Jest nazywana herbatą dla odważnych. Poprawia trawienie, obniża cholesterol, pomaga chudnąć

Mówi się, że to męska herbata lub herbata dla odważnych. Ma niepowtarzalny smak i aromat, który albo pokocha się od pierwszego zaparzenia, albo odrzuci wraz z pierwszym łykiem. Nie tylko te cechy mogą zachęcić do spróbowania wędzonej herbaty Lapsang Souchong. Czy jej spożywanie może przynosić organizmowi jakieś korzyści? Na te wskazuje się najczęściej.

Herbata wędzona - co to takiego?

Określenie "herbata wędzona" odnosi się do mało znanej nam herbaty Lapsang Souchong. To rodzaj czarnej herbaty z górskich okolic Wuyi w południowo-wschodnich Chinach. Tradycyjnie jej liście (do produkcji wykorzystuje się liście rosnące w niższych partiach krzewów i o mniejszej zawartości olejków herbacianych) poddawane są procesowi więdnięcia w dymie, potem są podgrzewane w rondlach i zwijane, a następnie ciasno ubijane w beczkach. Po sfermentowaniu są grzane (palone), umieszczane w koszach z bambusa i suszone w dymie z sosnowych lub cedrowych ognisk, dzięki czemu zyskują charakterystyczny, drzewno-dymny aromat. Niestety nie zawsze spotkamy się z herbatą Lapsang Souchong uzyskaną w taki sposób. W przypadku jej znacznie tańszych odpowiedników aromat dymny jest dodawany sztucznie.

Reklama

Chińczycy nie doceniają zbytnio walorów smakowych tak otrzymywanego napoju, za to w Europie przybywa jego amatorów. Wiadomo, że za herbatą wędzoną przepadał Winston Churchill.

Jak smakuje herbata wędzona?

Herbata Lapsang Souchong ma bardzo wyrazisty smak, który na pewno nie każdemu przypadnie do gustu. Jest on zaskakujący nawet dla herbacianych koneserów. Winston Churchill dopatrywał się w tej herbacie smaku whisky i cygara.

Już w trakcie parzenia wyczuwalny jest drzewno-dymny aromat. Kolor naparu nie jest zbyt ciemny. Jego barwa jest określana jako czerwono-bursztynowa. Smak jest za to mocny, intensywnie wędzony. Długo pozostaje w ustach. Można jednak wyczuć odrobinę słodyczy. Niektórym smak wędzonej herbaty kojarzy się z wędzoną śliwką lub mieszanką owoców, z których przygotowuje się wigilijny kompot. Przez niektórych Lapsang Souchong nazywana jest "męską herbatą" lub "herbatą dla odważnych".

Właściwości wędzonej herbaty

Podobnie jak wiele innych rodzajów herbaty herbata Lapsang Souchong zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, z których większość to polifenole. Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, których nadmiar może zwiększać ryzyko m.in. miażdżycy, nadciśnienia, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych, a także nowotworów. Polifenole wykazują też działanie przeciwzapalne.

Wskazuje się, że Lapsang Souchong zawiera umiarkowaną ilość kofeiny. W filiżance naparu jest jej o ok. połowę mniej niż w filiżance kawy. Taka ilość kofeiny również może dodać energii i pomóc zwiększyć czujność. To alternatywa dla osób, które chcą zmniejszyć spożycie kofeiny.

Herbata wędzona ma poprawiać trawienie. Zwraca się także uwagę na jej potencjalne właściwości przeciwwrzodowe. Jej spożywanie może przynieść również korzyści sylwetce - ma wspomagać odchudzanie. Ta nietypowa herbata może także obniżać poziom cholesterolu.

Do efektów spożywania wędzonej herbaty zalicza się również silniejszy układ odpornościowy i poprawę stanu skóry. Wszystko to m.in. za sprawą przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, w tym witaminy C i witaminy E oraz cynku.

Jak pije się herbatę wędzoną?

Filiżanka wędzonej herbaty zalecana jest do obfitych posiłków, np. angielskiego śniadania, kiedy to na talerzu królują kiełbaski, bekon, jajka sadzone oraz fasolka. Herbata Lapsang Souchong może być również serwowana do dań rybnych. Wykorzystuje się ją także w kuchni do nadawania potrawom wędzonego smaku i aromatu.

Amatorzy wędzonej herbaty uważają, że najlepiej spożywać ją bez dodatków. Cytryna czy cukier, jak twierdzą, sprawiają, że jej niepowtarzalny smak zanika.

CZYTAJ TAKŻE: 

Dodawaj szczyptę do porannej kawy. Pożegnasz stany zapalne i schudniesz

Podnosi odporność, odchudza i odmładza. Zdrowotne właściwości białej herbaty

Dodawaj do herbaty zamiast cytryny. Zwalczysz bakterie, wspomożesz serce, ochronisz wątrobę

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: herbata | rodzaje herbaty
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL