Genialne dla sercowców i dbających o linię. Na co są zdrowe śliwki?
Śliwki to niezaprzeczalne królowe jesieni. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Zawierają witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, a także potas, wapń i fosfor. Niezwykle cenna jest także zawartość błonnika. Odmiany, które cechują się najwyższą zawartością błonnika, to śliwki węgierki oraz renklody. Sprawdź, dlaczego warto jeść śliwki i co można z nich przygotować.
Na całym świecie istnieje kilkaset odmian śliwek. W naszym kraju najczęściej spotkać można jednak węgierki, renklody, mirabelki i śliwki brzoskwiniowe. Odmiany te różnią się od siebie wielkością, kolorem i smakiem. Fani słodkich odmian powinni sięgnąć np. po renklody, kwaśniejszych - po lubaszki. Każdy wybór będzie dobry. Śliwki bowiem to jedne z najbardziej wartościowych owoców. Co zawierają?
Śliwki to przede wszystkim doskonałe źródło potasu. W ich składzie znajdziemy także wapń, fosfor, beta-karoten oraz witaminy: witaminę C, witaminę E i witaminy z grupy B, a także ważne przeciwutleniacze. Chodzi przede wszystkim o polifenole, zwłaszcza katechiny oraz kwas chlorogenowy.
Niezwykle cenna jest także zawartość błonnika. Odmiany, które cechują się najwyższą zawartością błonnika, to węgierki oraz renklody. Warto pamiętać również, że dużo więcej błonnika znajdziemy w śliwkach suszonych. Dla przykładu, 100 g świeżych śliwek to ok. 1,4 g błonnika, z kolei suszonych - ponad 7 g.
Polecamy również: Przepisy na śliwki
Ze względu na wysoką zawartość potasu śliwki poprawiają pracę serca oraz utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi. Z koli zawartość błonnika sprawia, że owoce te wspomagają metabolizm, co może być szczególnie istotne dla osób będących na diecie.
Z jakiego jeszcze powodu zaleca się śliwki?
Właściwości śliwek:
- pomagają w usuwaniu wolnych rodników,
- wspomagają pracę mózgu,
- poprawiają pamięć i koncentrację,
- wspomagają pracę układu nerwowego,
- chronią skórę przed niekorzystnym działaniem słońca,
- wspomagają kości i zęby,
- poprawiają stan skóry.
Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów śliwki mogą wykazywać również działanie antynowotworowe. Dotyczy to zwłaszcza ochrony przed rakiem jelita grubego.
Śliwki znalazły swoje zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym. Najcenniejszym produktem jest olej z pestek śliwki. Doskonale sprawdzi się do pielęgnacji zwłaszcza skóry tłustej i zanieczyszczonej. Pomaga łagodzić wypryski oraz zmniejsza produkcję sebum. Olej można stosować także do włosów, szczególnie na rozdwojone końcówki, a także, kiedy zmagamy się z łamliwymi paznokciami.
Śliwki zaliczane są do owoców niskokalorycznych, które w odpowiedniej ilości mogą być spożywane przez osoby na diecie. Ich dokładna kaloryczność zależy jednak od odmiany owoców. Dla przykładu, 100 g węgierek i renklod to ok. 46 kcal, z kolei 100 g mirabelek - 60 kcal. Warto pamiętać jednak, że podana kaloryczność dotyczy świeżych owoców. Suszone śliwki są bowiem dużo bardziej kaloryczne. 100 g suszonych śliwek to ok. 240 kcal.
W przypadku IG forma owoców nie ma już zbyt dużego znaczenia. Zarówno suszone, jak i świeże owoce mają niski indeks glikemiczny, ok. 24.
Śliwki doskonale sprawdzą się jako składnik ciast, zwłaszcza drożdżowych. Można przygotować z nich także domowe przetwory - dżemy, konfitury, powidła, kompoty, śliwki w syropie czy w końcu domową nalewkę ze śliwek. Surowe śliwki można dodać do naleśników i racuchów. Na śniadanie wykorzystać je można jako dodatek do owsianki. Nie ma jednak wątpliwości, że najbardziej znanym daniem zawierającym śliwki są knedle. Jak je przygotować?
Przepis na knedle ze śliwkami
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 150 g mąki,
- 250 g śliwek,
- cynamon,
- cukier.
Sposób przygotowania:
Rozgniecione ziemniaki należy połączyć z mąką i jajkiem, a następnie zagnieść jednolite ciasto. Kolejnym krokiem jest uformowanie kulek, nieco większych od orzecha włoskiego, w środku których umieszczona będzie śliwka. W przypadku kwaśnych odmian można dodać odrobinę cukru. Tak przygotowane knedle należy wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować przez ok. 5 minut od czasu wypłynięcia.
Gotowe knedle podaje się z roztopionym masłem lub śmietaną.
CZYTAJ TAKŻE:
Zbierasz maliny? Zbierz też liście i zrób z nich herbatę