Już trzy łyżki dziennie regulują ciśnienie i cholesterol. Sezam jedz też przy problemach z tarczycą
Czarny sezam to oleiste nasionka, które są bogate w liczne składniki odżywcze, a tym samym właściwości lecznicze. Stanowi on zazwyczaj dodatek do dań kuchni azjatyckiej, ale zdobywa coraz większą popularność również w Europie i słusznie. Czarny sezam może być remedium na problemy z wypróżnianiem, za wysokim cholesterolem czy ciśnieniem tętniczym.
Sezam czarny jest pełen wartości odżywczych, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim spożycie 100 g produktu dostarczy nam aż 23 g białka roślinnego i 60 g tłuszczu. Sezam jest bardzo kaloryczny, bowiem 100 g sezamu to aż 573 kcal, więc należy z nim uważać, jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej.
Czarny sezam dostarczy do organizmu witamin i minerałów, takich jak:
- witamina A;
- witamina E;
- witaminy z grupy B;
- magnez;
- potas;
- żelazo;
- miedź;
- cynk;
- fosfor.
Sezam zawiera również substancje o działaniu przeciwutleniającym: sezaminę i sezamolinę. Oprócz tego odznacza się dużą zawartością błonnika, kwasów omega-3 i omega-6 oraz kwasu fitynowego. Dzięki temu czarny sezam odznacza się wieloma właściwościami zdrowotnymi.
Jedzenie sezamu czarnego pomaga w regulowaniu ciśnienia tętniczego krwi dzięki zawartości magnezu i sezaminy. Związki te zapobiegają nadciśnieniu.
Sezam czarny ureguluje również poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL. Kwasy omega-3 i omega-6 przeciwdziałają odkładaniu się cholesterolu w tętnicach, może on zatem uchronić od udaru czy zawału serca.
Nasiona to także duża zawartość błonnika. Z tego powodu czarny sezam będzie poprawiał funkcjonowanie układu trawiennego. Poprawi perystaltykę jelit, dzięki czemu może okazać się remedium na zaparcia i pozwoli zachować regularność wypróżniania się.
Czytaj także: Wspomoże nerki, ułatwi chudnięcie, odtruje organizm. Nie wyrzucaj tej części
Czarny sezam zawiera antyoksydanty, takie jak sezaminy, sezamoliny, jedną z form witaminy E. Te składniki wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju mutacji nowotworowych. Zahamują procesy utleniania i przedwczesnego starzenia się organizmu. Neutralizują również działanie wolnych rodników, chroniąc organizm przez zachorowaniem na chorobę Alzheimera czy chorobę Parkinsona.
Sezam czarny dobrze też oddziałuje na pracę tarczycy. Składniki odżywcze takie jak selen, cynk, żelazo czy miedź przywracają równowagę wytwarzania hormonów tarczycowych.
Dzięki właściwościom sezamu czarnego poprawi się również jakość kości. Sezamina obecna w nasionach wzmocni chrząstki i stawy. Korzystnie wpłynie również duża zawartość wapnia.
Czarny sezam można jeść na surowo. Ma on delikatnie orzechowy aromat, który odczujemy, jedząc go w właśnie takiej formie. Nasiona sezamu można jeść także po uprażeniu. W takiej formie warto dodawać je do świeżych sałatek, warzyw, dań z ryżem czy makaronem. Sezam czarny można przerobić także na zdrową, domową pastę tahini.
Dziennie zaleca się spożycie od jednej do trzech łyżek sezamu. Jest to ok. 20 g produktu. Jedzenie go w takiej ilości sprawi, że szybko odczujemy pozytywne działanie nasion.
Przeciwwskazaniem do spożywania sezamu czarnego jest alergia na ten składnik. Uczulenie na produkt jest bardzo częste i z tego powodu na wielu produktach jest specjalne oznaczenie o jego obecności. W najgorszym przypadku zjedzenie sezamu może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Alergia może się objawiać również nudnościami, biegunką, bólami brzucha, głowy i zmęczeniem.
Sezamu czarnego nie powinny jeść osoby, które mają problemy trawienne i przewlekłe choroby układu pokarmowego. Nasiona zawierają tłuszcze, które są ciężkie do strawienia.
Zobacz również:
Dobre dla starzejącego się mózgu, skóry i kości. W tym wieku włącz do diety
Jagoda, która zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Wzmacnia żyły i chroni jelita
Zdrowy i nietuczący dodatek do dań. Zastąpi mięso i ser, dostarczy wapnia