Dodawaj do zupy lub kawy - poprawia trawienie, pamięć i nastrój. Polecała go św. Hildegarda
Z wyglądu przypomina rumianek, jednak w smaku jest palący i wzmaga produkcję śliny. Od dawna stosowany nie tylko na trawienie, ale także lepszą pamięć, dobry nastrój i objawy grypy. Bertram lekarski dostępny jest w formie sproszkowanego korzenia lub w formie suplementu, jednak czy każdy może go zażywać? Jakie ma właściwości lecznicze i kiedy warto stosować bertram? Odpowiadamy.
Bertram lekarski, zwany też pierściennikiem, chociaż z wyglądu przypomina rumianek, to niewiele ma z tą rośliną wspólnego. Hodowany jest głównie w krajach śródziemnomorskich i Indiach. Roślina ta rośnie na suchych terenach i skalistych zboczach. Bertram lekarski można spotkać "na dziko" w Polsce - występuje jako efemerfit, czyli roślina obcego pochodzenia, przypadkowo zawleczona na dane tereny.
W formie przyprawy bertram ma ostry, bardzo wyrazisty smak.
Roślinie przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych już od czasów średniowiecza, bowiem związek między bertramem a zdrowiem odkryła już słynna zakonnica, święta Hildegarda.
Bertram jest źródłem wielu substancji aktywnych, takich jak pyretryna, pellitoryn, sezamina, insulina i polisacharydy.
To roślina, która ma szerokie działanie na układ pokarmowy: przyspiesza wydzielanie soków trawiennych i wzmaga produkcję śliny. Ponadto ułatwia przyswajanie witamin i składników odżywczych z jelit.
W bertramie znajduje się także anacylina - substancja, która wykazuje działanie rozkurczowe, przeciwdrgawkowe i antydepresyjne.
Ziele działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo, a św. Hildegarda ceniła roślinę za jej właściwości regenerujące i oczyszczające organizm.
To jednak nie wszystko, ponieważ regularne suplementowanie bertramu poprawia pamięć, koncentrację, a tym samym wspomaga naukę. Można stosować go jako profilaktykę chorób neurodegeneracyjnych.
Maksymalna dzienna dawka bertramu to 4 g, jednak jego właściwości zdrowotne odczujemy już po dwóch szczyptach przyprawy dziennie. Nie należy przekraczać dozwolonej dawki.
Mielony korzeń bertramu dostępny jest w dobrych sklepach zielarskich, jednak dostępny jest on także w formie kapsułek, jako suplement diety.
W formie przyprawy można dodawać go do wypieków, ale także dań mięsnych, sosów i zup.
Bertram może też być dobrym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty - zadziała rozgrzewająco i prozdrowotnie.
CZYTAJ TAKŻE:
Orientalna przyprawa wpływa na cholesterol, ciśnienie i cukier. Jak działa sumak?
Modna przyprawa coraz częściej zastępuje wanilię. Ostrożnie z ilością
Najlepsza kawa na odchudzanie. Spala tłuszcz, wzmacnia ciało i rozjaśnia umysł