Dieta, która wesprze wątrobę. Co jeść, a czego unikać, by ją zregenerować?
Czujesz, że twoja wątroba jest obciążona, a może wyniki badań nie pozostawiają złudzeń i wiesz, że ten narząd woła o pomoc? To, co jemy, bezpośrednio wpływa na stan wątroby i jej poprawne funkcjonowanie. Niewłaściwa dieta może pogorszyć stan "największego laboratorium organizmu". Co jeść, a czego unikać, by wspomóc wątrobę?
Nie ma jednej diety dla pacjentów z chorą wątrobą, a zalecenia różnią się w zależności od tego, czy problemem jest ciężka niewydolność czy choroba przewlekła o stosunkowo lekkim przebiegu.
W jadłospisach "wątrobowych" jedno jest pewne - zasady są zdroworozsądkowe i logiczne. Tak uniwersalne, że powinni stosować się do nich wszyscy, którym zależy na zdrowym żywieniu. Pewnym zaskoczeniem może być jedynie konieczność wyeliminowania niektórych produktów uchodzących za zdrowe - dzieje się tak z uwagi na ich ciężkostrawność.
Oto podstawa - posiłki muszą być nie tylko wartościowe, ale i lekkostrawne. Co jest szczególnie istotne?
- Jeść należy regularnie, co trzy-cztery godziny,
- Zamiast trzech dużych posiłków, warto postawić na pięć mniejszych,
- Wstawaj od stołu, gdy tylko zaspokoisz głód, nie jedz "do pełna",
- Powoli i dobrze przeżuwaj każdy kęs,
- Nie popijaj posiłków, pij przynajmniej 30 minut przed posiłkiem i 30 minut po jego zakończeniu,
- Śniadanie zjedz nie później, niż godzinę po przebudzeniu,
- Kolację spożyj nie później, niż dwie godziny przed snem,
- Zrezygnuj z obfitych obiadokolacji,
- Pij ok. 2 litrów płynów dziennie, najlepiej wody mineralnej niegazowanej,
- Zaczynaj dzień od szklanki ciepłej, przegotowanej wody z cytryną,
- Nie dosalaj dań, w miarę możliwości w ogóle unikaj soli.
Bezwzględnie zakazane jest spożywanie alkoholu, nie ma bezpiecznej ilości ani jego rodzaju dla pacjentów z chorą wątrobą. To samo dotyczy papierosów. Czego jeszcze powinieneś unikać jako pacjent "wątrobowy"? Lista jest dość długa:
- produkty smażone i odsmażane (bezpiecznymi sposobami obróbki cieplnej potraw dla "wątrobowców" są gotowanie i pieczenie),
- mocna kawa i herbata,
- napoje gazowane,
- papryka, zwłaszcza ostra,
- warzywa strączkowe, zupa grochowa, soczewicowa, fasolowa,
- warzywa kapustne, zupa kapuśniak,
- tłuste rosoły, zupy na kościach, zupy zaprawiane śmietaną,
- zupy i dania na kostce rosołowej, dania instant, żywność wysoko przetworzona,
- dania gotowe, gotowa garmażerka,
- zawiesiste sosy, sosy na bazie majonezu, sosy śmietanowe, sosy ostre (chrzanowe, czosnkowe, etc.)
