Właśnie jest na nie sezon. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów

Te cudowne, ciemnoczerwone owoce to jeden z najpopularniejszych dodatków do deserów, przetworów czy kompotów. Sezon na wiśnie, bo o nich mowa, właśnie trwa i warto to wykorzystać. Dlaczego warto jeść wiśnie, jakie mają wartości odżywcze i jak zrobić przepyszny wiśniowy kompot? Sprawdź!

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

Lipiec i sierpień to miesiące, w których Polacy biorą się za przygotowywanie różnego rodzaju przetworów z wiśni. Charakterystyczne owoce w ciemnoczerwonym kolorze mają niepowtarzalny, słodko-kwaśny smak, dzięki któremu powstają pyszne dżemy, konfitury, nalewki czy kompoty. Wiśnie to także popularny dodatek do ciast, lodów czy szejków. 

Dlaczego warto jeść wiśnie? Owoce te są uprawiane od wieków. Już w dalekiej przeszłości przypisywano im właściwości prozdrowotne i używano w ramach rozwiązań medycyny ludowej. Z wiśni przygotowywano m.in. środki na poprawę trawienia.  

Reklama

W tych słodko-kwaśnych owocach znajduje się sporo substancji mogących wykazywać pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Mowa tu przede wszystkim o antocyjanach wykazujących działanie antyoksydacyjne. Związki te odpowiadają za charakterystyczny kolor wiśni. Przyczyniają się do redukcji ilości wolnych rodników, a tym samym zmniejszają stres oksydacyjny. Dzięki temu spowalniają procesy starzeniowe komórek, a także mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób związanych z układem krążenia oraz niektórych rodzajów nowotworów

Wiśnie to także doskonałe źródło witamin i minerałów. Warto włączyć je do swojej diety, by móc cieszyć się dobrym zdrowiem. Owoce są również zalecane osobom odchudzającym się - mogą stanowić doskonały słodki zamiennik bardziej kalorycznych batoników i czekolad. 

Wartości odżywcze wiśni

Wiśnie składają się głównie z wodyw 100 g jest jej aż 86,1 g. Dodatkowo w tej ilości owoców znajduje się 12,2 g węglowodanów, 1 g białka oraz śladowe ilości tłuszczu. Warto wspomnieć, że w 100 g wiśni znajduje się ok. 1,6 g błonnika pokarmowego. 

Ile kalorii mają wiśnie? Okazuje się, że niewiele. 100 g owoców to jedynie 50 kcal. To doskonała informacja dla osób dbających o linię. Pozbawiona pestek garść wiśni może stanowić doskonały dodatek do owsianki lub potreningowego szejka proteinowego. 

Wiśnie zawierają również cenne witaminy i minerały. Są to m.in.:

  • wapń,
  • żelazo, 
  • magnez, 
  • fosfor,
  • potas, 
  • sód,
  • witamina C, 
  • witaminy z grupy B, 
  • witamina A,
  • witamina E, 
  • witamina K.

Odpowiednie pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały jest niezbędne w kontekście prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z tego względu warto zadbać o zbilansowaną dietę zawierającą warzywa i owoce. Dobrze dodać do niej wiśnie, które są dobrym źródłem cennych substancji odżywczych. 

Jak zrobić zdrowy kompot z wiśni? Ma wiele cennych właściwości

Orzeźwiający kompot z wiśni to doskonały sposób na wykorzystanie tego typu owoców. Rewelacyjnie gasi pragnienie w ciepłe, letnie dni. Gdy trwa sezon na wiśnie, warto pokusić się o jego przygotowanie. Cały proces nie jest zbyt skomplikowany i poradzą sobie z nim nawet osoby nieobyte w produkcji przetworów. 

Jak zrobić zdrowy kompot z wiśni? Potrzebne będą oczywiście świeże wiśnie - najlepiej 1,5-2 kg. Do tego przyda się cukier, woda oraz słoiki. Przepis na kompot z wiśni przedstawiamy poniżej. 

  1. Wiśnie należy umyć i sprawdzić, czy nie są robaczywe lub zepsute. Następnie trzeba pozbyć się szypułek.  
  2. Zapewne wiele osób zastanawia się: z pestkami czy bez - który kompot z wiśni jest zdrowy? Warto drylować wiśnie z powodu amigdaliny występującej w pestkach. W większych ilościach substancja ta może być toksyczna. 
  3. Umyte wiśnie pozbawione pestek i szypułek należy umieścić w dużym garnku z ok. 5-6 litrami lekko gotującej się wody. W garnku trzeba również rozpuścić nieco ponad pół szklanki cukru. 
  4. W trakcie gotowania można spróbować kompotu i ocenić smak. W razie konieczności można dodać cukru bądź wody. 
  5. Kompot należy gotować przez ok. 10 minut, a następnie przecedzić do umytych i wyparzonych słoików. 
  6. Słoiki z kompotem w środku można pasteryzować, by móc je bez przeszkód przechowywać. 

Kompot z wiśni to napój idealnie pasujący do obiadu i nie tylko. Warto jednak nie przesadzać z ilością cukru, by nie był zbyt słodki i za bardzo kaloryczny. Wiśnie to zdrowe owoce, podobnie jak przygotowany z nich kompot. W sezonie wakacyjnym tego rodzaju schłodzony napój świetnie gasi pragnienie, a do tego jest bardzo smaczny. 

Źródło: webmd.com, fdc.nal.usda.gov.

CZYTAJ TAKŻE: 

Zdrowe i trujące pestki owoców. Na te uważaj!

Trzy korzyści zdrowotne z picia lemoniady. Unikaj, jeśli cierpisz refluks

Owocowy przepis babci Jadzi: Pachnący upalnym latem kompot z czerwonych porzeczek na zimę

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL