworzona i dostarcza organizmowi duże ilości witamin.

Właściwości natki pietruszki 

Imponująca zawartość witamin i minerałów decyduje o wyjątkowych właściwościach pietruszki. Natka pietruszki nie tylko wspiera odporność, ale wspomaga też wiele innych funkcji organizmu. Oto one: 

  • dzięki witaminie C wspiera odporność i uszczelnia naczynia krwionośne, a także pozwala organizmowi pozbyć się wolnych rodników;
  • witaminy A i E wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci oraz działają pozytywnie na narząd wzroku;
  • duża ilość żelaza pozwala zapobiegać anemii, stąd pietruszka polecana jest weganom, którzy nie czerpią żelaza z mięsa;
  • witamina K pozwala zapobiegać miażdżycy;
  • witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy wspomagają prawidłowe działanie układu nerwowego;
  • zawartość magnezu i wapnia wspiera układ kostny i sercowo-naczyniowy, pozwala zapobiegać cukrzycy;
  • natka pietruszki wspomaga układ trawienny;
  • obniża cholesterol.

Natka pietruszki ma jeszcze jedno praktyczne działanie, mianowicie odświeża oddech. Polecana jest więc palaczom, którzy żując pietruszkę, dostarczą sobie przy okazji spore ilości witaminy C, tak im potrzebne. 

Czytaj też: Fasola mung usuwa toksyny, zbija cholesterol. To zdrowy zamiennik mięsa

Czy można jeść codziennie natkę pietruszki? 

Pietruszkę często dodajemy jako przyprawę do innych potraw. I bardzo dobrze, w ten sposób dostarczamy sobie wiele witamin. Jako dodatek natka pietruszki sprawdza się znakomicie, jednak nie powinno się jej spożywać więcej, niż garść dziennie. Większa ilość może spowodować nadmiar witaminy K w organizmie. Ta witamina zwiększa krzepliwość krwi, a zbyt duża krzepliwość nie jest wskazana dla organizmu. 

Pietruszka polecana jest kobietom w ciąży, ale w niewielkich ilościach. Dostarcza kwas foliowy, który buduje układ nerwowy i kręgosłup płodu. Jednak pietruszka spożywana w większych ilościach może spowodować skurcze macicy, co nie jest korzystne dla ciąży. Warto w tej sprawie skonsultować się z lekarzem. 

Jak spożywać pietruszkę?

Pietruszka jest świetnym dodatkiem do wszelkich dań. Nie wyobrażamy sobie bez niej rosołu, zup czy sosów. Warto jednak pamiętać, żeby do dań na ciepło dodawać ją tuż przed podaniem. Natka pietruszki nie powinna być poddawana działaniu zbyt wysokich temperatur, bo traci swoje właściwości

Pietruszka świetnie się sprawdza w połączeniu z kiszoną kapustą, jako dodatek do sałatek, ziemniaków czy kanapek. Można posypać nią mięsa i owoce morza, ale można też z niej zrobić pesto lub dodać do soku warzywnego. 

Na co pomoże sok z natki pietruszki?

Z natki pietruszki można robić sok. Będzie on pełen witamin i minerałów. Soku nie poddajemy obróbce termicznej, więc wszystkie zdrowotne właściwości natki pietruszki będą w nim w pełni zachowane. Dlatego sok z natki pietruszki pomoże zwalczyć anemię, zapobiegnie cukrzycy i poprawi trawienie. 

Sok z pietruszki poprawi wygląd skóry i włosów, a także pomoże obniżyć cholesterol. Skorzystać z niego powinny osoby na dietach odchudzających, gdyż przyspieszy metabolizm, jednocześnie dostarczając żelazo i błonnik. Antyoksydacyjne działanie soku z pietruszki wzmacnia odporność, również na nowotwory. 

Jak zrobić sok z natki pietruszki? 

Przede wszystkim należy podkreślić, że picie soku z samej natki pietruszki nie jest dobrym pomysłem. Aby nie przekroczyć dziennej dawki, trzeba by go zrobić z garści pietruszki, wyjdzie go mało i nie będzie smaczny. Dzienna dawka takiego soku z samej natki to 5 ml. Dlatego lepiej dodawać pietruszkę do wody, do innych soków warzywnych, koktajli, napojów czy smoothies. Można też przygotować sobie do picia pietruszkową wodę. 

Sok z pietruszki można przygotować, blendując garść pietruszki ze szklanką wody. Nie wszystkim taki sok smakuje, dlatego warto dorzucić do niego cytrynę, jabłko, gruszkę, kiwi lub jakiś owoc cytrusowy. Co więcej, połączenie owoców z pietruszką wzmaga jej zdrowotne właściwości. Dobrym dodatkiem będzie też miód, który podobnie jak pietruszka, nie lubi obróbki termicznej. 

Garść pietruszki można też dorzucić do soku warzywnego z pomidorów, selera naciowego czy innych warzyw sezonowych. Dobrym pomysłem na sporządzenie napoju z natki będzie też pietruszkowa woda. Kilka gałązek pietruszki wystarczy zalać letnią wodą, dodać plasterki cytryny lub limonki i odstawić na noc. Rano pietruszkowa woda będzie gotowa. 

Natka pietruszki - przeciwwskazania

Choć natka pietruszki jest witaminową bombą, nie każdy powinien ją spożywać. Kobiety w ciąży powinny jeść ją z umiarem, raczej jako dodatek do dań, a nie w formie soków czy pesto. Nadmierna ilość pietruszki przez zawartość apiolu może wywołać skurcze macicy

Na pietruszkę powinny też uważać osoby z zakrzepicą. To warzywo posiada duże ilości witaminy K, która zwiększa krzepliwość krwi. I znów - chodzi o jedzenie garści pietruszki dziennie, a nie o dosypanie odrobiny do sałatki. 

Pietruszka ma też swoje paradoksy. Z jednej strony wspiera pracę nerek, a z drugiej - zawiera kwas szczawiowy, który służy odkładaniu się kamieni nerkowych. Dlatego w przypadku chorób nerek najlepiej skonsultować się w sprawie pietruszki ze specjalistą. Przeważnie odrobina pietruszki nie zaszkodzi, ale już sok może mieć wpływ na przebieg choroby. Lekarz z pewnością dopasuje dietę do rodzaju i stopnia schorzenia i doradzi, czy pietruszka jest wskazana, czy też nie.

Czytaj też: 

Ból pod żebrem nie wróży nic dobrego. Konieczna jest wizyta u lekarza

Godzina przy tężni to jak trzy dni nad możem. Zbawienna, ale nie dla wszystkich

Paznokcie przestają się łamać i rozdwajać. Ten patent masz pod ręką

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL