Wzmacnia organizm i chroni przed cukrzycą. Kto powinien sięgnąć po trawę pszeniczną?
Zdrowa żywność cieszy się coraz większą popularnością, co oznacza, że coraz większe grono osób świadomie podchodzi do swojego samopoczucia, zdrowia oraz sposobu odżywiania. Jednym z produktów zasługujących na szczególną uwagę jest trawa pszeniczna bogata w chlorofil, który ma korzystny wpływ na zdrowie. Na co pomaga trawa pszeniczna i jak ją spożywać?
Trawa pszeniczna to kilkunastocentymetrowe pędy pszenicy, która jest popularna na całym świecie. Pszenica wykorzystywana jest na olbrzymią skalę w przemyśle Ma ona swoje zastosowanie także w produkcji leków oraz suplementów diety. Młode pędy zboża zawierają w sobie cenne składniki oraz witaminy, które korzystnie wpływają na organizm.
Trawa pszeniczna jest przede wszystkim bogata w chlorofil, który działa przeciwzapalnie, a swoją budową przypomina hem, który odpowiada za transport tlenu do wszystkich komórek ciała.
Oprócz chlorofilu, trawa pszeniczna jest bogata w witaminy A, E, B oraz C, co sprawia, że korzystnie wpływa na stan skóry, wspiera wzrok a także wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie w organizmie. Ma również korzystny wpływ na pracę mózgu i całego układu nerwowego.
Wysoka zawartość błonnika utrzymuje jelita w dobrej kondycji, reguluje procesy przemiany materii i niweluje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego - zaparcia i wzdęcia.
Wykazano także, że trawa pszeniczna jest bogata w antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, chronią przed nimi komórki ciała i zapobiegają ich uszkodzeniom.
Ponadto witaminy znajdujące się w trawie pszenicznej korzystnie wpływają na wygląd oraz kondycję włosów, zapobiegają ich łamaniu się, a także wzmacniają płytkę paznokcia, zapewniając im zdrowy wygląd. Trawa pszeniczna jest zalecana osobom z chorobami skóry i jej nawracającymi stanami zapalnymi.
Znajdujący się w trawie chlorofil, oprócz działania przeciwzapalnego, wspiera także wątrobę w procesie detoksykacji. Odpowiada on za usuwanie niepotrzebnych produktów przemiany materii, wiąże toksyny i neutralizuje szkodliwe związki pobrane z pokarmu lub powietrza do organizmu, reguluje także pH organizmu.
Trawę pszeniczną można wyhodować samodzielnie w domu i wykorzystać ją w postaci soków lub jako dodatek do koktajli, można zakupić ją w wersji sproszkowanej lub w tabletkach.
Aby przyswoić jak najwięcej cennych związków z trawy pszenicznej, zaleca się jej spożywanie w postaci soku. Można pić go codziennie w dawce ok. 30 ml. Taki ekstrakt z trawy pszenicznej może być nie tylko stosowany w formie doustnej, ale doskonale sprawdzi się również w leczeniu stanów zapalnych skóry czy wysypek - wystarczy natrzeć nim zmienione miejsce.
Swoje zastosowanie znajdzie także w codziennej pielęgnacji twarzy czy włosów. Z trawy pszenicznej można bowiem przygotować płukankę do włosów lub płyn do oczyszczania twarzy.
Przeciwwskazaniem do spożywania trawy pszenicznej jest przede wszystkim alergia na pszenicę lub nietolerancja pokarmowa. Osoby chorujące na celiakię lub nadwrażliwe na gluten powinny sięgnąć po specjalne mieszanki dostępne w sklepach zielarskich, które są pozbawione glutenu.
CZYTAJ TAKŻE:
Powinny na stałe zagościć na talerzu nadciśnieniowców. Pięć skutecznych produktów
15 produktów bogatych w dobre tłuszcze. Zapobiegną chorobom serca i niedoborom witamin
Redukuje cholesterol i spala tkankę tłuszczową. Wystarczy jedno awokado dziennie