Pigwa zwalczy przeziębienie
Owoce pigwy są przede wszystkim bogate w witaminy A, C i z grupy B.
Warto przetworzyć je na sok lub konfiturę do herbaty, aby w okresie jesienno-zimowym uniknąć przeziębienia i grypy. Owoce pigwy zawierają też spore ilości takich pierwiastków, jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor.
Są one nieocenione, jeśli chodzi o wzmocnienie ogólnej odporności organizmu na infekcje.
Jak przyrządzić?
1 kg owoców pigwy dokładnie umyjmy. Każdy przekrójmy na 4 części, nie obierając ich ze skórki. Wydrążmy pestki i pokrójmy pigwę w cienkie plasterki.
Układajmy je warstwami w słoju, każdą z nich przesypując cukrem (w sumie powinniśmy zużyć 0,5 kg cukru).
Przykryjmy słoik gazą i odstawmy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni.
Sok od razu przelejmy do słoików i pasteryzujmy około 10 minut.
35/2014 Rewia
Więcej w serwisie:
Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!