Mało znany składnik, który pomaga zasnąć. Wspomaga też prawidłowy metabolizm i odporność
Glicyna, mimo że jest jednym z podstawowych aminokwasów, kryje w sobie naprawdę niezwykłe właściwości. Wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, wspierając organizm w walce z codziennym stresem oksydacyjnym. Co więcej, glicyna okazuje się również wsparciem dla osób zmagających się z problemami ze snem. Badania pokazują, że jej regularne stosowanie może poprawiać jakość snu i skracać czas zasypiania.
Glicyna to najmniejszy i najprostszy pośród 20 standardowych aminokwasów białkowych, jedyny, który nie jest czynny optycznie. Nasz organizm sam potrafi syntetyzować glicynę, dlatego nazywa się ją aminokwasem endogennym.
Glicyna powstaje w wyniku przemian metabolicznych, które zachodzą głównie w wątrobie i nerkach, a jej prekursorami są cholina, seryna, treonina i hydroksyprolina. Sama pełni ważną rolę jako prekursor kluczowych związków, takich jak glutation, hem, puryny i porfiryny. Glicyna wspomaga także procesy naprawcze, spowalnia procesy starzenia, jest składnikiem budulcowym kolagenu oraz keratyny. Badania potwierdzają, że suplementacja glicyny może wspierać leczenie schorzeń metabolicznych, chorób układu krążenia, stanów zapalnych, otyłości, cukrzycy i problemów neurologicznych. Glicyna znana jest również z pozytywnego wpływu na jakość snu i funkcje neurologiczne.
Glicyna odgrywa istotną rolę w metabolizmie ssaków. Ten aminokwas stanowi 11,5 proc. wszystkich aminokwasów występujących w organizmie człowieka i odpowiada za 20 proc. całkowitej ilości azotu zawartego w białkach. Około 80 proc. glicyny obecnej w organizmie jest zużywane do syntezy białek, w tym kolagenu.
Glicyna pełni także rolę neuroprzekaźnika w ośrodkowym układzie nerwowym, wpływając na kontrolę przyjmowania pokarmu, zachowanie oraz utrzymanie homeostazy organizmu. Wspomaga działanie układu odpornościowego, regulując poziom wapnia w komórkach, co z kolei wpływa na produkcję ponadtlenków i syntezę cytokin. Ponadto glicyna uczestniczy w sprzęganiu kwasów żółciowych, ułatwiając wchłanianie oraz trawienie tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w lipidach.
Glicyna jest także zaangażowana w syntezę m.in. RNA, DNA, seryny i hemu poprzez różnorodne szlaki metaboliczne. Ogólnie rzecz biorąc, glicyna odgrywa istotną rolę w ochronie komórek, funkcjonowaniu układu odpornościowego, wzroście, rozwoju i metabolizmie.
Co ciekawe, u gryzoni zaobserwowano przeciwnowotworowe i przeciwzapalne działanie glicyny, a badania na ludziach sugerują potencjał suplementacji glicyną w ochronie przed chorobami metabolicznymi, szczególnie poprzez przeciwdziałanie stresowi oksydacyjnemu i stanom zapalnym.
Niewielki niedobór glicyny nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jednak jej chroniczny brak może utrudniać wzrost, odpowiedź immunologiczną i metabolizm składników odżywczych.
W modelach zwierzęcych doniesiono, że podawanie glicyny wydłuża życie C. elegans (wolno żyjący, niepasożytniczy nicień) nawet o 33 proc., szczurów o ok. 20 proc. i myszy o 6 proc.
Glicyna jest klasyfikowana jako aminokwas warunkowo niezbędny dla ludzi i innych ssaków, wspierając ich prawidłowy rozwój. Wykazuje ona szerokie właściwości ochronne przed różnymi urazami i chorobami, a także odgrywa istotną rolę w regulacji procesów epigenetycznych.
W ośrodkowym układzie nerwowym glicyna pełni funkcję neuroprzekaźnika, natomiast w tkankach obwodowych i nerwowych wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz immunomodulujące. Odpowiednia suplementacja glicyną może skutecznie wspierać leczenie zaburzeń metabolicznych, zwłaszcza u osób z chorobami sercowo-naczyniowymi, stanami zapalnymi, nowotworami, cukrzycą oraz otyłością.
Warto jednak zauważyć, że niedobory glicyny występują rzadko i zazwyczaj są wynikiem niewłaściwej diety lub problemów zdrowotnych. W razie potrzeby można uzupełniać ten aminokwas za pomocą suplementów, jednak zawsze warto najpierw skonsultować się z lekarzem.
Badania wykazują, że przyjmowanie glicyny przed snem może znacznie poprawić jakość snu u osób z problemami bezsenności. U szczurów zaobserwowano, że doustne podanie glicyny podnosi jej poziom we krwi i płynie mózgowo-rdzeniowym oraz obniża temperaturę ciała poprzez zwiększenie przepływu krwi w skórze.
Obniżenie temperatury ciała odgrywa istotną rolę, ponieważ wiadomo, że na początku snu naturalnie dochodzi do jej spadku, a następnie utrzymuje się ona na niższym poziomie przez całą fazę snu.
W ośmiu badaniach przeprowadzonych na zdrowych populacjach analizowano wpływ na układ nerwowy. W trzech z tych badań zaobserwowano poprawę jakości snu, zwiększenie czujności i funkcji poznawczych oraz redukcję zmęczenia i senności. Efekty te wystąpiły u osób przyjmujących doustnie 3 g glicyny dziennie na 30-60 minut przed snem przez okres od dwóch do czterech dni.
Sposób suplementacji glicyny może się różnić w zależności od producenta, dlatego zawsze należy zapoznać się z informacjami podanymi na opakowaniu lub ulotce produktu.
Zazwyczaj jednak zaleca się spożycie od 1 do 3 g glicyny dziennie.
Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22293292/.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28337245/.
CZYTAJ TAKŻE:
Na odporność pij domowy napar z trzech składników. Wyciszy stany zapalne
Dodawaj do herbaty zamiast cytryny. Chroni wątrobę, wspiera serce i zwalcza bakterie
Polacy rzadko stosują ten olej. Zbija cholesterol, jest dobry dla żołądka i wątroby