Herbata hamuje starzenie się, wymiata toksyny, podkręca metabolizm. Pij filiżankę dziennie

To jeden z najpopularniejszych napojów wybieranych przez Polaków. Jego spożywanie sprawia przyjemność, ale też niesie za sobą szereg korzyści dla organizmu. Czarna herbata ma mnóstwo antyoksydantów, witamin i składników mineralnych. Mimo to niewiele ludzi skupia się na jej właściwościach, a pije ją głównie z przyzwyczajenia. Warto przyjrzeć się, na co dobra jest czarna herbata - najtańsza z herbat, a tak bardzo niedoceniana! Sprawdź, jak ją poprawnie zaparzyć i kiedy najlepiej pić.

Czarna herbata - właściwości

Czarna herbata jest świetnym dodatkiem do wszelkich posiłków, zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Pijąc ją, nie zdajemy sobie sprawy, jakie właściwości posiada. Czarna herbata i spożywanie jej jest dobre na:

Reklama
  • opóźnienie starzenia się organizmu,
  • obniżenie poziom cholesterolu,
  • niszczenie wolnych rodników,
  • ochronę przed miażdżycą, cukrzycą i rozwojem nowotworów,
  • wsparcie układu odpornościowego,
  • pobudzenie,
  • poprawę pamięci i koncentracji,
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych.

Herbata czarna zawiera ponad 300 związków, które przynoszą pozytywne działanie dla organizmu. Zalicza się do nich m.in. polifenole, flawonoidy, katechiny czy taniny. Napój ten to również liczne witaminy: witamina C, witamina A, witamina K, witamina B1 oraz B2, a także ważne pierwiastki: cynk, magnez, wapń i fluor.

Czy czarna herbata pomaga na ból brzucha?

Czarna herbata jest świetnym sposobem na ból brzucha i pomoże złagodzić dolegliwości żołądkowe. Picie naparu z liści herbaty podczas zatrucia pokarmowego zadziała przeciwbakteryjnie i poprawi regulację soków trawiennych, co przyniesie ulgę choremu. Mocna herbata zawiera garbniki wspomagające błonę śluzową żołądka i jelit.

Po czarną herbatę warto sięgnąć także tuż po tłustych, ciężkostrawnych posiłkach. Zapobiegnie rozwojowi chorób układu pokarmowego i poprawi jakość flory bakteryjnej.

Warto też pamiętać, że picie mocnej czarnej herbaty nie jest zalecane przy zaparciach. Może za to pomóc spożycie słabego naparu z liści.

Kiedy najlepiej pić czarną herbatę?

Po czarną herbatę sięgamy najczęściej z rana, co jest dużym błędem. Kofeina zawarta w napoju spowoduje podrażnienie pustego żołądka. Może to doprowadzać do skurczy, zaburzenia metabolizmu, nudności, zaparć. W najgorszym wypadku dojdzie do uszkodzenia błony śluzowej żołądka i stanu zapalnego.

Herbatę najlepiej więc pić po posiłku. Żołądek nie zostanie podrażniony, a do tego nic nie zakłóci wchłaniania niektórych związków odżywczych i witamin. Zawarta w naparze kofeina utrudnia przyswajanie m.in. żelaza. Z tych względów z piciem czarnej herbaty powinno się zaczekać i spożyć ją minimum pół godziny po jedzeniu.

Kto nie powinien pić czarnej herbaty?

Czarna herbata, jeśli jest spożywana w przeciętnych ilościach, nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. Sytuacja zmienia się, gdy nadużywa się napoju. Ze względu na zawartość kofeiny nadmierne spożycie czarnej herbaty może prowadzić do wystąpienia niepokoju, nadpotliwości i przyspieszonego oddechu.

Naparu z liści herbacianych, który hamuje przyswajanie żelaza, nie powinno się podawać także niemowlętom i małym dzieciom. Z tego samego powodu nie zaleca się, aby piły go osoby z niedokrwistością z niedoboru żelaza.

Czytaj także: Trzy przyprawy, o których zapomniano. Pomagają jelitom, wątrobie i sercu

Szczawiany występujące w herbacie mogą również tworzyć nierozpuszczalne sole, więc z ilością napoju powinni uważać chorzy na kamicę nerkową lub inne zaburzenia czynności nerek.

Do grupy osób, które powinny się wystrzegać picia czarnej herbaty w dużych ilościach, zalicza się też te, które mają obniżoną zawartość witaminy B1 w organizmie. Mocna herbata może obniżać skuteczność wchłaniania tego składnika. Może też powodować znaczne wysuszenie skóry.

Jak parzyć czarną herbatę?

Czarną herbatę należy zaparzać wodą najlepiej tuż po zagotowaniu. W zależności od czasu parzenia nasz napar będzie miał inne właściwości.

Herbata, która parzyła się 2-3 minuty, będzie świetnym napojem pobudzającym i orzeźwiającym, co wynika z przejścia do roztworu całej zawartości kofeiny. 5-minutowa herbata uraczy nas najlepszymi walorami smakowymi, zapachowymi, a także wizualnymi. Po dłuższym czasie czarna herbata będzie miała właściwości uspokajające i wyciszające.

CZYTAJ TAKŻE

Zioła zamiast proszków. Najpotężniejsze rośliny lecznicze

Choć super zdrowa, nie służy każdemu. Uważaj przy anemii i nie pij na czczo

Zakazany przy wrzodach żołądka i zapaleniu jelit. Problem zaogni nawet kawałek

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL