Na wzmocnienie, zbicie cholesterolu i lepsze trawienie. Dlaczego warto pić sok z dyni?
Mamy jesień, co oznacza, że na stołach króluje dynia, pod różnymi postaciami. Przyrządzamy z niej nie tylko rozgrzewające, aromatyczne zupy, ale też przemycamy ją w sałatkach, daniach na słono i na słodko, zamykamy ją w słoikach, żeby przydała się jeszcze na zimę - jako przecier czy dżem. Mało kto jednak decyduje się na to, by robić z niej sok, a szkoda, bo stanowi on bogactwo witamin i składników mineralnych, i spożywanie go wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Dlaczego warto robić sok z dyni? Jak wpływa na organizm? Sprawdźmy.
Dynia to królowa wśród jesiennych warzyw. Sezon wciąż trwa i warto w pełni z niego korzystać, włączając dynię do codziennych posiłków, ale i przygotowując z niej przetwory, po które sięgniemy wraz z nadejściem zimy. Dynia, a ściślej jej miąższ, to przede wszystkim doskonałe źródło beta-karotenu, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, poza tym wspaniałe źródło potasu i witaminy E. Dostarcza również witamin z grupy B, witaminy C, magnezu, fosforu, selenu i cynku. Miąższ dyni jest poza tym bogatym źródłem białka i błonnika, zawiera przy tym nieznaczne ilości węglowodanów i nie ma tłuszczu, dzięki czemu jest wyjątkowo niskokaloryczny. Najpopularniejsze odmiany dyni to dynia hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia.
Ważną częścią dyni są również pestki - stanowią one skondensowane źródło składników odżywczych. Rozchodzi się głównie o cenne kwasy tłuszczowe, błonnik, magnez i żelazo. Dlatego, przygotowując coś z dyni, warto pamiętać również o nich.
Dynia jest bogata w przeciwutleniacze (beta-karoten, witamina C, witamina E), które chronią przed działaniem wolnych rodników. Spożywanie dyni i jej przetworów opóźnia procesy starzenia, a poza tym przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób przewlekłych.
Dynia ma działanie kardioprotekcyjne - wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego, pracę mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego. Związki obecne w warzywie hamują także odkładanie się cholesterolu w ścianach naczyń tętniczych.
Jedzenie dyni jest dobre dla odporności - w miąższu znajdują się m.in. karotenoidy i tokoferole, które wzmacniają organizm. Dynia ma też działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, jest uznawana za dobre źródło substancji przeciwzapalnych.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego w dyni usprawnia pracę jelit, zapobiega zaparciom oraz wzdęciom. Witamina A doskonale wpływa na wzrok i wygląd skóry, wspomaga zdolności regeneracyjne komórek oraz działa ochronnie na błony śluzowe i nabłonek. Witaminy z grupy B z kolei są odpowiedzialne przede wszystkim za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego.
Dynię wykorzystujemy m.in. w zupach, w rozmaitych daniach na słono, a od kilku lat konsekwentnie także w słodkich wypiekach. Przekonujemy się do mniej popularnych rozwiązań, a jednym z takich jest robienie soku z dyni.
Sok z dyni jest traktowany głównie jako jeden ze sposobów na wzmocnienie odporności, ale jego spożywanie wiąże się tak naprawdę z wieloma innymi korzyściami dla organizmu. Można go kupić, ale też z łatwością przygotować w domu. Jego smak i działanie podkręcą dobrze znane ci warzywa, owoce i przyprawy jak jabłko, banan, marchewka, pomarańcza, imbir czy cynamon.
Sok z dyni zawiera dużo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, które przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu. Związki obecne w warzywie pomagają m.in. w utrzymaniu odpowiedniego stanu nabłonka wyścielającego drogi oddechowe, zabezpieczającego przed wirusami i bakteriami, a także tworzą podłoże dla rozwoju korzystnej mikroflory jelitowej, przyczyniając się do wzmocnienia odporności. Jesienią i zimą, gdy łatwiej o infekcje, po sok z dyni warto sięgać częściej. Wesprze on też organizm po długim leczeniu.
Sok z dyni doskonale działa na układ pokarmowy, pozytywnie wpływa na trawienie. Wspomaga działanie trzustki i żołądka, wpływa stymulująco na wydzielanie żółci, działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy oraz wątrobę, zapobiega zaparciom. Jego spożywanie przyniesie korzyści też układowi sercowo-naczyniowemu - m.in. zmniejszy poziom cholesterolu we krwi.
Sok z dyni wspiera funkcjonowanie pęcherza i dróg moczowych (będzie dobrym wsparciem w leczeniu niektórych schorzeń układu moczowego). Reguluje przemianę materii, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, działa odkwaszająco. Gdy zależy ci na utracie zbędnych kilogramów, możesz sięgać zarówno po dynię, jak i sok z dyni. Sok jest odżywczy i sycący.
Dynia to beta-karoten, witamina E czy cynk. Spożywanie soku pozytywnie wpłynie więc także na stan cery, włosów i paznokci. W połączeniu z miodem zadziała uspokajająco i kojąco.
Oczywiście sok z dyni można przygotować na kilka sposobów, także z dodatkiem innych warzyw, owoców czy przypraw. Nasza wersja może stanowić jedynie inspirację. Jeśli nie przepadasz za smakiem dyni i wiesz, że lepiej podejdzie ci ona w towarzystwie np. pomarańczy czy cynamonu - śmiało. Z recepturą możesz kombinować do woli, by uzyskać zadowalający cię smak. Co do właściwości możesz być pewien, jeśli używasz dobrych jakościowo składników.
W przepisie łączymy dynię z jabłkami, marchewką i imbirem. Marchew, podobnie jak dynia, to źródło cennych karotenoidów. Jabłka to zdrowe serce, zdrowe kości czy mózg, ale i dobra mikroflora. Imbir działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, ma właściwości antyoksydacyjne.
Do przygotowania soku z dyni potrzebujesz:
- połowy średniej wielkości dyni (na sok świetnie nadaje się odmiana hokkaido),
- 1 kg świeżej marchewki,
- 1,5 kg jabłek,
- trochę świeżego imbiru (ilość według uznania, wystarczy grubszy plaster).
Warzywa i owoce umyj. Dynię obierz, pokrój na mniejsze części, usuń pestki. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Wszystkie składniki wyciśnij na przemian w wyciskarce. Do smaku możesz dodać soku z cytryny lub limonki, a także szczyptę cynamonu.
Sok z dyni przygotujesz też inaczej. 1/4 dyni obierz, wyjmij pestki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak samo postąp z trzema marchewkami. Przełóż warzywa do garnka, zalej jedną szklanką wody i gotuj na małym ogniu, dopóki nie zmiękną. Gdy przestygną, zblednuj warzywa i odcedź sok przez gazę lub drobne sito. Możesz dodać większą ilość wody, a także, jak wspomnieliśmy wyżej, inne owoce czy przyprawy, które dodadzą całości więcej smaku, a także pozytywnie wpłyną na właściwości płynu. Sok z dyni możesz przelać do słoików i zapasteryzować.
CZYTAJ TAKŻE:
Wyjątkowy rodzaj miodu. Wspiera układ krążenia i działa kojąco na nerwy
Kurkuma potrzebuje towarzystwa jednej przyprawy. Łącz z wodą i pij rano