Podobne do borówek amerykańskich, ale o "większej mocy". Chronią mózg, są sprzymierzeńcem serca
Zasłużyły na miano superowoców. Stanowią bogate źródło substancji przeciwutleniających, wspomagają pracę serca, mają właściwości neuroprotekcyjne. Jagody acai to prawdziwy hit ostatnich lat. Sprawdzamy, co je wyróżnia spośród innych owoców i w jakiej postaci można włączyć je do diety.
Jagody acai, zwane też jagodami palmy brazylijskiej, to egzotyczne owoce - owoce palmy znanej jako euterpa warzywna (Euterpe oleracea). Gatunek ten pochodzi z terenów tropikalnych Ameryki Południowej, ale został szeroko rozprzestrzeniony w strefie międzyzwrotnikowej na całym świecie. Owoce są małe (mniejsze od winogron), okrągłe i ciemnofioletowe. Zawierają pojedynczą, dużą pestkę i niewiele miąższu. Mówi się, że wyglądem blisko im do borówki amerykańskiej, a smakiem do jagody, choć tylko na początku - leśny smak owoców stopniowo przechodzi w smak niemal gorzkiej czekolady. Niekiedy smak jagód acai określany jest jako połączenie jeżyn i czekolady. Jagody acai stanowią ważne źródło pożywienia dla mieszkańców regionu Amazonii. Korzystają oni też z jej właściwości zdrowotnych.
Jagody acai, mimo że są niewielkie, są źródłem wielu składników odżywczych. Budzą coraz większe zainteresowanie, bo są uznawane za superfood.
Bardzo ważne są przeciwutleniacze. Uważa się, że jagody acai mają większą zawartość przeciwutleniaczy niż żurawina, malina, jeżyna, truskawka czy leśna jagoda. Co więcej, charakteryzują się nie tylko bardzo wysoką zawartością tych związków, ale także ich różnorodnością. W składzie znajdziemy związki fenolowe, w tym antocyjany, a także bioflawonoidy i fitosterole. Wskazuje się, że nie ma owoców, które mogłyby z nimi pod tym względem konkurować. Jagody acai wyróżnia się też obecnością białka o wysokiej wartości biologicznej, zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne w zalecanych proporcjach.
Jagody acai zawierają kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9 i niewielką ilość cukru. Są źródłem błonnika, wapnia, a także witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E, beta-karotenu oraz żelaza, potasu czy cynku. Wartość energetyczna jagód acai wynosi 60-70 kcal/100 g.
Jagody acai są naładowane przeciwutleniaczami. Spożywanie owoców o wysokim potencjale przeciwutleniającym przyczynia się m.in. do hamowania procesu starzenia się organizmu, stymuluje procesy immunologiczne i wzmaga możliwości obronne organizmu, a także zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym chorób nowotworowych i chorób serca.
Choć potrzebne są dalsze badania, wskazuje się, że jagody acai wspomagają pracę serca. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu, natomiast podnieść stężenie tego "dobrego". Stwierdzono również, że obecne w owocach substancje przeciwutleniające mogą też wpływać korzystnie na regulację ciśnienia tętniczego.
Jagody acai wpływają korzystnie na funkcjonowanie mózgu (wiele związków roślinnych w nich obecnych może chronić mózg przed uszkodzeniami w miarę starzenia się).
Badacze sugerują, że jagody acai mogą też obniżać poziom cukru we krwi i usprawniać proces przemiany materii. Preparaty wytworzone na bazie jagód acai mają również wpływać korzystnie na wydolność organizmu.
Wykazano ponadto, że owoce te, ze względu na dużą zawartość zeaksantyny i luteiny, wykazują działanie ochronne na wzrok.
Świeże jagody acai mają krótki okres przydatności do spożycia. Ze względu na szybką utratę właściwości leczniczych od chwili zerwania nie nadają się do transportu. Są dostępne w postaci mrożonej, sproszkowanej czy jako sok. Znajdziemy je w składzie napojów energetycznych, w niektórych herbatach, a także suplementach diety.
Przed spożyciem jagód acai należy wykonać próbę uczuleniową, gdyż mogą wywołać reakcję alergiczną. Przed włączeniem tego dodatku do swojej diety, zwłaszcza w przypadku występowania różnych schorzeń i przyjmowania leków, warto skonsultować się z lekarzem.
CZYTAJ TAKŻE:
Włochaty owoc dostarcza witaminy C i obniża poziom cholesterolu. Pomaga też gubić kilogramy
Nawadnia, poprawia metabolizm, oczyszcza żyły i jelita. Woda z chia to będzie hit lata
Sześć dobrych powodów, by jeść pestki słonecznika. Zmianę odczujesz i zobaczysz w lustrze