Tych sześciu rzeczy nie wolno jeść na kolacje. Rujnują sen i zdrowie!
Jednym z największych dietetycznych mitów, które ciągle mają się dobrze, jest ten o pozytywnym wpływie niejedzenia kolacji. Pominięcie tego posiłku ma być lekiem na całe zło: otyłość i choroby dietozależne. Ale to nie jest dobre rozwiązanie. Zbilansowane żywienie wymaga, abyśmy nie pomijali żadnego posiłku i regularnie dostarczali organizmowi składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Jednak nie oznacza to, że kolację można zjeść o obojętnej porze i nie zwracając uwagi na to, co znajduje się wówczas na talerzu. Jeśli nie chcesz tyć i zależy ci na przespanej nocy - pewnych produktów wieczorem musisz unikać. Jakich? Odpowiedź poniżej.
Podczas snu organizm człowieka spowalnia procesy metaboliczne i naturalnie obniża temperaturę ciała, oszczędzając energię. Spowolnione jest wydzielanie żółci przy wątrobie, zwalnia filtrowanie krwi w nerkach, a perystaltyka jelit odbywa się na poziomie niezbędnego minimum. Natura włącza nam tryb ekonomiczny - ciało nie chce wydatkować energii, a całe siły ma skupić na regeneracji narządów wewnętrznych.
Kładąc się spać z pustym lub przepełnionym żołądkiem - zaburzamy ten proces. Wbrew temu, co głoszą niektóre poradniki odchudzania, nie należy więc pomijać kolacji. Należy natomiast z dużą uwagą komponować swoje wieczorne menu.
Ostatni posiłek należy zjeść około 2-3 godziny przed snem, po to, aby układ pokarmowy zdążył strawić pokarm, a poziom cukru we krwi ustabilizował się przed nocnym odpoczynkiem.
Osoby, które kładą się spać głodne lub z przepełnionym żołądkiem, później zasypiają i zaliczają więcej (czasem nawet nieświadomych) pobudek. Budzą się więc niewyspane, a gdy taka sytuacja ma miejsce częściej - mocno odbija się to na ich zdrowiu i może wywołać nieuleczalne choroby przewlekłe.
Udowodnioną konsekwencją nieprawidłowej ilości snu może jest tycie - ludzie niewyspani mają większy apetyt i szybciej przybywa im nadprogramowej tkanki tłuszczowej.
Ponadto na liście szkodliwych skutków niedoboru snu jest: mgła mózgowa, zaburzenia pamięci i koncentracji, nerwowość, mniejsze libido, osłabiona odporność i bóle głowy.
Gdy niedosypianie staje się nawykiem, mogą pojawić się zaburzenia hormonalne, nadciśnienie i arytmia serca. Rośnie też ryzyko wystąpienia zawału oraz udaru mózgu, insulinooporności, cukrzycy typu 2 i depresji. Jak zadbać o dobry sen? Warto zacząć od kolacji.
Czego unikać na talerzu wieczorem? Przede wszystkim produktów ciężkich, tłustych i rozgrzewających - po to, by nie dokładać organizmowi pracy z ich trawieniem.
Na liście wieczornych zakazów znajdują się także: cukier, alkohol i kofeina. Pierwszy zaburza gospodarkę energetyczną, dwa ostatnie - rozregulowują cykl dobowy i neutralizują działanie melatoniny - naturalnego hormonu odpowiedzialnego za sen.
1. POTRAWY SMAŻONE I TŁUSTE
Tak lubiane w Polsce: kiełbaski, parówki, boczek i tłuste wędliny, burgery oraz frytki to najgorszy wybór na ostatni posiłek w ciągu dnia. Mięso, podroby i potrawy przygotowywane w głębokim tłuszczy zawsze należy jeść z umiarem - ale wieczorem powinny być wręcz zakazane. Ich spożycie przed snem może wywołać problemy z zasypianiem, uczucie ciężkości, zgagę, ból brzucha, biegunki oraz wzdęcia. Nie chcesz tego przeżywać, gdy śpisz.
