Ma działanie przeciwstarzeniowe, podkręca metabolizm. Wyostrzy też wzrok

Kaki, zwane również persymoną czy chińską śliwką, to egzotyczny owoc pochodzący z Azji. Bywa mylony z... pomidorem. Zawiera wiele cennych składników odżywczych - z tego względu zaleca się włączenie go do diety. Kaki m.in. obniża cholesterol, wykazuje też działanie przeciwstarzeniowe. W jaki jeszcze sposób owoc ten wpływa na zdrowie? Jak go jeść, ile ma kalorii? Wyjaśniamy.

Wartości odżywcze kaki. Czy owoc jest zdrowy?

Kaki jest bogatym źródłem składników odżywczych. Owoc ten jest nieodzownym elementem chińskiej medycyny ludowej, w której to wykorzystuje się również liście rośliny. Bywa też polecany osobom będącym na dietach odchudzających. 

Kaki zawiera składniki takie jak: 

  • potas,
  • fosfor, 
  • cynk,
  • magnez, 
  • witamina C, 
  • witamina A, 
  • witamina E, 
  • witamina K, 
  • witaminy z grupy B, 
  • luteina i zeaksantyna, 
  • beta-karoten.

Właściwości kaki. Jak persymona wpływa na zdrowie?

Jak widać, kaki to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Składniki te regulują wiele ważnych funkcji zachodzących w organizmie i wykazują działanie prozdrowotne. Niektóre z nich to silne przeciwutleniacze wspomagające redukcję wolnych rodników, a także wpływające na ostrość widzenia. Kaki obniża ciśnienie i poziom "złego" cholesterolu, przez co jest polecany osobom cierpiącym na schorzenia związane z układem krążenia. Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że owoc wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. 

Reklama

Ile kalorii ma kaki? W 100 g tego owocu znajduje się jedynie 70 kcal. To świetna wiadomość dla osób będących na diecie i chcących zgubić zbędne kilogramy. Z pewnością docenią one również to, że kaki wspiera działanie układu pokarmowego i podkręca metabolizm, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Oczywiście zaleca się spożywanie kaki z umiarem, ponieważ owoc zawiera dużo cukru (12,5 g na 100 g). 

Jak jeść kaki? Kaki to doskonały dodatek do śniadania

Wiele osób nigdy nie miała styczności z kaki. Wobec tego często zastanawiają się, w jaki sposób jeść ten egzotyczny owoc. 

Dojrzałe owoce najlepiej jeść surowe - wówczas zachowają swoje prozdrowotne właściwości. Kaki można dodać do śniadania (owsianki, granoli) czy wykorzystać jako składnik do pysznej sałatki owocowej. Często spożywa się je również jako codzienną przekąskę.

Jak smakuje kaki? Owoc ma miękki miąższ, który w smaku jest słodki i lekko kwaskowaty. Może przypominać nieco śliwkę lub gruszkę. Ważne, by sięgać po dojrzałe okazy, ponieważ niedojrzałe kaki może mieć gorzki smak. 

Owoc kaki - skutki uboczne. Egzotyczny przysmak nie dla każdego?

Pomimo tego, że owoc kaki ma wiele drogocennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie, to jednak nie poleca się go każdemu. W szczególności powinny ograniczyć go osoby cierpiące na cukrzycę - kaki zawiera dużo cukru. Diabetycy powinni spożywać jego umiarkowane ilości, najlepiej po uprzedniej konsultacji z lekarzem.

Z jedzenia tego egzotycznego owocu powinny także zrezygnować osoby, które są na niego uczulone. Zjedzenie przez alergików nawet niewielkiej ilości kaki może skończyć się bardzo nieprzyjemnymi dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym (biegunka, wymioty, bóle brzucha) i nie tylko.

CZYTAJ TAKŻE: 

Lepszy niż pomarańcza, mango czy awokado. Obniża cholesterol, sprzyja chudnięciu

Bogaty w przeciwutleniacze, świetny dla serca i figury. Dlaczego warto jeść agrest?

Naturalny spalacz tłuszczu, remedium na obrzęki i stany zapalne. Ale unikaj z puszki

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL