Zachwyca smakiem i właściwościami. Nalewka z agrestu
Nalewka z agrestu to produkt, który warto trzymać w domowej spiżarni. Ma charakterystyczny, słodko-kwaśny smak i szereg właściwości prozdrowotnych. Nalewka działa m.in. przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, żółciopędnie i przeciwutleniająco. Jak ją przygotować? Zdradzamy przepis.
Agrest blisko spokrewniony jest z porzeczkami. Jego pełna nazwa brzmi nawet porzeczka agrest. Owoc rośnie na terenie praktycznie całej Europy, a także w Azji i Afryce. Agrest uprawiany jest również w Polsce, jednak wydaje się, że mimo tego wciąż zbyt rzadko ląduje na naszych talerzach. A to duży błąd.
Agrest jest niskokaloryczny (100 g ma ok. 44 kcal). W jego składzie znajdziemy witaminę C, beta-karoten, witaminy B5 i B6, a także potas, miedź, chrom i mangan. Na uwagę zasługuje również zawartość kwasów organicznych: cytrynowego, winowego, jabłkowego oraz bursztynowego.
Agrest można spożywać samodzielnie, jednak owoc doskonale sprawdza się jako składnik domowych przetworów. Można przygotować z niego sok, kompot, dżem, a nawet nalewkę.
Nalewka z agrestu ma charakterystyczny, słodko-kwaśny smak, jednak to nie jedyna jej zaleta. Nalewka z agrestu ma szereg prozdrowotnych właściwości. Działa przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, żółciopędnie i przeciwutleniająco. Poza tym podnosi odporność organizmu, łagodzi zmęczenie oraz zapobiega niektórym chorobom. Chodzi przede wszystkim o schorzenia układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego, anemię oraz miażdżycę.
Przygotowanie nalewki z agrestu jest bardzo proste. Wystarczy przygotować:
- 2 kg owoców,
- 1 kg cukru,
- 1 l wody,
- 1 l spirytusu,
- sok z 1 cytryny.
Owoce agrestu należy dokładnie umyć i usunąć z nich ogonki. Kolejnym krokiem jest dokładne rozgniecenie owoców, dlatego najlepiej wybierać dojrzały i miękki agrest. Rozgniecione owoce należy połączyć z cukrem, a następnie zalać wodą, sokiem z cytryny i spirytusem. Całość należy dobrze wymieszać i odstawić na ok. 14 dni w dobrze nasłonecznione miejsce. Po tym czasie konieczne jest przecedzenie nalewki przez sitko i rozlanie jej do butelek. Tak przygotowana nalewka gotowa jest już do spożycia.
CZYTAJ TAKŻE:
Nalewka bursztynowa. Na co pomaga? Jak ją zrobić?