2. PIKANTNE DANIA I CHIPSY
Pikantne potrawy zawierające chili, kurkumę czy pieprz cayenne są generalnie dobre dla zdrowia, ale nie wieczorem. Zawarte w ostrych przyprawach składniki rozgrzewające, w tym kapsaicyjna, nasilają wydzielanie kwasu żołądkowego, co w połączeniu z pozycją leżącą może wywołać zgagę, kwaśne odbijanie i refluks.
Dodatkowym problem jest tu obciążenie metabolizmu i zaburzenie pracy wątroby (która podczas snu powinna się regenerować). Co gorsza typowo wieczorną pokusą są słone i pikantne fast foody, np. chipsy - jemy je zwłaszcza podczas wieczornego oglądania telewizji, na "drugą kolację" - to droga do stłuszczenia wątroby, miażdżycy i otyłości.
3. PRODUKTY CIĘŻKOSTRAWNE: GRZYBY i ŚLEDZIE
Przed pójściem spać należy unikać produktów, które długo zalegają w układzie pokarmowym. Najdłużej trawią się grzyby i śledzie - nawet kilkanaście godzin potrzebują żołądek i jelita, by sobie z nimi poradzić. Jeśli zjesz je wieczorem, organizm zamiast spać, będzie chciał zająć się procesem trawienia. W efekcie - albo nie dasz rady usnąć, czując ciężkość w żołądku, albo - jeśli nawet zaśniesz - twój sen będzie przerywany i niespokojny, a rano obudzisz się wzdęty.
4. SŁODYCZE
Słodycze składają się głównie z tłuszczu i cukru, czyli węglowodanów prostych - każdorazowe dostarczanie ich organizmowi zmusza trzustkę do wzmożonej pracy. Wyrzut glukozy we krwi pobudza mózg, zmniejsza uczucie senności oraz na chwilę dodaje energii, co kompletnie rozregulowuje naturalny dobowy cykl czuwania i snu. Jeśli już musisz jeść słodycze - rób to wcześniej.
5. KAWA I HERBATA
Zawarta w kawie kofeina, oraz teina - znajdująca się w czarnej herbacie - pobudzają. Nawet jeśli wydaje ci się, że kawa na ciebie nie działa, i bez problemów możesz po niej spać, to twój organizm musi wysilić się bardziej, by przeprowadzić nocną regenerację. Wspomniane substancje zaburzają wydzielenie melatoniny, co obniża jakość snu. W młodym wieku możesz tego nie odczuwać, ale wraz z u upływem lat, wieczorne kawy mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu..
6. ALKOHOL NA LEPSZE SPANIE TO MIT
Wypicie lampki wina przed snem daje pozorne odprężenie i chwilowo obniża ciśnienie tętnicze krwi, przez co człowiek staje się bardziej senny. Ale to tylko złudzenie, że alkohol pomaga zasnąć - tak naprawdę sprawia, że sen jest płytszy i niespokojny. Do tego działa moczopędnie, przez co zwiększa ryzyko wybudzania się i utrudnia ponowne zaśnięcie. Picie alkoholu wysokoprocentowego przed snem znacząco obciąża wątrobę, która zamiast odpoczywać - metabolizuje toksyny z alkoholu.
O tym, jak istotny wpływ na jakość snu ma zdrowa kolacja, niech świadczy fakt, że jednym z zaleceń w leczeniu bezsenności jest właśnie specjalna dieta.
Osobom, które nie potrafią usnąć, specjaliści doradzają jedzenie produktów zawierających naturalny aminokwas - tryptofan, który wspomaga wydzielanie melatoniny. Źródłem ułatwiającego zasypianie tryptofanu są: jajka, banany, mięso z kurczaka, banany, mleko i jego przetwory, ziarna sezamu i pestki dyni.
Należy też pamiętać, że kolacja zawsze powinna być lekkostrawna i niezbyt obfita.