Objawy nadmiaru soli zauważysz na rękach. Szkodzi nerkom i tętnicom
Nadmiar soli w diecie może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Chociaż może nam się wydawać, że nie za często wykorzystujemy tę przyprawę w kuchni, to warto pamiętać, że sól często występuje - i to w dużych ilościach - w produktach, które na co dzień spożywamy, a które wcale nie uchodzą za słone. Nadmiar spożywanej soli może nie być od razu odczuwalny, ale może być zauważalny, np. na rękach.
Zaleca się, aby dzienna dawka soli nie przekraczała 5 g dla osoby dorosłej. W Polsce jednak, jak się okazuje, średnio zjadamy dziennie aż 15 g, czyli trzykrotnie więcej, niż sugeruje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).
Jedna łyżeczka do herbaty - tyle wynosi dzienna dawka, jednak należy pamiętać, że nie chodzi tylko o tę sól, którą do posiłków wsypujemy z solniczki. Sól ukryta jest także w gotowych produktach, które spożywamy, np. w pieczywie, wędlinach, żółtym serze, konserwach czy daniach gotowych. Jeśli codziennie spożywamy te produkty i dodatkowo stosujemy sól w trakcie gotowania, istnieje ryzyko, że przekroczymy zalecaną, dzienną dawkę.
Konsekwencje nadmiaru soli w diecie dotyczą zarówno układu krążenia, jak i układu pokarmowego, ale są odczuwalne także przez nerki, kości, stawy czy gospodarkę hormonalną.
Duża podaż soli jest ściśle związana z rozwojem nadciśnienia tętniczego krwi. Sód wpływa na zwiększenie wartości ciśnienia, co z kolei zwiększa ryzyko występowania udaru czy zawału serca. Nadmiar soli może przyczyniać się także do rozwoju kamicy nerkowej oraz innych chorób nerek.
Ponadto badania wykazały, że nadmierne spożywanie soli zwiększa ryzyko występowania osteoporozy, niektórych nowotworów (w tym raka żołądka) oraz otyłości.
Nadciśnienie tętnicze czy choroby nerek rozwijają się po cichu, miesiącami, a czasem latami, dlatego pierwsze objawy trudno zauważyć.
Niektóre symptomy pojawiają się jednak wcześniej i mogą sugerować nadmierną podaż soli. Co powinno niepokoić?
Warto przyjrzeć się swoim dłoniom. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, powodując obrzęki, na które wrażliwe są właśnie ręce. Opuchnięte palce, dłonie czy nadgarstki, bez innej uchwytnej przyczyny, mogą świadczyć o tym, że spożycie soli jest za wysokie. Takie same obrzęki mogą pojawiać się także w okolicach stóp oraz kostek.
Obrzęki mogą pojawić się nawet po jednorazowym, nadmiernym spożyciu tej przyprawy.
Do innych objawów nadmiaru soli w organizmie zalicza się:
- nadmierne pragnienie,
- częste oddawanie moczu,
- problemy trawienne i wzdęcia,
- skurcze mięśni,
- nawracające bóle głowy,
- wzrost masy ciała.
W przypadku zaobserwowania powyższych objawów należy skonsultować się z lekarzem rodzinnym.
Należy podkreślić, że to właśnie codzienne wybory żywieniowe będą decydowały o naszym zdrowiu i samopoczuciu.
Wybierając gotowe produkty, takie jak pieczywo czy wędliny, warto czytać etykiety i sprawdzać zawartość soli w danym produkcie.
Należy zrezygnować z dosalania potraw, a zamiast tego wykorzystać inne przyprawy w kuchni. Warto postawić na bazylię, estragon, majeranek, kurkumę czy lubczyk - takie ziołowe zamienniki nie tylko dodają potrawom smaku i aromatu, ale wyróżniają się także właściwościami zdrowotnymi.
Źródła:
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/111106,czy-jedynie-nadmiar-soli-w-diecie-moze-miec-niekorzystne-konsekwencje-zdrowotne.
https://zdrowie.pap.pl/dieta/nadmiar-soli-szkodzi-sercu-i-mozgowi.
CZYTAJ TAKŻE:
Najzdrowsze przyprawy świata. Poprawią metabolizm, zbiją cukier, ochronią przed chorobami
Nie tylko wspiera leczenie, ale chroni przed ciężkimi chorobami. Na tym polega immunożywienie
Zdrowsza od pietruszki. Jedz na trawienie, wahania cukru i "zły" cholesterol