Utrzymuje cukier i cholesterol w ryzach. Ten napar to alternatywa dla zielonej herbaty
Poprawia nastrój, wzmacnia odporność, zbija cholesterol i cukier - to tylko niektóre korzyści wynikające z picia naparów z "zioła nieśmiertelności”. Jiaogulan porównywany jest do zielonej herbaty, jednak okazuje się, że jest on o wiele zdrowszy, a korzyści z jego picia liczniejsze. Jak przygotować napar z jiaogulanu i dlaczego warto go pić?
Gynostemma pentaphyllum to pnąca roślina wywodząca się z południowo-wschodniej Azji, szczególnie popularna w tradycyjnej medycynie chińskiej, w której jiaogulanowi przypisuje się działanie wydłużające życie.
Roślina ta jest porównywana do żeń-szenia, a to za sprawą związków, które się w niej znajdują. Jiaogulan zawiera ich więcej, przez co efekt picia naparów z rośliny jest silniej zauważalny.
"Ziele nieśmiertelności" zawiera witaminę A, witaminy z grupy B (w tym duże ilości kwasu foliowego), witaminę C, witaminę D i witaminę E.
Oprócz licznych witamin w roślinie tej znajdują się cenne pierwiastki:
- magnez,
- cynk,
- fosfor,
- żelazo,
- wapń,
- mangan,
- potas,
- selen.
W jiaogulanie znajdziemy również antyoksydanty, glikozydy, flawonoidy, sterole oraz aminokwasy.
Jak widać, roślina ta jest bogata w wiele substancji, które mają korzystny wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, ale także psychiczne.
Jiaogulan jest ziołem adaptogennym, co oznacza, że jego regularne przyjmowanie pozwala na przystosowanie organizmu do stresogennych czynników zewnętrznych, minimalizując tym samym szkody wewnątrz organizmu. Ma także działanie stymulujące na układ odpornościowy. Jego regularne przyjmowanie zwiększa produkcję limfocytów, dzięki czemu organizm jest bardziej odporny na patogeny.
Regularne picie naparu poprawia też pamięć i koncentrację, a także wpływa na dobry nastrój i pozwala utrzymać wysoki poziom energii.
Cenne pierwiastki i witaminy mają działanie antyoksydacyjne - chronią organizm przed przedwczesnymi procesami starzenia i zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych (nadciśnienie czy cukrzyca).
Badania wykazują także, że Gynostemma, przyjmowana regularnie w formie naparu, redukuje poziom cholesterolu we krwi, a także zapobiega nagłym skokom cukru. To z kolei odgrywa ważną rolę w profilaktyce cukrzycy typu 2.
Napar z jiaogulanu rozszerza naczynia krwionośne, co ma pozytywny wpływ na cały układ sercowo-naczyniowy u osób z nadciśnieniem tętniczym. Pozwala na redukcję wartości ciśnienia, chroniąc tym samym mięsień sercowy i poprawiając krążenie krwi.
Niektóre badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że jiaogulan może wykazywać działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych.
"Ziele nieśmiertelności" można zakupić w dobrych sklepach zielarskich. Jedną łyżeczkę wystarczy zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na 10 minut, a następnie tak przygotowany napar wypić.
Dziennie zaleca się wypijać trzy filiżanki takiego naparu. Nie należy przekraczać tej dawki.
Jiaogulanu nie powinny pić kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ostrożność powinny także zachować osoby, które przyjmują leki przeciwkrzepliwe i na nadciśnienie.
CZYTAJ TAKŻE:
Pij tę kawę, gdy masz problemy z ciśnieniem lub chcesz schudnąć. Plusy też dla wątroby
Na trawienie, odporność i zmarszczki. Ten sok ma najlepsze właściwości wiosną
Usprawnia trawienie i metabolizm, zapobiega wzdęciom. Choć gorzka, warto pić z niej napar