Tymi produktami szkodzisz trzustce najbardziej. Ogranicz lub całkowicie zrezygnuj
Od zdrowia trzustki zależy zdrowie całego organizmu, bo to narząd, który nie tylko odpowiada za produkcję glukagonu i insuliny, ale odgrywa też kluczową rolę w procesie trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów. Codzienne nawyki żywieniowe mają znaczenie, jeśli chodzi o pracę tego narządu, dlatego warto wiedzieć, co może sprzyjać rozwojowi chorób trzustki. Jakich produktów należy unikać, by utrzymać ją w zdrowiu?
Węglowodany rafinowane to nic innego, jak węglowodany oczyszczone, czyli przetworzone. Każda przetworzona żywność ma negatywny wpływ na pracę trzustki, jednak cukry są szczególnie szkodliwe. Dlaczego? Duża podaż cukrów zwiększa zapotrzebowanie na insulinę, która jest produkowana właśnie w tym narządzie. Spożywanie węglowodanów rafinowanych powoduje gwałtowny wzrost cukru we krwi, zatem, by go obniżyć - konieczna jest insulina. Trzustka jest zatem obciążona i musi pracować wydajniej, by obniżyć poziom glikemii.
To jednak nie wszystko, ponieważ potwierdzono, że nadmierne spożywanie żywności przetworzonej podnosi poziom trójglicerydów, a one z kolei mogą być przyczyną ostrego zapalenia trzustki.
Aby zadbać o zdrowie tego narządu, warto ograniczyć w diecie przede wszystkim słodycze, białe i słodkie pieczywo, słodkie przekąski czy napoje z dużą zawartością cukru. Nie tylko obciążają trzustkę, ale także wątrobę a spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do rozwoju chorób metabolicznych.
Spożywane codziennie mięso lub podroby niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie trzustki. Wołowina, wieprzowina ale także podroby zawierają tłuszcze i powodują wzrost poziomu cholesterolu. Dieta, która opiera się o produkty mięsne, znacznie obciąża trzustkę i jest czynnikiem ryzyka ostrego zapalenia tego narządu. Z jadłospisu warto wyeliminować lub ograniczyć: parówki, kiełbasy, mięso wieprzowe i tłuste podroby, a zastąpić je chudym mięsem - indykiem, królikiem czy cielęciną. Warto też postawić na ryby w diecie i nie zapominać o warzywach, które są bogate w witaminy i cenny dla układu trawiennego błonnik.
Trzustka odpowiada za trawienie produktów bogatych w tłuszcze dzięki wydzielaniu lipazy - enzymu, który wraz z żółcią, trawi tłuszcze w jelicie. Nadmierne spożywanie tłuszczów w diecie obciąża trzustkę i może prowadzić do rozwoju jej chorób. Osoby, które chcą dbać o zdrowie tego narządu, powinny przede wszystkim ograniczyć w diecie produkty smażone oraz fast foody. Wszelkiego rodzaju hamburgery, smażone mięso, frytki z głębokiego oleju to produkty, które mają niekorzystny wpływ na trzustkę.
Osoby, które zmagają się z problemami układu pokarmowego, powinny ograniczyć także inne produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, takie jak śmietana, sosy, majonez czy tłuste sery.
Każdy, kto chce zadbać o zdrowie trzustki, powinien całkowicie wyeliminować z diety alkohol. Napoje procentowe pobudzają ją do pracy, a na skutek nadprodukcji enzymów trzustkowych, może dochodzić do uszkodzenia tkanki tego narządu.
Badania mówią jasno, że regularne spożywanie dużych ilości alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki.
Należy także widzieć, że nawet jednorazowe spożycie dużej ilości alkoholu, w połączeniu z tłustymi potrawami, może doprowadzić do rozwoju ostrego zapalenia trzustki.
Palenie tytoniu stanowi największe zagrożenie dla układu oddechowe, ale nie pozostaje bez wpływu na pracę innych narządów, takich jak żołądek czy trzustka.
Palenie papierosów zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki nawet dwukrotnie, a ryzyko to spada dopiero po około 10 latach od zaprzestania palenia.
Szkodliwe, rakotwórcze substancje prowadzą do uszkodzenia tkanek, ich zwłóknienia, całościowo zaburzają pracę tego narządu, a także mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na ostre zapalenie trzustki.
Źródła:
- http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2014/08/pnm_2014_017-023.pdf
- https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/71913,dieta-w-chorobach-trzustki
CZYTAJ TAKŻE:
Pięć ziół najlepszych dla trzustki. Wspierają jej pracę i łagodzą nieprzyjemne objawy
Osłabiają przepuszczalność jelit, wywołują stany zapalne. Polacy piją litrami
Objawy są uciążliwe i często wstydliwe. Jak sprawdzić, czy mamy do czynienia z IBS?