Dobry owoc dla cukrzyków. Podkręca metabolizm, wspomaga trawienie, odmładza

Borówki amerykańskie to owoce będące popularnym dodatkiem między innymi do deserów. Owoce mają mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych – pomagają w utrzymaniu dobrego wzroku, wspomagają trawienie i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Ich wartości odżywcze umożliwiają wprowadzenie ich również do diety odchudzającej. Sprawdź, jak borówki amerykańskie wpływają na zdrowie.

Borówki amerykańskie – wartości odżywcze. Skład pomocny w odchudzaniu

Borówki amerykańskie to owoce chętnie wybierane przez osoby chcące pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Są słodkie i zdrowe, dlatego często stanowią jeden ze składników dietetycznych deserów. Garść owoców dodana do owsianki czy jogurtu może korzystnie wpłynąć na smak przekąski. Często wykonuje się z nich przetwory takie jak dżemy czy konfitury. Jakie wartości odżywcze znajdziemy w borówkach?

Reklama

100 g tych owoców składa się w większości z wody (około 84 g). Ponadto borówki zawierają niewiele białka (0,6 g) i tłuszczu (0,31 g). Dodatkowo w owocach znajduje się 14,6 g węglowodanów, w tym 9,36 g cukru oraz około 2,4 g błonnika

Jakie jeszcze składniki odżywcze znajdziemy w borówkach amerykańskich? Są to między innymi: 

  • witamina C; 
  • witamina B6; 
  • witamina E; 
  • witamina A; 
  • kwas foliowy; 
  • tiamina; 
  • ryboflawina; 
  • niacyna; 
  • magnez; 
  • potas; 
  • beta-karoten; 
  • taniny; 
  • antyocyjany; 
  • kwas salicylowy. 

Borówka amerykańska dobra przy cukrzycy. Kalorie i indeks glikemiczny

Ile kalorii mają borówki amerykańskie? 100 g owoców zawiera około 57 kcal. Borówki charakteryzują się również średnim indeksem glikemicznym na poziomie 53 IG. Z tego względu mogą sięgać po nie osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność. Znane są również odchudzające właściwości borówki amerykańskiej. 

Właściwości prozdrowotne borówki amerykańskiej. Dobre nie tylko na trawienie

Regularne spożywanie borówki amerykańskiej może przyczynić się do prawidłowej regulacji procesów zachodzących w organizmie, takich jak trawienie czy metabolizm tłuszczów. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje ten owoc? To między innymi: 

  • działanie antyoksydacyjne – borówki zawierają przeciwutleniacze takie jak antyocyjany, witamina C czy beta-karoten: redukując ilość wolnych rodników wpływają na zmniejszenie stresu oksydacyjnego, który może być jedną z przyczyn występowania nowotworów czy chorób układu krążenia
  • zwiększanie wrażliwości tkanek na insulinę – wpływ na to mają obecne w składzie borówek antyocyjany, dzięki temu owoce w rozsądnych ilościach mogą spożywać osoby cierpiące na cukrzycę; 
  • wspomaganie pracy żołądka – zawarty w owocach błonnik wspomaga procesy trawienne (m.in. może być pomocny w zapobieganiu biegunce), dodatkowo antyocyjany mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wrzodów żołądka
  • zmniejszenie ryzyka raka trzustki kwas salicylowy (lupeol) wykazuje działanie redukujące ryzyko wzrostu komórek nowotworowych w tym narządzie; 
  • utrzymanie dobrego wzroku – witamina A zawarta w borówkach obniża ryzyko wystąpienia tak zwanej kurzej ślepoty, prawidłowe widzenie pomaga utrzymać również witamina B2 (ryboflawina)
  • przeciwdziałanie pasożytom – garbniki (taniny) obecne w owocach pomagają w walce z owsikami czy glistami; 
  • wsparcie układu odpornościowego – borówki wspomagają prace układu immunologicznego między innymi dzięki witaminie C czy ryboflawinie.

Borówki to prawdziwa witaminowa bomba. Trzeba jedynie pamiętać, by spożywać je z umiarem. Wprawdzie wykazują wiele prozdrowotnych właściwości, jednak zjedzenie zbyt dużej ilości może się wiązać z przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Borówki amerykańskie nie dla każdego. Jakie są przeciwwskazania?

Z borówek amerykańskich powinny zrezygnować w szczególności osoby mające alergię na te owoce. W przeciwnym razie ich zjedzenie może poskutkować wystąpieniem nieprzyjemnych objawów, jak na przykład niestrawność, wysypka czy bóle brzucha. Nie jest to produkt także dla osób nietolerujących fruktozy. 

Borówki amerykańskie nie są również dopuszczalne w diecie ludzi chorych na nerki czy mających podwyższony poziom potasu. Co więcej, składniki obecne w owocach mogą wchodzić w reakcje z niektórymi lekami (np. buspiron czy flurbiprofen). Również cukrzycy biorący określone leki powinny wcześniej skonsultować z lekarzem możliwość wprowadzenia borówek amerykańskich do swojej diety.

Czytaj też:

Te osoby nie powinny jeść borówek amerykańskich. Ważne przeciwskazania

Posadź obok borówki. Obficie obrodzi, będzie chroniona przed szkodnikami

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: owoce | cukrzyca | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL