Zalegają na sklepowych półkach, a są tanie i świetne dla serca. Polacy wciąż ich nie doceniają

Redakcja Interia ZDROWIE

Redakcja Interia ZDROWIE

Tanie, sycące i dobre dla serca. Te małe ziarenka powinna znać każda kuchnia
Tanie, sycące i dobre dla serca. Te małe ziarenka powinna znać każda kuchnia123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Zalega na półkach, ale ma ogromny potencjał
  2. Dlaczego czerwona soczewica powinna częściej pojawiać się na talerzu?
  3. Prosta w przygotowaniu i wszechstronna. Do zup, past, sałatek i farszów
  4. Jak gotować czerwoną soczewicę, żeby zawsze się udała?

Zalega na półkach, ale ma ogromny potencjał

Zobacz również:

    Dlaczego czerwona soczewica powinna częściej pojawiać się na talerzu?

    Soczewica ma niski indeks glikemiczny
    Wystarczy 15 minut gotowania, aby powstała sycąca baza do zupy, pasty lub sałatki123RF/PICSEL

    Prosta w przygotowaniu i wszechstronna. Do zup, past, sałatek i farszów

    • zupach kremowych i jednogarnkowych daniach,
    • pastach kanapkowych z czosnkiem i oliwą,
    • farszu do pierogów, krokietów lub kotletów roślinnych,
    • sałatkach na zimno z warzywami i ziołami,
    • gęstych sosach do ryżu lub kaszy.

    Jak gotować czerwoną soczewicę, żeby zawsze się udała?

    Zobacz również:

    Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.