Ananas - skarbnica zdrowia
Jego ojczyzną jest Ameryka Południowa. Uprawia się go tam, gdzie temperatura przekracza 20 stopni Celsjusza. Świeże owoce ananasa posiadają bogate właściwości odżywcze, lecznicze i oczyszczające.
Jedząc ananasy sporo zyskujemy dla naszego zdrowia. Zawierają one błonnik, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C, kwas foliowy oraz bromelainę, która ma największe znaczenie dla zdrowia.
Wspomaga procesy trawienne, przyspiesza gojenie ran, znajduje zastosowanie w leczeniu chorób wieńcowych, dróg oddechowych, a także zapaleniach stawów. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, zapobiega powstawaniu zakrzepów, rozkłada białka.
Ananas a odchudzanie
Dzięki zawartości błonnika ananas wspomaga odchudzanie. Błonnik wspomaga procesy trawienne, usuwa toksyczne produkty przemiany materii, dzięki niemu mamy uczucie sytości. Także bromelaina wspomaga procesy trawienne. Potrafi rozłożyć tysiąckrotnie więcej protein niż sama waży, dlatego dobrze zjeść po posiłku plaster ananasa.
Ananas to samo zdrowie, jednak do jego spożywania ostrożnie powinny podejść osoby z chorobami dwunastnicy, wątroby i nerek, wrzodami, nadciśnieniem. Także osobom przyjmującym leki uspakajające, antydepresyjne czy antybiotyki nie jest ananas zalecany, ponieważ bromelaina zawarta w ananasie może wpływać na ich działanie.