Gorzka czekolada poprawia pracę mózgu, koncentrację i zapamiętywanie. Unikaj w jednym przypadku

Gorzka czekolada, spożywana w umiarkowanych ilościach, wspomaga pracę organizmu na wielu płaszczyznach. Poprawia m.in. procesy myślowe, w tym koncentrację, zapamiętywanie oraz czas reakcji. Jakie są jeszcze właściwości zdrowotne gorzkiej czekolady i w jakich ilościach jeść ją najbezpieczniej? Sprawdź!

Gorzka czekolada - kalorie

Gorzka czekolada jest dość kalorycznym produktem - zawiera 598 kcal w 100 g. Zawartość małej kostki czekolady ok. 20 g ma 170 kcal. Dla porównania - najbardziej kaloryczny owoc, czyli średni banan, zawiera 107 kcal w 120 g.

Jak wyglądają wartości odżywcze w gorzkiej czekoladzie? Oto ich zestawienie dla 100 g gorzkiej czekolady:

  • białko - 7,8 g;
  • węglowodany - 46 g;
  • cukry - 24 g;
  • błonnik - 11 g;
  • tłuszcz - 42,6 g.

Gorzka czekolada - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny wskazuje wzrost stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu 50 g danego produktu. Im wyższy indeks glikemiczny, tym gorzej dla cukrzyków. Jak jest zatem indeks glikemiczny gorzkiej czekolady?

Reklama

Gorzka czekolada dostarcza najwięcej węglodowanów ze wszystkich rodzajów czekolad. Zawsze jednak należy kierować się indeksem glikemicznym danego produktu, a w przypadku gorzkiej czekolady indeks glikemiczny wynosi 22

To stosunkowo mało porównując do białej lub mlecznej czekolady, w których indeksy glikemiczne wynoszą kolejno: 44 i 49. Gorzka czekolada jest najlepszym rodzajem czekolady dla cukrzyków.

Ile procent kakao powinna mieć gorzka czekolada, aby była zdrowa?

Jakość gorzkiej czekolady jest zależna od ilości kakao w jej składzie. Przyjęto, że czekolada zaczyna mieć miano "gorzkiej" od 35% zawartości kakao

Dobre jakościowo, gorzkie czekolady mają w swoim składzie przynajmniej 70% kakao, natomiast te najbardziej ekskluzywne, gorzkie czekolady posiadają nawet 99% kakao.

Gorzka czekolada powinna mieć dużą zawartość kakao, ponieważ jest ono jej głównym składnikiem, który wyznacza pozytywne właściwości tego produktu. Czekolada bogata w kakao jest źródłem polifenoli. 

Gorzka czekolada - właściwości

Gorzka czekolada poprawia procesy myślowe, w tym koncentrację, zapamiętywanie oraz czas reakcji. Dzięki gorzkiej czekoladzie przepływ krwi do mózgu jest znacznie szybszy. Zawartość żelaza, potasu i magnezu zwiększa poziom energii w naszym organizmie.

Jak wspomniano, gorzka czekolada ma w swoim składzie polifenole. Te z kolei są odpowiedzialne za obniżanie ciśnienia krwi oraz wzmacnianie pracy serca. W związku z tym gorzka czekolada zmniejsza ryzyko zawału serca.

Po gorzką czekoladę powinny sięgnąć osoby mające problemy z nerkami. Teotrombina zawarta w kakao pobudza je do pracy, a tym samym do filtrowania. Właśnie dlatego gorzka czekolada może być również stosowana we wszelkich infekcjach pęcherza moczowego.

Dodatkowo teotrombina, zawarta w gorzkiej czekoladzie, może być skuteczna na przeziębienie, szczególnie jeśli chodzi o kaszel.

Gorzka czekolada na noc?

Zaleca się spożywanie gorzkiej czekolady na noc ze względu na zawartość magnezu w jej składzie. Ten pierwiastek odpowiada za dobry i spokojny sen, dlatego mała ilość gorzkiej czekolady na noc nie zaszkodzi, a pomoże.

Zdarza się, że producenci gorzkiej czekolady dodają do jej składu zioła tj. melisa, rumianek, lawenda. Wzbogacenie gorzkiej czekolady o te dodatki nie tylko zmienia doznania smakowe, ale również poprawia jakość snu.

Czy można jeść codziennie gorzką czekoladę?

Gorzka czekolada to kaloryczny produkt, dlatego nie powinniśmy spożywać go w nadmiarze - może to doprowadzić do otyłości lub nadwagi.

Założono jednak, że można jeść codziennie gorzką czekoladę w ilości 20 g - dla przykładu kostka gorzkiej czekolady waży 6 g, tak więc zaleca się jedzenie 3-4 kostek gorzkiej czekolady

Gorzka czekolada, a insulina

Gorzka czekolada nie zaszkodzi osobom z insulinoopornością. Gorzka czekolada zawierająca co najmniej 70% kakao posiada dużą liczbę antyoksydantów.

Antyoksydanty obniżają ciśnienie tętnicze oraz skutecznie zmniejszają uczucie głodu, hamując grelinę - hormon odpowiedzialny za apetyt. Gorzka czekolada może być naturalnym produktem w walce z insulinoopornością.

Gorzka czekolada, a cholesterol

W gorzkiej czekoladzie występują flowanoidy, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Zaliczane są do przeciwutleniaczy wspomagających obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.  

Substancje zawarte w gorzkiej czekoladzie mogą poprawić zdrowie układu naczyniowo - sercowego, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia poważnych chorób tj. miażdżyca, nowotwór czy zakrzepica.

Gorzka czekolada na biegunkę

Gorzka czekolada jest dobrym sposobem na zahamowanie biegunki. Oczywiście chodzi o jej składnik tj. kakao, który odpowiada za zapobieganie tej chorobie.

Kakao zawarte w gorzkiej czekoladzie skutecznie zatrzymuje wydzielane wody do światła jelit, dlatego biegunka zostaje zahamowana. Dzieje się tak ze względu na występowanie polifenoli.

Gorzka czekolada składa się głównie z węglowodanów i tłuszczy, z małą zawartością błonnika, co również nie pobudza jelit do pracy.

Gorzka czekolada - przeciwwskazania

Niektóre osoby kategorycznie muszą unikać spożywania gorzkiej czekolady, aby nie pogorszyć swojego stanu zdrowia. 

Przeciwskazaniem do spożywania gorzkiej czekolady jest:

  • kamica nerkowa;
  • refluks żołądka;
  • nadwrażliwość pokarmowa;
  • nietolerancja histamin;
  • migrena;
  • zgaga;
  • zaparcie.

Gorzkiej czekolady nie powinny także spożywać osoby, które przyjmują leki przeciwdepresyjne. Oczywiście przy innych chorobach również należy skonsultować z lekarzem jedzenie czekolady gorzkiej. 

CZYTAJ TAKŻE:

Jakie właściwości ma gorzka czekolada?

Gorzka czekolada na poprawę humoru

Jesz często te produkty? Pomagają w profilaktyce choroby Alzheimera

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL