Pij na czczo. Reguluje ciśnienie, uspokaja, wspomaga trawienie

O tej roślinie mówi się: "królowa ziół, "lekarstwo z natury" i "eliksir życia". Święta bazylia to nie ta bazylia, którą dodaje się na co dzień do kremu z pomidorów czy pizzy. To azjatycka odmiana bazylii, ceniona od wieków - roślina o właściwościach antyoksydacyjnych, adaptogennych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Jak działa na organizm? Jak używać świętej bazylii? Wyjaśniamy.

Święta bazylia - co to takiego?

Święta bazylia, czyli bazylia azjatycka, tulsi (lub tulasi), to roślina z rodziny jasnotowatych, do których należy też bazylia używana przez nas na co dzień w kuchni. Występuje naturalnie w klimacie tropikalnym, ale może być też hodowana w klimacie umiarkowanym. Pochodzi z dalekiej Azji. Jest bardzo ważną rośliną w symbolice hinduistycznej (wyznawcy hinduizmu wierzą, że przynosi pomyślność, symbolizuje boską energię i ochronę). W ajurwedzie potrzegana jest jako "królowa ziół, "lekarstwo z natury" i "eliksir życia".  

Święta bazylia używana jest od tysięcy lat. Wiele badań potwierdza jej wartość terapeutyczną.

Reklama

Święta bazylia - właściwości

Święta bazylia zawiera przede wszystkim garbniki, flawonoidy i olejki eteryczne. Jest też źródłem m.in. witaminy C, żelaza, wapnia i cynku. Zaliczana jest do adaptogenów, czyli grupy środków pochodzenia roślinnego zwiększających odporność na stres i utrzymujących równowagę organizmu. Ma właściwości przeciwlękowe i przeciwdepresyjne. Osoby, które przyjmowały ekstrakt ze świętej bazylii, czuły się mniej niespokojne, mniej zestresowane i mniej przygnębione. Poza tym obserwowano u nich poprawę pamięci i funkcji poznawczych.

Święta bazylia ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Ma obniżać ciśnienie, poziom "złego" cholesterolu, a także poziom cukru we krwi. Wspomaga trawienie. Roślinie przypisuje się także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Badania wykazywały zwiększoną odpowiedź immunologiczną u dorosłych po czterech tygodniach stosowania ekstraktu z liści tulsi i zmniejszone ryzyko infekcji. Uważa się, że ekstrakty z liści przyspieszają także gojenie się ran. Wykazano, że azjatycka bazylia chroni także komórki organizmu przed toksycznym działaniem przemysłowych środków chemicznych. 

Święta bazylia bywa wykorzystywana również w przypadku astmy, bólu pleców czy chorób skóry. Naukowcy uważają, że wiele korzyści dla organizmu może wynikać z obecności eugenolu - związku, który występuje także np. w goździkach.

Jak stosować świętą bazylię?

Święta bazylia jest dostępna w postaci suplementów. Z liści tulsi przygotowuje się napary (jest to najczęstszy sposób, w jaki wykorzystuje się bazylię azjatycką). Poza tym święta bazylia jest dostępna w postaci olejku. Taki olejek może być stosowany m.in. do pielęgnacji skóry i do płukania jamy ustnej. Ma on też działanie relaksujące i poprawiające nastrój. Oczywiście, jak to bazylia, bywa wykorzystywana też w kuchni, jednak rzadziej od klasycznej włoskiej bazylii. 

Jak przygotować napar ze świętej bazylii i na co pomoże?

Tulsi jest składnikiem wielu indyjskich preparatów i mieszanek ziołowych. Można jednak samemu przygotować z niej napar. Jedną łyżkę pokruszonych liści zalewa się szklanką wrzątku i parzy przez ok. 15-20 minut. Taki napar można spożywać od dwóch do trzech razy dziennie. Świeże liście (5-7) można z kolei pozostawić w wodzie na noc, a następnie wypić rano, na czczo. To m.in. sposób na lepsze trawienie. 

Spożywanie świętej bazylii w takiej formie to naturalny sposób na wsparcie odporności. Może zmniejszać ryzyko infekcji, ale też wspierać organizm w ich zwalczaniu. W przypadku przeziębienia i dolegliwości ze strony układu oddechowego może zmniejszyć dyskomfort powodowany przez objawy. W połączeniu z lawendą pomoże uśmierzyć ból głowy, a także wyciszy i odpręży, dlatego można go spróbować, gdy ma się problemy ze snem.

Regularne stosowanie świętej bazylii pozytywnie wpływa na parametry metaboliczne.

Święta bazylia - o czym warto pamiętać?

Eksperci zalecają, by przed rozpoczęciem stosowania preparatów ze świętą bazylią, przed spożywaniem naparów z rośliny, skonsultować się z lekarzem. Mogą one bowiem wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami. Produkty zawierające tulsi nie są wskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także kobiet, które planują zajść w ciążę.

U niektórych osób po spożyciu naparu ze świętej bazylii mogą pojawić się nudności, bóle brzucha lub biegunki. Zaleca się na początku małe ich ilości w celu zaobserwowania, jak zareaguje organizm. Koniecznie kupuj świętą bazylię ze sprawdzonego źródła.

CZYTAJ TAKŻE: 

Mięta pomoże nie tylko na żołądek. Siedem powodów, dla których warto ją pić

10 powodów, dla których warto pić napar z pokrzywy. Poprawi wyniki krwi i pomoże schudnąć

Nie tylko na zszargane nerwy i bezsenność. Po melisę sięgaj także wtedy

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: zdrowe napoje
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL