Pigwa zwalczy przeziębienie

Owoce pigwy są przede wszystkim bogate w witaminy A, C i z grupy B.

Warto przetworzyć je na sok lub konfiturę do herbaty, aby w okresie jesienno-zimowym uniknąć przeziębienia i grypy. Owoce pigwy zawierają też spore ilości takich pierwiastków, jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor.

Są one nieocenione, jeśli chodzi o wzmocnienie ogólnej odporności organizmu na infekcje.

Jak przyrządzić?

1 kg owoców pigwy dokładnie umyjmy. Każdy przekrójmy na 4 części, nie obierając ich ze skórki. Wydrążmy pestki i pokrójmy pigwę w cienkie plasterki.

Układajmy je warstwami w słoju, każdą z nich przesypując cukrem (w sumie powinniśmy zużyć 0,5 kg cukru).

Reklama

Przykryjmy słoik gazą i odstawmy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni.

Sok od razu przelejmy do słoików i pasteryzujmy około 10 minut.

35/2014 Rewia


Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?

Rewia

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL