Najlepsze jedzenie dla nerwusów i zestresowanych. Podniesie serotoninę, zbije kortyzol
Choć słowo dieta kojarzy nam się najczęściej z odchudzaniem, ewentualnie z leczeniem jakiejś przypadłości dietozależnej, to warto pamiętać, że jedzenie przekłada się nie tylko na wygląd i zdrowie fizyczne, ale także na stan psychiki, samopoczucie i emocje. Od dekady, wraz z rosnącą świadomością, jak ważne jest zdrowie psychiczne i redukcja stresu, coraz większą popularnością cieszy się dieta antystresowa. Na czym polega? Jakie produkty są na liście zaleceń? Sprawdź.
Jakie są zasady diety redukującej stres? Dieta antystresowa to po prostu zdrowa, zbilansowana dieta, oparta na świeżych, nieprzetworzonych składnikach, której jadłospis zawiera jak najwięcej produktów mających korzystny wpływ na układ nerwowy.
Chodzi po prostu o to, by jak najczęściej sięgać po tzw. pokarmy antystresowe - mogą one działać odstresowująco na trzy sposoby:
- pokarmy, które łagodzą szkodliwe skutki stresu, np. zawierają antyoksydanty i kwasy Omega-3
- pokarmy, które redukują poziom kortyzolu (tzw. hormonu stresu)
- pokarmy, które stymulują produkcję neuroprzekaźników odpowiedzialnych za dobre samopoczucie, w tym dopaminy i serotoniny.
Garść orzechów każdego dnia pomoże wytwarzać serotoninę, znaną również jako hormon szczęścia. Orzechy dostarczają kluczowych dla układu nerwowego witamin z grupy B i E oraz niezbędnych składników mineralnych, takich jak potas, cynk, magnez, wapń i fosfor.
Aby czerpać jeszcze więcej korzyści z orzechów, lepiej jeść je regularnie, ale w niewielkich ilościach, tj. nie przekraczać około 40 gramów dziennie, gdyż są one bardzo kaloryczne. Wybieraj orzechy mieszane, bez soli, co będzie ukłonem w stronę zdrowia serca i prawidłowego ciśnienia tętniczego.
Do zmniejszenia stresu przyczyniają się także nasiona i zboża pełnoziarniste - dostarczają węglowodanów, które odżywiają komórki mózgu i układu nerwowego, a także witaminy z grupy B, witaminę C i witaminę E, które pomagają osiągnąć harmonijny nastrój.
Śledź, makrela, szprot, halibut, tuńczyk czy łosoś, powinny być w menu jak najczęściej jeśli chcesz zredukować poziom stresu. Wynika to z wysokiej zawartości kwasów omega-3, które są składnikiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i wspierają produkcję serotoniny. Pomagają również obniżyć poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia zakrzepicy żylnej.
Ponadto regularne spożywanie łososia, makreli i innych ryb niebieskich (tłustych) obniża poziom kortyzolu i adrenaliny. Tak więc dzięki temu antystresowemu pokarmowi będziemy czuli się pełniejsi i bardziej zrelaksowani przez cały dzień.
Ten niepozorny z wierzchu owoc kryje w sobie prawdziwe bogactwo mikroelementów. Zawiera wysoki procent błonnika, białek roślinnych, niezbędnych minerałów, takich jak potas, magnez i cynk, witaminy C, E, K i grupy B, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy, zdrowe kwasy tłuszczowe, luteinę i beta-karoten itp.
Awokado pomaga obniżyć poziom kortyzolu, który jest hormonem mającym największy wpływ na procesy stresowe. Pół awokado dziennie pomoże utrzymać nerwy w ryzach, a układ nerwowy - w formie. To wszystko, w połączeniu z faktem, że awokado i olej z awokado chronią serce przed miażdżycą i zwalczają zły cholesterol - czyni go owocem idealnym.
Im wyższy poziom kakao w czekoladzie, tym jest ona zdrowsza! Zwłaszcza jeśli spożywasz ten przysmak bez dodatku cukru. Dlaczego to działa kojąco na nerwy? Kakao zawiera fenyloetyloaminę i alkaloidy, które utrzymują nas w czujności, ale w łagodny i pozytywny sposób. Ponadto spożywanie czekolady wyzwala dobre samopoczucie - w naszej podświadomości zapisane jest w przegródce z dobrymi wspomnieniami i błogim dzieciństwem.
Kakao i gorzka czekolada dostarczają ponadto magnezu i są ważnym źródłem tryptofanu - aminokwasu, który poprawia samopoczucie.
Zielone warzywa liściaste są bogate w magnez, potas, żelazo, wapń, cynk, kwas foliowy, witaminy A, B, C, E, K, błonnik itp. Wszystko to pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia, które wywołują stres i niepokój. Gdy masz ciężkie chwile - nie zajadaj stresu chipsami - zajadaj chipsy z jarmużu, chrup różyczki brokułów, rukolę lub szpinak.
Owoce cytrusowe, takie jak kiwi, ananas, pomarańcze, mandarynki, cytryny i grejpfruty są bogate w przeciwutleniacze i witaminę C. Oprócz wspomagania układu odpornościowego i obniżania ciśnienia krwi, obniżają także poziom kortyzolu, dlatego zaliczane są do żywności antystresowej.
Tu działa zasada podobna do tej z czekolady - im ciemniej, tym lepiej. Dlaczego? Ciemnoczerwone i fioletowe owoce, w tym borówki, jagody, aronia, porzeczki, maliny, jeżyny, jagody goji, morwa czarna oraz ciemne winogrona są najbogatsze w antyoksydanty - zawierają całą listę roślinnych polifenoli, które wspierają detoks organizmu, łagodzą efekty stresu oksydacyjnego, wspomagają regeneracje komórek, przez co mają działanie odmładzające i kojące dla układu nerwowego. Innymi słowy - kilka borówek to najlepsze do możesz dorzucić do jogurtu lub owsianki, by cieszyć się lepszym zdrowiem psychicznym, a szklanka soku z aronii - lepiej ukoi nerwy niż szklaneczka czegoś mocniejszego przed snem.
CZYTAJ TAKŻE:
Zioła na uspokojenie i dobry sen. Nie tylko melisa daje radę