- cebula i czosnek,
- grzyby,
- truskawki, poziomki i owoce leśne,
- arbuzy,
- wiśnie i czereśnie,
- figi i daktyle,
- agrest,
- winogrona każdego koloru,
- śliwki,
- gruszki,
- rzepa i kalarepa,
- ogórki, zupa ogórkowa,
- wołowina i wieprzowina,
- tłuste ryby,
- produkty puszkowane,
- sklepowe słodycze, gotowe wyroby cukiernicze, pączki, ciasta i ciastka z kremami, ciasto francuskie, kruszonka,
- czekolada, także na gorąco, mleko czekoladowe,
- chleb razowy, żytni, pełnoziarnisty i "wieloziarnisty",
- otręby i zarodki pszenne,
- tłusty i pełnotłusty nabiał oraz mleko powyżej 2 proc. tłuszczu,
- bita śmietana, mleko skondensowane, desery mleczne, śmietana powyżej 10 proc. tłuszczu,
- sery pleśniowe, topione, żółte oraz typu feta, tłuste twarogi,
- jajecznica z całych jaj, żółtka, jajka na twardo, jajka sadzone,
- podroby, flaki, kiszki,
- wędliny (za wyjątkiem chudych, drobiowych dobrej jakości),
- gęsina i mięso kaczki,
- tłuste ryby, owoce morza,
- konserwy, kaszanka, pasztetowa, salcesony, parówki, kiełbasy wędzone, kabanosy,
- margaryna, słonina, smalec, łój, olej rzepakowy,
- mocna kawa i herbata,
- kakao,
- frytki, chipsy, paluszki, krakersy,
- zasmażka,
- makarony na bazie jaj,
- produkty marynowane,
- musztarda, majonez,
- ostre przyprawy (pieprz, gorczyca, chilli, etc.)
Produkty zalecane do spożycia (o ile lekarz w konkretnym przypadku nie zdecyduje inaczej):
- ziemniaki,
- karczochy,
- marchewki,
- pomidory bez skórki,
- dynie,
- sałata lodowa,
- sosy warzywne bez octu,
- pietruszki, selery,
- brokuły, kalafiory,
- kabaczki,
- buraki,
- banany,
- jabłka,
- maliny,
- brzoskwinie i morele,
- zupy domowe na wywarach i bulionach warzywnych (nie z kostki!),
- zupy-kremy z warzyw dozwolonych,
- cielęcina, jagnięcina,
- dziczyzna,
- chudy drób,
- wędliny drobiowe dobrej jakości, szynki bez nadmiaru tłuszczu,
- chude pieczenie,
- chude ryby morskie,
- oliwa z oliwek na zimno,
- sorbety,
- kisiele,
- kompoty domowe niskosłodzone lub bez dodatku cukru,
- woda mineralna,
- kasza jaglana, kasza manna,
- ryż biały,
- makaron ryżowy, makarony bezjajeczne,
- pieczywo pszenne, bułki kajzerki, biszkopty, sucharki,
- mleko krowie chude (do 2 proc. tłuszczu), zsiadłe, acidofilne, owsiane, zupy mleczne,
- niskotłuszczowe jogurty naturalne,
- białka jajek, jajecznica i omlety z białek,
- karob (zdrowszy zamiennik kakao).
- miód,
- grysik,
- ciasto drożdżowe bez kruszonki,
- galaretki,
- drób w galarecie,
- oleje roślinne na zimno,
- budynie,
- szpinak,
- szparagi,
- cynamon,
- chrupki kukurydziane,
- przeciery pomidorowe,
- niskosłodzone marmolady,
- kefiry,
- pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty.
Śniadanie
Szklanka ciepłej wody z cytryną po obudzeniu.
Jajecznica z białek z pomidorami, pieczywo białe, kiełki.
II śniadanie
Kasza jaglana z podduszonym jabłkiem, łyżką miodu, odrobiną soku z cytryny i cynamonem.
Obiad
Zupa-krem z pomidorów bez skórki z dodatkiem łyżeczki oliwy.
Pieczony kurczak z gotowaną marchewką i brokułem.
Podwieczorek
Kisiel owocowy, kompot domowy.
Kolacja
Makaron ryżowy (lub inny bezjajeczny) z karczochami.
CZYTAJ TAKŻE:
Rozwija się niepostrzeżenie. Jak objawia się przewlekłe zapalenie trzustki?
Anna Lewandowska zmaga się z SIBO. Objawy choroby pojawiają się po jedzeniu