Najlepsze przetwory to z niej. Obniża ciśnienie, wzmacnia odporność

Pigwa pospolita to jedna z najstarszych roślin owocowych uprawianych przez człowieka. Nazywana jest "polską cytryną", przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Owoce pigwy przypominają jabłka lub gruszki, lecz są twarde, a ich aromat jest bardzo charakterystyczny. Jak jeść pigwę i jakie są jej właściwości zdrowotne? Jakie przetwory z pigwy warto przygotować? Podpowiadamy.

Pigwa - co to za owoc?

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to roślina wieloletnia z rodziny różowatych będąca jedynym przedstawicielem rodzaju pigwa. Charakterystyczne, żółte owoce przypominają połączenie cytryny, jabłka i gruszki. Nie należy mylić ich z owocami pigwowca - są bowiem od nich większe, podczas gdy owoce pigwowca są okrągłe, twardsze i mniej więcej wielkości moreli. 

Pigwa pospolita pochodzi z południowo-zachodniej Azji, ale rozpowszechniona została również na innych terytoriach - w tym w południowej części Europy. Jest chętnie uprawiana, ponieważ jej owoce są niezwykle aromatyczne. To prawdziwa skarbnica zdrowia. Jakie są właściwości pigwy i w jakiej postaci ją spożywać?

Reklama

Witaminy i minerały w pigwie

W pigwie znajdziemy wiele witamin i minerałów. Przede wszystkim znajduje się w niej dużo witaminy C - więcej niż w większości cytrusów. W owocach pigwy występują też:

  • beta-karoten,
  • witaminy z grupy B,
  • miedź,
  • potas,
  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • sód,
  • fosfor,
  • cynk.

Właściwości pigwy

Bogata w przeciwutleniacze pigwa doskonale sobie radzi z wolnymi rodnikami. Zawarte w niej antyoksydanty pomagają opóźnić procesy starzenia i chronić komórki przed uszkodzeniami. Witamina C pomaga też wzmocnić odporność organizmu - stąd wykonane z owoców pigwy przetwory polecane są zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko przeziębień i infekcji wzrasta.

Pigwa pomaga też regulować pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zaburzeniom żołądkowo-jelitowym. Wspomaga usuwanie z organizmu toksyn i metali ciężkich. Pobudza również apetyt, działa uspokajająco i wyciszająco, a także pomaga obniżyć ciśnienie i wspiera regulację poziomu glukozy i cholesterolu.

Pigwa wykazuje też właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zewnętrznie może być stosowana w stanach zapalnych skóry i przy zapaleniu spojówek. Można jej również używać do płukania jamy ustnej i gardła.

Kiedy zbierać pigwę?

Uprawa pigwy nie jest szczególnie skomplikowana. Roślina pięknie przy tym prezentuje się w ogrodzie, z uwagi na piękne kwiaty, jakimi się pokrywa i które są większe niż kwiaty jabłoni. Mogą mieć kolor biały lub białoróżowy. Owoce pigwy dojrzewają we wrześniu, a gdy w październiku ich barwa zmieni się z zielonej na żółtą, są gotowe do zerwania. Najlepiej rozpocząć zbiory dopiero w połowie października. Doświadczeni ogrodnicy polecają zbierać owoce już po pierwszych przymrozkach. Wówczas powinny stracić nieco goryczy.

Jak jeść pigwę?

Dojrzałe owoce pigwy mają mocny, przyjemny aromat, a smak miąższu zależy głównie od odmiany. Pigwa jest jednak zwykle nieco kwaśna, cierpka i gorzka, a przy tym twarda. Czy można jeść ją na surowo? Nie jest to zalecane. Owoce pigwy nie nadają się do spożywania bez wcześniejszej obróbki, jednak można z nich przygotować przepyszne przetwory. Pod wpływem obróbki miękną. Co więcej, pestki pigwy również są jadalne - można z nich przygotować macerat lub napar.

Przetwory z pigwy

Pigwa nie może być spożywana na surowo, jednak z owoców można wykonać wiele pysznych i zdrowych przetworów. Podobnie jak cytrynę pigwę można dodawać do herbaty. Dzięki temu napój nabierze wyjątkowego, mocnego aromatu. Bardzo popularny jest sok z pigwy, ale można również przygotować z niej różnego rodzaju syropy i dżemy. Smak tego owocu świetnie się komponuje m.in. ze smakiem śliwek, jabłek, gruszek i pomarańczy, które mogą być doskonałym dodatkiem do dżemów. Do soku można zaś dodać imbiru lub miodu.

Doskonałym dodatkiem do deserów może być także galaretka z pigwy, którą jesteśmy w stanie samodzielnie przygotować. Owoce pigwy można także ususzyć i w takiej postaci dodawać do herbaty czy innych dań - np. do porannego musli. Suszone owoce pigwy mogą też zostać wykorzystane do wykonania naparu.

Kto nie powinien jeść pigwy?

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do spożywania pigwy? 

Jest ona uznawana za raczej bezpieczny owoc, który mogą zjadać również dzieci i kobiety w ciąży. Jak w każdym przypadku, tak i ze spożywaniem pigwy nie powinniśmy jednak przesadzać. Jej nadmiar może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. W bardzo rzadkich przypadkach po spożyciu pigwy mogą też wystąpić objawy alergii. Konieczne jest wówczas skontaktowanie się z lekarzem. Osoby uczulone będą musiały wyłączyć ją ze swojej diety lub ograniczyć jej spożycie.

CZYTAJ TAKŻE: 

Jedz kilkanaście dziennie. Wzmocnisz serce, poprawisz nastrój i wzrok

Najlepsze owoce przeciwstarzeniowe. Jedz, a wpłyniesz na syntezę kolagenu

Zapomniany owoc z królewskich ogrodów. Nieszpułka to bogactwo antyoksydantów, dobry wybór dla jelit

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowe owoce | dieta | pigwa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL