Neurolodzy jedzą to na śniadanie. Mózg będzie działał na wysokich obrotach

Co zjeść na śniadanie, by mózg w pierwszej części dnia działał na wysokich obrotach? Co będzie dla niego dobrym paliwem? Na te pytanie postanowili odpowiedzieć w rozmowie z today.com neurolodzy. Oto od czego polecają zacząć dzień.

Owsianka z jagodami

Owsianka wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, a w połączeniu z jagodami stanowi turbo śniadanie dla mózgu. Płatki owsiane zawierają mnóstwo witamin z grupy B, a także magnezu czy selenu, które wspomagają pracę mózgu. Poprawiają pamięć i koncentrację, umożliwiają szybsze przyswajanie wiedzy. Regularne spożywanie płatków owsianych pozwala zredukować stres, a także przeciwdziała narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu. 

Reklama

Do owsianki warto dodać owoce jagodowe, które są ważnym elementem diety MIND, czyli wspierającej pracę mózgu. Ich jedzenie pozytywnie wpływa na nasze zdolności poznawcze, pamięć, a także nastrój. Owsiankę z jagodami wskazała dr Laura Stein. Do owsianki często dodaje też orzechy, które same w sobie są dobre dla mózgu. Neurolodzy w rozmowie z today.com jako świetnie śniadanie dla mózgu wskazali również jogurt lub twarożek z jagodami, orzechami lub granolą.

Jajecznica ze szpinakiem lub jarmużem

Dla dr Imad Najm z Instytutu Neurologii Cleveland Clinic idealne śniadanie składa się z jajecznicy na oliwie ze szpinakiem, jarmużem czy innym zielonym warzywem liściastym, przy czym jajecznica zrobiona jest zwykle z samych białek. Jajka są jednym z najlepszych źródeł choliny, która wspiera rozwój i funkcjonowanie mózgu. Z kolei zielone warzywa liściaste, jak wykazały badania, opóźniają starzenie się mózgu - zapewniają lepszą pamięć i sprawniejsze funkcjonowanie umysłu.

Tosty z chleba pełnoziarnistego z awokado i łososiem

Dlaczego tosty z takimi dodatkami to śniadanie dobre dla mózgu? Zacznijmy od chleba. W produktach pełnoziarnistych znajdują się węglowodany złożone. Ich trawienie trwa znacznie dłużej niż cukrów prostych, dzięki czemu cukier uwalniany jest stopniowo, przez co organizm, w tym mózg, może go dobrze spożytkować. Produkty pełnoziarniste to także ważne dla układu nerwowego witaminy z grupy B, a poza tym cynk oraz magnez. Łosoś to naturalne źródło kwasów omega-3, które wykazują m.in. korzystny wpływ na pamięć i koncentrację. Cennym źródłem omega-3, a także witaminy E jest też awokado.

Koktajl jagodowy lub z zielonych warzyw liściastych

Koktajl na śniadanie to dobry pomysł. Najlepszy dla mózgu będzie koktajl jagodowy lub koktajl na bazie zielonych warzyw liściastych, np. szpinaku czy jarmużu. Eksperci podpowiadają, że do koktajli warto dodać orzechy, np. orzechy pekan, nerkowce lub orzechy włoskie. Orzechy zawierają duże ilości dobroczynnych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, a poza tym sporo minerałów i przeciwutleniaczy.

Miska jagód i orzechów

Według dr Najm miska owoców jagodowych (do których zalicza się m.in. truskawki, poziomki, maliny, borówki, jeżyny, jagody) może być świetnym dodatkiem do posiłków lub dobrą przekąską. Czasem do owoców lekarka dodaje orzechy, a nawet czekoladę gorzką o zawartości co najmniej 70 proc. kakao. Gorzka czekolada jest bogata w żelazo, magnez i przeciwutleniacze, dlatego to wartościowy dodatek (oczywiście w odpowiedniej ilości). 

Migdały lub jabłko

Spieszysz się? Zjedz przed wyjściem chociaż garść migdałów (to jedna z najzdrowszych przekąsek) lub jabłko. A potem oczywiście coś więcej. Migdały stymulują mózg do pracy i korzystnie wpływają na samopoczucie. Obecne w jabłkach flawonoidy mają potencjał poprawiania funkcji poznawczych i pamięci.

Czego neurolodzy unikają na śniadanie?

Neurolodzy w rozmowie z today.com wymienili też produkty, których nie jedzą na śniadanie. Należą do nich m.in. słodkie płatki śniadaniowe i ciasteczka śniadaniowe. Eksperci zauważają, że ważne jest, by unikać dodatku cukru, który może znajdować się też w innych produktach często wybieranych na śniadanie, takich jak jogurty. Starają się również, jak tylko mogą, ograniczać sól. Odradzają też zbyt częste spożywanie tłustych mięs i przetworów mięsnych, w tym kiełbasy czy bekonu.

CZYTAJ TAKŻE:

Jak niejedzenie śniadania wpływa na organizm? Skutki odczujesz jeszcze tego samego dnia

Co na śniadanie bez chleba? Jedz tak, żeby schudnąć i pokonać insulinooporność

Drugie śniadanie. Dlaczego jest takie ważne i jakie będzie najzdrowsze?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: śniadanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL