Bogaty w przeciwutleniacze, świetny dla serca i figury. Dlaczego warto jeść agrest?

Powoli zbliża się sezon na agrest. Te niepozorne owoce są świetnym źródłem witamin i minerałów, obfitują w przeciwutleniacze, wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, a przy tym mają niewiele kalorii. Kiedyś częściej jadało się agrest, dziś to już trochę zapomniane owoce. W tym roku radzimy, żebyś nie przegapił sezonu i zajadał się agrestem. Dlaczego? Sprawdź, jak jego spożywanie wpływa na organizm.

Agrest - co to za owoc?

Agrest to krzew z rodziny agrestowatych, który w Polsce można spotkać w przydomowych ogródkach, a także na działkach, choć niestety coraz rzadziej. Kwitnie wczesną wiosną, a owoce, białawe, żółte, czerwone bądź zielone, mające postać kulistych lub owalnych jagód, pojawiają się już w czerwcu. Szczytem sezonu jest jednak lipiec. Smak owoców, podobnie jak ich kolor, zależy od odmiany. Mogą być one słodkie, kwaskowate, a niekiedy wręcz cierpkie.

Co dobrego znajdziemy w agreście?

Owoce agrestu są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy C, która jest najbardziej znanym antyoksydantem. Poza tym flawonoli (kwercetyna, mirycetyna, kempferol i izoramnetyna) i antocyjanów, również o działaniu przeciwutleniającym. Dostarczają witaminy B5 i witaminy B6, a także miedzi, manganu i potasu. Stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego. Jedna szklanka owoców (150 g) to jego spora dawka - 4,5 g. Przy tym mają niewiele kalorii - 100 g to ok. 46 kcal. Wartość IG waha się zależnie od odmiany. Dla agrestu wynosi 15-25, co oznacza, że owce te mają niski indeks glikemiczny.

Reklama

Wysoka gęstość odżywcza owoców agrestu sprawia, że są chętnie polecane przez dietetyków, zwłaszcza osobom na dietach redukcyjnych, jako znakomite źródło witamin i minerałów.

Właściwości agrestu

Agrest jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze obecne w agreście mogą odgrywać istotną rolę w profilaktyce chorób przewlekłych poprzez przeciwdziałanie stresowi oksydacyjnemu. Zwiększenie zawartości przeciwutleniaczy w diecie obniża stres oksydacyjny i zmniejsza ryzyko m.in. nowotworów, chorób serca czy cukrzycy typu 2.

Agrest jest też świetnym źródłem błonnika. Błonnik może pomóc m.in. w lepszej kontroli poziomu cukru we krwi, a także obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu. Dieta, w której znajdują się odpowiednie ilości błonnika, została powiązana z mniejszym ryzykiem rozwoju niektórych nowotworów, chorób serca, cukrzycy typu 2, a także otyłości. 

Jak zwracają uwagę dietetycy, owoce agrestu są produktem niskokalorycznym, co w połączeniu z wysoką zawartością błonnika pozwala na łatwiejsze kontrolowanie masy ciała. Warto po nie sięgać, gdy zależy nam na utracie zbędnych kilogramów.

Agrest może być też spożywany przez osoby z cukrzycą. Nie chodzi tylko o działanie błonnika. Ekstrakt z agrestu wykazuje działanie inhibitorowe względem alfa-glukozydazy, a kwas chlorogenowy wykazuje działanie spowalniające wchłanianie węglowodanów.

Agrest, jak i inne owoce jagodowe dostarczające związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, jest polecany w dietoprofilaktyce chorób neurodegeneracyjnych. Owoce agrestu są dobre także dla serca, o czym poniekąd już wspomnieliśmy. Flawonole i antocyjany pomagają obniżyć wartości ciśnienia tętniczego krwi i poprawić funkcję oraz elastyczność naczyń krwionośnych, co ma wpływ na obniżanie ryzyka rozwoju chorób serca. Dla serca ważne są również właściwości potasu, którego agrest też jest źródłem. 

Nie można też pominąć działania poszczególnych witamin i minerałów. Witamina C bierze również udział w syntezie kolagenu i wspiera odporność, witamina B5 też ma znaczenie dla odporności, ale wspomaga także regenerację błon śluzowych i skóry oraz poprawia pigmentację włosów, a witamina B6 wykazuje działanie ochronne na układ krwionośny i nerwowy. Miedź m.in. bierze udział we wchłanianiu żelaza w przewodzie pokarmowym, a także uczestniczy w tworzeniu i prawidłowym funkcjonowaniu czerwonych krwinek. Z kolei mangan jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego i wpływa na procesy reprodukcyjne.

Jak jeść agrest?

Najlepiej spożywać świeży agrest - w tej postaci dostarczy organizmowi największej ilości cennych składników. Skórka jak najbardziej jest jadalna, co więcej, to właśnie w niej znajduje się wiele ważnych związków. Jeśli nie masz krzaczków agrestu w przydomowym ogródku, nie przegap sezonu na te owoce i szukaj ich w sklepach.

Jak jeszcze można wykorzystać agrest? Sprawdzi się on jako element zdrowej sałatki owocowej czy dodatek do deserów. Agrest wyśmienicie nadaje się na domowe przetwory. Można z niego przygotować kompoty, dżemy, soki. Zastosowanie tego owocu w kuchni jest bardzo szerokie.

Kto nie powinien jeść agrestu?

Owoce agrestu są bardzo zdrowe, jednak i w tym przypadku są osoby, które nie powinny tak ochoczo po nie sięgać. Jak wspomnieliśmy, agrest może być spożywany przez osoby z cukrzycą oraz osoby na diecie redukcyjnej. Ostrożność powinny jednak zachować m.in. osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie jelita grubego, a także mające chore nerki. Najlepiej, żeby osoby z tymi dolegliwościami skonsultowały się z lekarzem.

CZYTAJ TAKŻE: 

Dietetyk: "to najgorszy czynnik kancerogenny". Już co dziesiąty Polak nie je mięsa

Zmiksuj buraka, jabłko i coś jeszcze. Efekty zobaczysz w lustrze i na ciśnieniomierzu

Zupa - samo zdrowie, ale nie dla każdego. Te osoby nie mogą jeść szczawiu

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL