Tego agrestu Polacy jeszcze nie odkryli. Chroni serce i mózg, pomaga zrzucić zbędne kilogramy
O naszym rodzimym agreście mówi się, że to zapomniany skarb naszych przydomowych ogródków i działek. O indyjskim agreście mówi się z kolei, że to produkt przez nas jeszcze nieodkryty, a równie wartościowy. Jakie właściwości ma amla? Jak włączyć ją do diety?
Amla to owoce liściokwiatu garbnikowego, drzewa występującego w południowo-wschodniej Azji, m.in. w Indiach, Chinach, Malezji czy Indonezji. Z wyglądu owocom tym blisko do agrestu, który dobrze znamy z "naszego podwórka". Są to niewielkie, zielono-żółte owoce, które mają jedną pestkę. Ich smak opisywany jest jako kwaśno-gorzko-cierpki. W celach leczniczych stosowane są wszystkie części rośliny, jednak najczęściej wykorzystuje się owoce. Od wieków są obecne w indyjskiej medycynie tradycyjnej, ajurwedzie.
Indyjski agrest zaliczany jest do superowoców ze względu na bogactwo ważnych dla organizmu składników. Zalicza się do nich m.in. garbniki, alkaloidy, witaminy, składniki mineralne i polifenole (w tym kwas galusowy, kwas elagowy, kwercetyna), a także rutynę i kurkuminoidy.
Jeśli chodzi o witaminy, amla może poszczycić się przede wszystkim bardzo wysoką zawartością witaminy C. Mniejszą zawartością witaminy C będą charakteryzowały się suszone owoce amli, ale wciąż będzie ona bardzo wysoka w porównaniu do innych owoców. Zawartość polifenoli również jest wyższa w świeżych owocach.
Amla to także inne witaminy i minerały, w tym witaminy z grupy B, żelazo, magnez czy fosfor.
Agrest indyjski to owoc o wielu właściwościach. Między innymi o właściwościach przeciwutleniających. Uwzględnienie go w diecie pomaga w neutralizowaniu wolnych rodników, które prowadzą do niszczenia zdrowych tkanek, wielu chorób i szybszego starzenia się organizmu. Owoce amli działają też przeciwzapalnie, antynowotworowo i immunomodulująco. Ważna jest rola witaminy C, która, poza tym, że jest najbardziej znanym antyoksydantem, wpływa na aktywność limfocytów T i B odpowiedzialnych za komórkową odpowiedź odpornościową.
Amla pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu i utrzymać optymalny poziom "dobrego" cholesterolu. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, wspomaga zdrowe krążenie oraz ogólny stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Ma działanie nie tylko kardioprotekcyjne, ale też neuroprotekcyjne.
Różne badania wykazały też, że amla pomaga w utracie masy ciała. Co więcej, ma pomagać w utrzymaniu optymalnego poziomu glukozy we krwi. Owoce amli wykazują też działanie antywirusowe i antybakteryjne.
Składniki obecne w agreście indyjskim sprawiają, że znajduje on zastosowanie także w kosmetyce - przynosi korzyści zarówno skórze, jak i włosom (m.in. dzięki zawartości witaminy C, która wpływa korzystnie na syntezę kolagenu, nadaje skórze młodszy wygląd, poza tym wzmacnia włosy i zapobiega ich przedwczesnemu siwieniu).
W krajach azjatyckich indyjski agrest spożywa się m.in. w postaci przetworów. W Polsce trudno o świeże owoce amli. Za to w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich lub aptekach można znaleźć owoce amli w proszku, sok z amli czy kapsułki zawierające sproszkowane owoce agrestu indyjskiego. Owoce amli można również spotkać w postaci suszonej lub kandyzowanej. W takiej formie mogą stanowić np. dodatek do owsianki. Sproszkowany agrest indyjski można z kolei dodawać do koktajli, soków, zup czy sosów.
W przypadku stosowania owoców amli w proszku czy spożywania soku, jako np. suplementów diety, należy przestrzegać zaleceń producenta.
CZYTAJ TAKŻE:
Gwiazda wśród owoców. Działa przeciwzapalnie, pomaga na wysoki cholesterol
Ma działanie przeciwstarzeniowe, podkręca metabolizm. Wyostrzy też wzrok
Te osoby powinny wyłączyć borówki z diety. Źle wpłyną na serce i jelita