Sześć dobrych powodów, by jeść pestki słonecznika. Zmianę odczujesz i zobaczysz w lustrze

Pestki słonecznika, podobnie jak pestki dyni, warto włączyć do diety. Nie tylko są smaczne i świetnie sprawdzają się jako przekąska lub dodatek do zup czy sałatek, ale też kryją w sobie wiele dobroczynnych składników, dlatego przez niektórych nazywane są nawet "ziarenkami mocy". Przedstawiamy sześć powodów, dlaczego warto chrupać pestki słonecznika.

Pestki słonecznika to składniki dobre dla organizmu

Pestki słonecznika to bogactwo cennych składników odżywczych. Stanowią m.in. jedno z najbogatszych źródeł witaminy E. Wskazuje się, że już trzy stołowe łyżki pestek wystarczą na pokrycie dziennego zapotrzebowania u osoby dorosłej. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, w tym niacynę, tiaminę, witaminę B6, a także kwas foliowy oraz witaminę C i witaminę A. Poza tym składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas czy cynk. Z wymienionych najwięcej w nich fosforu, magnezu i potasu.

Pestki słonecznika są również cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią też istotne źródło białka w diecie roślinnej (w 100 g nasion słonecznika znajduje się ponad 20 g białka) i są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Co ważne, znajdziemy w nich wiele związków pełniących funkcje przeciwutleniaczy.

Reklama

Pestki słonecznika pomagają zwalczać stany zapalne

Pestki słonecznika są bogate w przeciwutleniacze. Znajdziemy w nich m.in. flawonoidy i witaminę E, które redukują stany zapalne w organizmie. W badaniu przeprowadzonym na ponad 6 tys. dorosłych osób, które spożywały nasiona słonecznika i inne nasiona co najmniej pięć razy w tygodniu, poziom białka C-reaktywnego był o 32 proc. niższy w porównaniu z osobami, które nie uwzględniły ich w swojej diecie. Obecność silnych przeciwutleniaczy sprzyja naszej odporności i wpływa również na zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów.

Jedzenie pestek słonecznika zmniejsza ryzyko chorób serca

Uwzględnienie w diecie nasion słonecznika wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób serca. To zasługa kilku składników, m.in. witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Przeciwdziała ona gromadzeniu się nadtlenków lipidowych i wolnych rodników, zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych. Chroni przed miażdżycą. Spożywanie pestek słonecznika przyczynia się do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu, a także obniżenia ciśnienia (głównie za sprawą magnezu i potasu).

Pestki słonecznika mają korzystny wpływ na poziom cukru we krwi

Pestki słonecznika zaliczane są do produktów o niskim indeksie glikemicznym, dlatego są rekomendowane dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. Badania wykazały, że codzienne spożywanie 30 g nasion słonecznika obniża stężenia glukozy we krwi o ok. 10 proc. Badania sugerują również, że dodanie nasion słonecznika do produktów takich jak chleb może pomóc zmniejszyć wpływ węglowodanów na poziom cukru we krwi. Wprowadzenie pestek słonecznika do diety wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, cukrzycy i insulinooporności.

Pestki słonecznika pomogą zadbać o zdrowie kości

Niedobór magnezu zaburza procesy mineralizacji kości i, jak wykazały badania, zwiększa częstość występowania osteoporozy postmenopauzalnej. A pestki słonecznika są dobrym źródłem magnezu - 100 g nasion dostarczy aż 325 mg tego składnika. Niedobór magnezu jest też przyczyną zaburzeń układu nerwowo-mięśniowego oraz sercowo-naczyniowego, dlatego warto chrupać pestki, by zapewnić sobie jego odpowiedni poziom.

Dzięki nasionom słonecznika zyskasz lepszy wygląd skóry

Efekty spożywania pestek słonecznika mogą być widoczne na skórze. Nasiona zawierają witaminę E i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują korzystny wpływ na kondycję skóry. Jako naturalne przeciwutleniacze pomagają neutralizować działanie wolnych rodników i chronią skórę przed stresem oksydacyjnym, opóźniając procesy starzenia. Witamina E nazywana jest nawet "eliksirem młodości". Zapewniając skórze te składniki, zauważymy poprawę jędrności i struktury skóry.

Pamiętaj! Pestki słonecznika są źródłem wielu cennych składników odżywczych, ale też produktem wysokokalorycznym, dlatego zwracają uwagę na wielkość porcji. 100 g to ponad 580 kcal.

CZYTAJ TAKŻE:

Dodaj dwie łyżki do codziennej owsianki. "Chianka" to jedno z najzdrowszych śniadań

Obciążają trzustkę, prowadzą do chorób. Im szybciej ograniczysz, tym lepiej

Sekret długowieczności i szczupłej sylwetki. Na liście zalecanych produktów kasza i czekolada

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: słonecznik | pestki słonecznika
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL