Reklama

Sok z granatu to bomba witamin. Pij, by obniżyć glikemię, złagodzić refluks i stres

Sok z granatu łagodzi refluks, usprawnia trawienie, łagodzi stres, odmładza i chroni przed rakiem. Brzmi jak eliksir zdrowia! Mało tego, ma przy tym mnóstwo witamin, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Nie ma praktycznie żadnych przeciwwskazań do jego spożywania, no i jest pyszny! Co warto wiedzieć o soku z granatu?

Co trzeba wiedzieć o owocu granatu?

Granaty są w Polsce coraz popularniejsze. Owoce te rosną na terenach basenu Morza Śródziemnego, ale dziś już bez problemu kupimy je praktycznie w każdym markecie. Miąższ granatu tworzą charakterystyczne, soczyste pestki. 

Świetnie sprawdza się w sałatkach, przekąskach i deserach. Dla osób, które lubią słodko-słone połączenia, granat będzie pysznym dopełnieniem zieleniny z serem feta lub halloumi, grillowanych warzyw, kremowych pasztetów czy hummusów, a także pieczonej ryby czy mięs. 

Z granatu można również pozyskiwać sok. Jest on polecany także jako naturalny suplement diety, wsparcie w leczeniu wielu dolegliwości. 

Reklama

Właściwości zdrowotne soku z granatu. Dobre wieści dla cukrzyków

Granat, a zarazem i sok z granatu, jest niskokaloryczny - w 100 gramach owocu znajdują się tylko 83 kalorie. Mogą więc spokojnie pić go osoby z cukrzycą typu 2, osoby z niewrażliwością komórek na insulinę oraz osoby na diecie redukcyjnej. Szklanka soku z granatu jest wręcz zalecana jako domowy sposób na szybkie obniżenie poziomu glikemii (cukru we krwi). 

Ponadto owoc ten cechuje duża zawartość prozdrowotnych składników odżywczych. Granat to, nomen omen, bomba witamin. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E i K oraz całe bogactwo minerałów: potas, fosfor, cynk, miedź, mangan oraz magnez. 

Sok z granatu poprawia trawienie i hamuje refluks

Gdy dokucza ci refluks lub zgaga, nieprzyjemne pieczenie w przełyku, odbijanie lub cofanie się treści pokarmowej, wypij szklankę soku z granatu, a objawy miną - ma on bowiem właściwości neutralizujące soki trawienne i działa łagodząco na błonę śluzową narządów układu pokarmowego. 

Granaty wspomagają też leczenie biegunki, nudności, bólu brzucha i wrzodów żołądka oraz dwunastnicy. Dzięki zawartości błonnika sok z granatu przyspiesza przemianę materii oraz metabolizm i jest naturalnym prebiotykiem

Granat pozytywnie działa na układ nerwowy i hormony kobiece

Dzięki sporej ilości witamin z grupy B napój ten pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i łagodzi stres. Jest zalecany osobom nerwowym, które mają stresującą pracę, zbyt mało śpią lub są rozchwiane emocjonalnie. 

Owoce i sok z granatu zalecane są również w diecie kobiet cierpiących z powodu bolesnych miesiączek. Granat zawiera fitoestrogeny, dzięki czemu łagodzi skurcze w okolicy podbrzusza, a nawet pomaga w sytuacji nagłych wahań nastroju, m.in. w okresie menopauzy. Doskonale złagodzi też skutki PMS, czyli zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Granat spowalnia procesy starzenia się i odstrasza raka

Sok z granatu zawiera też cenne antyoksydanty, m.in. polifenole i taniny, które pomagają usuwać toksyny z organizmu i opóźniać procesy starzenia się komórek.

Sok z granatów wykazuje również zdolność usuwania z organizmu wolnych rodników, które odpowiedzialne są za rozwój większości chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Regularne picie soku z granatu zalecane jest w profilaktyce nowotworowej. Amerykańscy naukowcy dowiedli, że sok z granatu może przyczynić się do zahamowania rozwoju raka prostaty.

Granat dla skóry i urody

Wysoka zawartość witamin i minerałów sprawia, że sok z granatu pozytywnie wpływa również na zdrowie, jędrność i młody wygląd skóry, poprawia jej ukrwienie i koloryt. Pity regularnie przyspiesza gojenie się ran i łagodzi stany zapalne wynikające z trądziku czy alergii skórnych.

Jak zrobić sok z granatu?

Stuprocentowy sok z granatu można kupić w sklepie ze zdrową żywnością, w aptece albo w dobrym sklepie spożywczym. Ale można go też zrobić samodzielnie. 

Jak pozyskać sok z owoców granatu? 

Ziarna wyjęte z dwóch lub trzech owoców należy wrzucić do torebki strunowej i kilka minut gnieść lub wałkować ją jak ciasto. Uzyskany sok wystarczy zlać z worka przez sitko do dzbanka. Zaleca się pić codziennie minimum pół szklanki. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Zakwas z buraków. Niezastąpione wsparcie dla sercowców

Cudowne warzywo! Pomoże na wątrobę, cukrzycę i cholesterol

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL