Łagodzi bóle reumatyczne, obniża ciśnienie i oczyszcza jelita. Unikaj przy refluksie i chorej wątrobie

Szczypiorek, a właściwie czosnek szczypiorek, to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych, występujący w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest też uprawiany w wielu państwach na całym świecie – w tym także i w Polsce. Szczypiorek jest fantastycznym dodatkiem do wielu dań, słynącym z charakterystycznego smaku i aromatu. Twarożek ze szczypiorkiem, wiosenna sałatka czy pasta jajeczna ze szczypiorkiem to tylko niektóre z nich. Nie wszyscy wiedzą, że ta niepozorna roślina jest też źródłem wielu witamin i minerałów. Jakie ma właściwości i kto powinien włączyć szczypiorek do diety?

Szczypiorek — właściwości

Szczypiorek jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. To roślina niskokaloryczna, która wspiera odporność i pomaga utrzymać organizm w zdrowiu. Ma pozytywny wpływ na szereg narządów i układów. Jakie są właściwości szczypiorku?

Reklama
  • oczyszcza układ pokarmowy,
  • wspomaga poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspieszając trawienie i zapobiegając zaparciom,
  • usprawnia pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • łagodzi bóle reumatyczne,
  • łagodzi kaszel, radzi sobie z chrypką i zwiększa wydalanie śluzu w drogach oddechowych w czasie przeziębienia,
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu,
  • lekko obniża ciśnienie krwi,
  • podejrzewa się, że wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

Szczypiorek w bardzo pozytywny sposób wpływa na organizm. Jego właściwości zdrowotne były doceniane już dawno temu. Rzymianie stosowali szczypiorek jako środek moczopędny i wykorzystywali go, by radzić sobie z bólem gardła.

To nie koniec wszystkich korzyści zdrowotnych, jakie kryje w sobie szczypiorek. Na co pomaga? Wpływa pozytywnie na wzrok, dzięki zawartości karotenoidów. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Ma również właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Wzmacnia osłabione włosy, łagodzi zmiany skórne związane z trądzikiem młodzieńczym, a także poprawia apetyt.

Czytaj również: Nie pij ani nie jedz, jeśli brak ci żelaza. Dosłownie kradną je z jelit

Szczypiorek — witaminy i minerały

W szczypiorku znajdziemy witaminę A, C, E, K, a także witaminy z grupy B. Witamina K wzmacnia kości, witamina A wpływa korzystnie na układ pokarmowy, a witamina C wspiera odporność. Szczypiorek to także źródło cennych dla zdrowia minerałów. Znajdziemy w nim fosfor, żelazo, sód, potas, wapń, magnez, cynk, miedź i selen.

Czytaj też: Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem

Który szczypiorek jest najzdrowszy?

Szczypiorek występuje w wielu odmianach. Do tych najpopularniejszych należy między innymi odmiana ‘Jowisz’, ‘Fortel’ czy ‘Wulkan’. Różnią się między sobą nie tylko okresem wegetacji, ale też długością i kolorem liści, przy czym największym zainteresowaniem cieszy się ‘Jowisz’. Warto dodać, że wbrew pozorom szczypior i szczypiorek to nie to samo. Szczypiorek jest byliną, odradzającą się każdego roku. Szczypior to z kolei część cebuli, która z niej wyrasta.

Szczypiorek na wątrobę

Choroby wątroby są niestety przeciwwskazaniem do spożywania szczypiorku. Mimo że korzystnie wpływa on na układ pokarmowy, osoby z chorą wątrobą powinny go unikać, aby niepotrzebnie jej nie obciążać. Szczypiorek znajduje się na liście produktów niezalecanych w diecie tych osób, razem z cebulą, porem, kukurydzą, kapustą czy szpinakiem.

Czytaj również: Chora wątroba daje oznaki poprzez ciało. Puchnie kilka miejsc

Szczypiorek a cukrzyca

Cukrzyca to choroba metaboliczna, charakteryzująca się podwyższonym poziomem cukru we krwi. Należy do grupy chorób cywilizacyjnych, diagnozowanych coraz częściej. 

Bardzo ważne jest, by diabetycy trzymali się określonej, zdrowej diety - pewne produkty trzeba całkowicie wyeliminować, a inne spożywać w określonych ilościach. Niektóre produkty są jednak szczególnie zalecane. Warto wiedzieć, że na stole osób chorujących na cukrzycę powinien gościć jak najczęściej również szczypiorek. Wśród zalecanych warzyw jest także cebula, czosnek oraz por.

Szczypiorek a refluks

Refluks żołądkowo-przełykowy związany jest z cofaniem się treści żołądkowej do przełyku. W zasadzie to zespół objawów, takich jak zgaga, pieczenie za mostkiem, ból brzucha, odbijanie, czkawka czy nudności. Osoby chorujące na refluks powinny unikać spożywania szczypiorku. W takiej sytuacji nie są zresztą zalecane żadne warzywa cebulowe, ale też między innymi cytrusy, kwaśne potrawy czy pikantne przyprawy.

Szczypiorek — kto nie powinien go jeść?

Szczypiorek uznawany jest za bardzo zdrowy, jednak istnieją pewne przeciwwskazania do jego spożywania. Nie powinny go jeść osoby, które:

  • zmagają się z zapaleniem trzustki, woreczka żółciowego czy stanem zapalnym żołądka,
  • cierpią na nadkwasotę,
  • chorują na wrzody żołądka, dwunastnicy czy jelit.

Niektóre osoby muszą też unikać cebuli czy czosnku, gdyż ich nie tolerują. Po spożyciu tych warzyw na ich ciele pojawia się pokrzywka. Takie osoby powinny wyeliminować z diety również szczypiorek.

CZYTAK TAKŻE:

Najzdrowszy suplement diety na świecie. Gwarantuje zdrowie i długie życie 

Połówka dziennie przyspieszy spalanie tłuszczu. Sięgaj po niego przed obiadem 

Dobry owoc dla cukrzyków. Podkręca metabolizm, wspomaga trawienie, odmładza

Zobacz też: 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL