Dodaj do szklanki z wodą "czerwone złoto". Wpływa nie tylko na cholesterol
Szafran to nie tylko cena i smak, ale też wiele zdrowotnych właściwości, dlatego, jeśli tylko mamy taką możliwość, na pewno warto wykorzystywać go nie tylko w kuchni. Roślina ta wykazuje m.in. właściwości antyoksydacyjne, antydepresyjne czy wspomagające trawienie. Jednym z prostszych sposobów na wykorzystanie szafranu jest przygotowanie wody szafranowej lub inaczej - herbaty szafranowej. Jakie korzyści niesie za sobą jej spożywanie? Jak ją zrobić? Sprawdzamy.
Szafran znany jest nam jako najdroższa przyprawa na świecie. Na rynku przypraw nazywana jest "czerwonym złotem". Od tysięcy lat szafran szeroko wykorzystywany jest jednak nie tylko w kuchni, ale też w medycynie, przemyśle tekstylnym czy perfumeryjnym.
Szafran to przyprawa pozyskiwana z wysuszonych słupków szafranu uprawnego (Crocus sativus) przynależącego do rodziny kosaćcowatych. Z jednej kwiatowej główki uzyskuje się tylko trzy pręciki szafranu i aby uzyskać kilogram suchej przyprawy, potrzeba nawet do 150 tys. kwiatów, co oznacza ogromną ilość roślin i pracy (pręciki są zbierane ręcznie i ręcznie oddzielane od innych części kwiatu). Największym producentem szafranu jest Iran. Hiszpania jest głównym importerem szafranu z Iranu, natomiast głównym producentem szafranu w Europie jest Grecja.
W kuchni wykorzystuje się zarówno całe suszone słupki szafranu, jak i szafran w formie sproszkowanej. Przyprawa ta ma wyjątkowy, intensywny smak i aromat. Jej smak określa się jako korzenny, lekko ostry, piżmowy i gorzki, ale przede wszystkim - bardzo intensywny. Już niewielka ilość szafranu dodaje potrawom głębi i charakterystycznego, wyrazistego aromatu, dlatego ostrożnie z ilością - jeśli użyjemy większych ilości szafranu, potrawa może stać się gorzka.
Szafran to roślina bogata w wiele cennych substancji, które nadają jej leczniczych właściwości. Za aktywne składniki szafranu, istotne dla jego właściwości, uważa się olejki eteryczne, a także glikozydy. Krocyna odpowiada za żółtopomarańczowy kolor, pikrokrocyna daje smak, a safranal jest głównie odpowiedzialny za zapach. W szafranie zidentyfikowano również witaminy z grupy B (witaminę B1 i B2), a także składniki mineralne, tłuszcze, białka i aminokwasy.
Szafran jest nie tylko cenioną przyprawą. Posiada także liczne właściwości zdrowotne, które mogą korzystnie wpływać na organizm. Na przestrzeni wieków stosowano go m.in. w leczeniu bezsenności, ran czy dolegliwości żołądkowych, jako środek moczopędny, stosowano go w chorobach serca i układu nerwowego.
Szafran ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, może mieć właściwości przeciwnotworowe. Podkreśla się, że przeciwutleniacze zawarte w szafranie są istotne m.in. dla zdrowia mózgu i układu nerwowego. Mogą korzystnie wpływać na funkcje poznawcze, poprawiając pamięć i koncentrację. Mogą również pomóc zapobiegać schorzeniom neurologicznym.
Badania sugerują, że szafran może znaleźć zastosowanie w redukcji stanów lękowych i depresji oraz objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Poza tym, że może pomóc zmniejszyć apetyt i pomóc w kontrolowaniu wagi, szczególnie w przypadku osób z otyłością.
Szafran może także zadziałać w przypadku wysokiego poziomu cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i wysokiego ciśnienia. Co więcej, może obniżać poziom cukru we krwi i zwiększać wrażliwość na insulinę. Roślina wykazuje też właściwości przeciwskurczowe, wspomagające trawienie, a także działanie przeciwdrgawkowe i antybakteryjne.
Szafran uznawany jest również za afrodyzjak. Podkreśla się jednak konieczność dalszych badań nad jego właściwościami.
Szafran świetnie komponuje się z rybami, owocami morza, ale i mięsem (np. kurczakiem czy jagnięciną), a także potrawami warzywnymi. Stanowi częsty składnik risotto i paelli, a także zup i dań jednogarnkowych. Wykorzystuje się go w niektórych deserach, ciastach i puddingach. Szafran jest też dodawany do wody lub mleka. My sprawdzimy dziś, jak działa woda szafranowa, nazywana też herbatą szafranową.
Woda szafranowa, napar z szafranu lub herbata szafranowa to kilka nazw stosowanych w odniesieniu do tego samego napoju. Można też kupić herbaty z dodatkiem szafranu, ale to już coś innego.
Woda szafranowa lub, jak kto woli, herbata szafranowa, stanowi dobry napój na rozpoczęcie dnia, bo poprawia nastrój i dodaje siły do działania (chociaż można go wypić również przed snem, bo ułatwia wyciszenie przed położeniem się do łóżka). Przyspiesza metabolizm i pobudza jelita do pracy, a także wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu, wartości ciśnienia (posiada więc właściwości korzystne dla układu sercowo-naczyniowego), a także stabilizuje poziom glukozy.
Woda szafranowa ma też właściwości uspokajające, łagodzi objawy PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego), działa rozkurczowo. Do tego wspiera układ odpornościowy i, gdy spożywana jest regularnie, może poprawić kondycję skóry.
Najłatwiejszym sposobem na korzystanie z właściwości zdrowotnych szafranu jest przygotowanie wody/herbaty szafranowej. Potrzebujesz tylko szafranu (4-5 nitek) i jednej szklanki wody.
Wodę należy zagotować i na chwilę odstawić do przestygnięcia. Do szklanki wrzucamy 4-5 nitek szafranu, a następnie zalewamy je wodą. Wodę z szafranem przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Do tak przygotowanego napoju można dodać np. miód, przyprawy korzenne czy sok z cytryny, m.in. po to, by wzbogacić jego smak.
CZYTAJ TAKŻE:
Smak dzieciństwa czy najgorsza z herbat? Choć orzeźwia, sprzyja insulinooporności
Wypij, zanim sięgniesz po kolejną kawę. Naturalnie podnosi ciśnienie
Utrzymuje cukier i cholesterol w ryzach. Ten napar to alternatywa dla zielonej herbaty