Spis treści:
- "Nadmuchany" ryż był ulubioną przekąską dzieci
- Ekspandowane ziarna to żywność przetworzona
- Wartości odżywcze w ziarnach ekspandowanych
- Ziarna ekspandowane nie dla cukrzyków
- Ekspandowane ziarna dla najmłodszych
"Nadmuchany" ryż był ulubioną przekąską dzieci
Już ponad dwadzieścia lat temu preparowany ryż ekspandowany był popularny wśród dzieci i młodzieży, stanowiąc zdrowszy zamiennik chipsów czy paluszków. Dostępny był również w postaci tzw. szyszek, czyli z dodatkiem karmelu oraz cukru.
Dziś w wersji ekspandowanej dostępnych jest wiele zbóż, m.in. owies, orkisz, proso, amarantus, pszenica, komosa, żyto, kasza jaglana.
Ziarna można zakupić niemal w każdym sklepie ze zdrową żywnością, ale także w marketach, a nawet drogeriach.
Ekspandowane ziarna to żywność przetworzona
Ekspandowanie polega na poddaniu ziaren obróbce przy użyciu wysokiego ciśnienia oraz temperatury. Pod ich wpływem, zawarta w ziarnach woda, zamienia się w parę, która powoduje zwiększenie objętości ziaren oraz zmianę ich struktury.
Do produkcji żywności ekspandowanej nie wykorzystuje się żadnych związków chemicznych ani ulepszaczy, dokładnie na takiej zasadzie powstaje m.in. popcorn.
Wartości odżywcze w ziarnach ekspandowanych
Pod wpływem obróbki termicznej ziarna tracą niektóre wartości odżywcze, przede wszystkim stają się one uboższe w witaminy naturalnie w nich zawarte. O ile zaleca się spożywanie jak największej ilości produktów nieprzetworzonych, w przypadku ziaren proces ekspandowania ma swoje atuty.
W trakcie ekspandowania dochodzi do unieszkodliwiania substancji antyodżywczych, a ziarna przed obróbką są dokładnie czyszczone.
Ziarna te cechują się dużą zawartością błonnika, dlatego zaleca się ich spożywanie w przypadku problemów jelitowych.
Należy jednak pamiętać, że ziarna ekspandowane są wysokokaloryczne i mało sycące, dlatego należy zachować umiar w ich spożywaniu.

Ziarna ekspandowane nie dla cukrzyków
Z produktów ekspandowanych powinny zrezygnować osoby chorujące na cukrzycę oraz takie, u których potwierdzono insulinooporność. Żywność ta ma wysoki indeks glikemiczny - np. naturalne nasiona amarantusa mają tylko 35 IG, a w wersji ekspandowanej aż 70.
Oznacza to, że produkty ekspandowane nie powinny być spożywane przez diabetyków, ponieważ może to doprowadzić do zmian w poziomie glikemii.
Z takiej przekąski powinny zrezygnować również osoby na diecie, ponieważ ziarna w tej wersji są wysokokaloryczne, mają 300-400 kcal w 100 gramach produktu.
Ekspandowane ziarna dla najmłodszych
Ziarna ekspandowane stały się popularną przekąską dla najmłodszych, rodzice podają je wraz z rozpoczęciem rozszerzania diety. Można dodawać je do jogurtów, miksowanych zup czy kaszki mlecznej. Należy pamiętać, że powinny być podawane w formie przystępnej dla dziecka, dlatego dla najmłodszych warto wybierać mniejsze ziarna, by uniknąć np. zadławienia.
Jak każdy produkt wysokokaloryczny, powinien być on podawany w umiarkowanych ilościach i nie codziennie. Ziarna ekspandowane na krótki czas zaspokajają głód, jednak są bogate w białko i tłuszcze, niezbędne w diecie dziecka.
CZYTAJ TAKŻE:
Niedoceniana kasza. Gotuje się znacznie szybciej niż gryczana i jest lepsza dla cukrzyków
Chipsy z warzyw. W czym są lepsze od zwykłych i jak najlepiej je przygotować?
Kukurydza zdrowa, ale nie dla każdego. Kto powinien obejść się smakiem?












