Poprawiają pracę jelit i obniżają cholesterol. Dodają je nie tylko do napojów
Te niewielkie kuleczki ze zdjęcia otrzymywane są z manioku i stanowią jeden z głównych składników bubble tea - napoju, który od kilku lat cieszy się niezwykłą popularnością. W oryginalnej wersji bubble tea składa się z herbaty (zielonej lub czarnej), mleka, kostek lodu i właśnie kuleczek tapioki. Jakie wartości odżywcze ma tapioka, do czego się ją wykorzystuje i jak wpływa na odchudzanie? Odpowiadamy.
Tapioka to niewielkie, charakterystyczne kuleczki czy granulki, które pozyskuje się z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Konkretnie - jest to produkt skrobiowy, który pozyskuje się w podobny sposób jak skrobię ziemniaczaną. Tapiokę produkuje się z bulw manioku, które są spożywane głównie przez ludność krajów tropikalnych.
Z owych bulw wytwarza się również charakterystyczną, granulowaną mąkę o nazwie "kassawa". Przed spożyciem bulw manioku trzeba je poddać odpowiedniej obróbce (gotowaniu, pieczeniu lub suszeniu), ponieważ zawierają one trujące glikozydy cyjanogenne.
Jakie wartości odżywcze ma tapioka? W 100 g tego produktu znajduje się ok. 11 g wody, 88 g węglowodanów oraz śladowe ilości białka - ok. 0,2 g i tłuszczu - ok. 0,02 g. 100 g tapioki zawiera mniej więcej 360 kcal. Większość energii dostarczanej przez tapiokę pochodzi z węglowodanów. Produkt nie zawiera glutenu, a ponadto może być cennym źródłem błonnika pokarmowego.
Jakie witaminy i minerały znajdują się w tapioce? Możemy wyróżnić m.in.:
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- sód,
- cynk,
- witaminy z grupy B.
Z uwagi na brak glutenu tapioka może być doskonałą propozycją dla osób cierpiących na celiakię. To produkt bogaty w błonnik pokarmowy, który przyczynia się do poprawy perystaltyki jelit oraz przeciwdziała zaparciom. Z tego względu może pozytywnie oddziaływać na trawienie, a także zapewniać uczucie sytości, dzięki czemu nie podjada się pomiędzy posiłkami. Te cechy powinny docenić w szczególności osoby będące na dietach odchudzających.
Tapioka zawiera skrobię oporną. Okazuje się ona pomocna w przypadku regulowania poziomu cukru we krwi, a także zwiększania wrażliwości na insulinę. Co więcej, składnik ten może przyczyniać się do obniżania poziomu złego cholesterolu (frakcji LDL).
Tapiokę uznaje się za produkt hipoalergiczny, jednakże w pewnych przypadkach mogą wystąpić alergie krzyżowe. Dotyczy to osób uczulonych na lateks. Dodatkowo tapioka ma wysoki indeks glikemiczny (IG = 108). Z tego względu zaleca się jej konsumpcję z dodatkami obfitującymi w białko oraz tłuszcz.
Tapioki używa się m.in. jako dodatku do bubble tea - herbacianego napoju, który powstał na Tajwanie. Bubble tea jest spotykana w rozmaitych wariantach. Dodaje się do niej również inne składniki takie jak owoce, syropy czy lody.
Tapioka to także rewelacyjny składnik zagęszczający. Warianty produktu w formie mączki skutecznie pomagają w zagęszczaniu zup lub sosów. Co więcej, z tapioki można zrobić pyszny pudding z dodatkiem mleka kokosowego i świeżych owoców. To doskonała propozycja na pożywne śniadanie, która z pewnością zadowoli niejednego smakosza. Niektórzy używają jej również jako zamiennika mąki.
CZYTAJ TAKŻE:
Wodę owsianą pij na czczo. Schudniesz, pozbędziesz się toksyn i zbijesz cholesterol
Bubble tea - jak zrobić ten modny napój? Poznaj sprawdzony sposób
Zdrowy i nietuczący dodatek do dań. Zastąpi mięso i ser, dostarczy wapnia