Wzmacnia serce i odporność, ułatwia zasypianie. Pij pół godziny przed jedzeniem
Ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne, należy do surowców o działaniu wzmacniającym serce. Wykazuje działanie przeciwutleniające, obniża poziom "złego" cholesterolu i ciśnienie krwi, a poza tym wpływa kojąco na system nerwowy. Jest dostępny pod wieloma postaciami, m.in. pod postacią soku. Dlaczego warto stosować głóg? Jakie ma właściwości? Jak na organizm wpływa spożywanie soku z głogu?
Głóg to roślina z rodziny różowatych, przez leśników nazywana "czerwoną ozdobą lasów". Występuje powszechnie w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Zwykle ma postać krzewu lub niewielkiego drzewa z ciernistymi gałęziami. Dojrzałe owoce o kulistym lub elipsowatym kształcie najczęściej mają barwę ciemnoczerwoną bądź czerwonobrunatną. Długo utrzymują się na gałęziach, często zdobią lasy przez całą zimę, aż do wiosny. Charakteryzują się cierpkim, pikantnym smakiem z delikatną nutą słodyczy. W kuchni wykorzystuje się je do przygotowywania rozmaitych przetworów. Ich zdrowotne właściwości znane są od setek lat.
Owoce, liście i kwiaty głogu zawierają wiele związków bioaktywnych, w tym polifenole i flawonoidy (m.in. kwas chlorogenowy, kwercetynę, rutynę, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami i skutkami stresu oksydacyjnego), triterpenoidy powiązane m.in. z korzystnym wpływem na układ krążenia, lignany czy saponiny. Owoce głogu są źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, składników mineralnych takich jak wapń, potas czy fosfor, a także kwasów organicznych. One wszystkie mają duże znaczenie dla organizmu.
Najczęściej wykorzystywanymi częściami głogu, i to od najdawniejszych czasów, są kwiatostany i owoce. Po głóg sięgano m.in. w przypadku biegunki i niestrawności, a także w przypadku problemów ze snem. Głóg był i nadal jest cenionym składnikiem w tradycyjnej medycynie chińskiej. Preparaty z liści głogu stosuje się w celu poprawy funkcji serca, przepływu krwi w naczyniach wieńcowych oraz w przypadku arytmii.
Owoce głogu, z uwagi na dużą zawartość polifenoli i innych substancji bioaktywnych, sprzyjają łagodzeniu stanów zapalnych i wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Liczne badania potwierdzają także właściwości przeciwbakteryjne głogu.
Badania pokazują również, że głóg wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem, a także na poziom cholesterolu i triglicerydów. Powoduje też wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu. Głóg ma więc właściwości przeciwmiażdżycowe i kardioprotekcyjne.
Głóg wpływa także na układ nerwowy. Preparaty z głogu działają uspokajająco i kojąco, a także w niewielkim stopniu wpływają na rozszerzenie naczyń krwionośnych, co wpływa na dotlenienie mózgu.
W medycynie chińskiej głóg stosuje się też po to, by usprawnić trawienie i zapobiegać zaleganiu pożywienia w żołądku. W postaci płukanek głóg stosowany był w zapaleniu błony śluzowej jamy ustnej i gardła.
Owoce głogu są jadalne. Niektórzy spożywają je na surowo (należy jednak unikać spożywania pestek głogu ze względu na zawartość glikozydów cyjanogennych, zwłaszcza amigdalinę), jednak większość przygotowuje z nich rozmaite przetwory. Jednym ze sposobów na wykorzystanie owoców głogu jest przygotowanie z nich soku.
Sok z głogu to bogate źródło substancji wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i układu odpornościowego. To zasługa dużej zawartości polifenoli i innych substancji bioaktywnych, witaminy C i składników mineralnych. Sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi i wzmacnia siłę skurczów serca, zbija cholesterol. Warto po niego sięgać, by wzmocnić organizm w okresie jesienno-zimowym. Wskazuje się, że ma również właściwości relaksacyjne, działa uspokajająco i ułatwia zasypianie.
Jeśli sięgasz po gotowy sok z głogu (można go też przygotować samemu), wybieraj taki, który nie zawiera konserwantów, cukru, sztucznych słodzików, barwników ani aromatów.
Można spożywać czysty sok lub rozcieńczać go wodą. Zazwyczaj zaleca się przyjmowanie 25 ml soku na 30 minut przed jedzeniem dwa razy dziennie.
Spożywanie soku z głogu warto skonsultować z lekarzem. Powinny to zrobić zwłaszcza osoby z chorobami przewlekłymi i przyjmujące leki.
CZYTAJ TAKŻE:
Na odporność pij domowy napar z trzech składników. Wyciszy stany zapalne
Dodawaj do herbaty zamiast cytryny. Chroni wątrobę, wspiera serce i zwalcza bakterie
Polacy rzadko stosują ten olej. Zbija cholesterol, jest dobry dla żołądka i wątroby