Niedoceniana kasza. Gotuje się znacznie szybciej niż gryczana i jest dobra dla cukrzyków
Kasza bulgur wciąż nie jest zbyt popularna na naszych stołach. To dziwne, biorąc pod uwagę choćby jedną jej wielką zaletę, czyli krótki czas gotowania. Kasza bulgur jest gotowa po 10 minutach, a na kaszę gryczaną czekamy dwa lub trzy razy dłużej! Jaki indeks glikemiczny ma kasza bulgur? Jakich składników odżywczych dostarcza? Odpowiadamy.
Indeks glikemiczny to parametr, który opisuje tempo wzrostu poziomu glukozy po spożyciu 50 g danego produktu. Wartością odniesienia jest tu indeks glikemiczny samej glukozy, który opisano jako 100.
Sprawdź: Co tak naprawdę wywołuje cukrzycę? Na chorobę pracuje się latami
Dla osób z cukrzycą polecane są produkty, które mają niski indeks glikemiczny, czyli poniżej 55. Do tej grupy zalicza się m.in. kaszę bulgur. Kasze to produkt ważny dla diety osób chorych na cukrzycę, ale również tych cierpiących na insulinooporność.
Osoby z insulinoopornością również muszą zwracać uwagę na indeks glikemiczny swoich posiłków. Oprócz indeksu ważny jest także ładunek glikemiczny, czyli ilość danego składnika, jaką dostarczymy do organizmu.
Kasza bulgur, której indeks glikemiczny nie przekracza 50, w dużych ilościach również doprowadzi do skoku poziomu glukozy we krwi. Umiar w jedzeniu należy zachowywać zawsze, bez względu na indeks glikemiczny i ilość węglowodanów składzie.
Choć kasza bulgur jest pod względem indeksu glikemicznego godna polecenia, to nie jest najlepszą kaszą dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. Najniższy indeks glikemiczny ma kasza pęczak - 25. Na drugim miejscu znalazła się komosa ryżowa z wynikiem 35.
Oprócz indeksu warto też zwrócić uwagę na inne wartości, np. ułatwiający trawienie błonnik. Tutaj również króluje pęczak, który w 100 g dostarczy ponad 17 g tego składnika. Wśród popularnych kasz bulgur jest kolejny na liście - w referencyjnej porcji znajdziemy 12,5 g błonnika.
Indeks glikemiczny kaszy bulgur wynosi 46. Mieści się on w umownym przedziale produktów o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 55 IG). Wyróżnia się jeszcze produkty o średnim indeksie glikemicznym (55-75 IG) oraz wysokim (powyżej 75 IG). Niektóre mogą mieć wyższy indeks glikemiczny niż sama glukoza - np. suszone daktyle lub piwo.
Poznaj: 10 pomysłów na obiad z niskim indeksem glikemicznym
Kasza bulgur oprócz niskiego IG jest też źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, zawiera też sporo białka. W tej odmianie znajdziemy też szereg minerałów takich jak magnez, cynk czy żelazo.
Kasza bulgur jest wytwarzana z pszenicy, dlatego powinny jej unikać osoby chore na celiakię i o obniżonej tolerancji na gluten. Osoby z alergią na gluten powinny sięgać po kaszę gryczaną, jaglaną, kukurydzianą lub inną naturalnie bezglutenową.
W opakowaniach kaszy bulgur mogą też znajdować się śladowe ilości orzechów ziemnych, sezamu, soi czy mleka (laktoza). Osoby, które mają alergię na jeden z wymienionych składników, powinny zwracać na to szczególną uwagę.
CZYTAJ TAKŻE:
Najzdrowsza ze zbóż. Dostarczy białka i magnezu, obniży cholesterol i glikemię