Dieta dr Budwig - dobroczynna rola zdrowych tłuszczów
Dieta budwigowa to sposób żywienia wymyślony przez Johannę Budwig - niemiecką specjalistkę od badań nad tłuszczami, która w swoich badaniach (była za nie kilkukrotnie nominowana do nagrody Nobla) zwróciła szczególną uwagę na szkodliwość tłuszczów trans i dobroczynną rolę kwasów tłuszczowych omega-3.
Jest to dieta lecznicza, ma wspomagać leczenie nowotworów, ale też wielu innych schorzeń, jak choroby krążenia, przewodu pokarmowego, pasożytnicze czy cukrzyca.
Podstawą diety jest olej lniany tłoczony na zimno, spożywany głównie pod postacią "pasty dr Budwig", która stała się znakiem rozpoznawczym tego programu żywieniowego. Obok oleju podstawowym składnikiem pasty jest chudy twaróg. Fenomen pasty ma polegać na połączeniu dwóch unikalnych produktów bogatych w kwasy omega-3 i L-cysteinę, które w formie emulsji są lepiej przyswajalne i mogą być efektywnie wykorzystane przez organizm.
Do podstawowych produktów spożywczych diety budwigowej należą również: siemię lniane, kiszone warzywa i soki z kiszonek, olej kokosowy, warzywa i owoce oraz przyrządzane z nich soki (szczególnie sok z ananasa i papai ze względu na zawartość enzymów), kasze, płatki owsiane, miód.
Jedzenie powinno być świeże, jak najmniej przetworzone, złożone wyłącznie z produktów ekologicznych, pozbawione szkodliwych dodatków takich jak konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i zapachu. Unikać należy przede wszystkim niezdrowych tłuszczów, zwłaszcza tłuszczów trans i zwierzęcych.
Autorka diety zaleca jej połączenie ze zdrowym stylem życia, zwłaszcza aktywnością fizyczną. Wdrożenie założeń teorii dr Budwig ma wspomóc leczenie chorób, detoksykację organizmu i przywrócenie homeostazy (równowagi) już na poziomie komórkowym.