Najlepsi dostawcy zdrowej energii. Jedz, gdy narzekasz na senność i zmęczenie
Chcemy czy nie, jesteśmy zdani na kaprysy równowagi chemicznej w organizmie. Dlatego odżywianie ma tak duży wpływ na nasze samopoczucie. Jeśli czujesz, że wciąż brakuje ci energii, to sygnał, że trzeba zmienić coś w sposobie odżywiania. Istnieją takie produkty spożywcze, które pomogą zmienić twoje samopoczucie. Nie bez znaczenia jest też to, w jaki sposób jesz. Dowiedz się, jak pozbyć się zmęczenia za pomocą odpowiednio dobranych posiłków.
Powiedzenie "Jesteś tym, co jesz" to proste wyjaśnienie relacji pomiędzy tym, co jemy, a tym, jak się czujemy. Dobrze dobrana dieta może doskonale wpłynąć na samopoczucie, a z drugiej strony nieodpowiednie jedzenie może sprawić, że będziesz czuć się nieustannie senny i zmęczony. Co jeść, by odzyskać energię? Mamy kilka propozycji produktów, które szybko stawiają na nogi, a włączone do diety na stałe będą wspierać ogólny stan zdrowia.
Warzywa i owoce
To naturalne źródła witamin, minerałów i błonnika, które biorą udział we wszystkich procesach chemicznych zachodzących w organizmie. Gdy ich brak, reakcje nie mogą zachodzić prawidłowo, więc w dużym uproszczeniu poziom energii będzie spadał. Niby wszyscy to wiemy, ale z zastosowaniem bywa różnie. Zatem, jeśli czujesz zmęczenie, sięgnij po owoce lub warzywa, które naturalnie podniosą poziom energii. W codziennej diecie powinno się ich znaleźć pięć porcji - większość z nas niestety tej zasady nie przestrzega. Jeśli nie masz czasu robić sałatki owocowej, sięgnij po banana, który jest jednym z najlepszych dostawców zdrowej energii.
Źródła białka
Białko jest niezbędne dla organizmu - wspiera budowę i regenerację mięśni, wzmacnia kości, wspomaga układ odpornościowy i umożliwia prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz serca. Ponadto zapobiega nagłym spadkom i skokom poziomu cukru we krwi, których naturalną konsekwencją jest senność i uczucie zmęczenia. Pełnowartościowe białko znajdziesz w produktach takich jak jaja, mleko, ryby, mięso, soczewica czy orzechy.
Pełne ziarna
Węglowodany złożone zawarte w produktach pełnoziarnistych to sposób na stopniowe uwalnianie energii. Te produkty są trawione wolniej niż ich rafinowane odpowiedniki i nie powodują nagłych zmian poziomu cukru we krwi. Dlatego, jeśli cierpisz na spadek energii, sięgaj po pełnoziarniste pieczywo zamiast białego.
Orzechy
Zdrowe tłuszcze mają zbawienny wpływ na układ nerwowy i dodają energii na dłużej. Fakt, że są kaloryczne, ale z pewnością działają skuteczniej niż zjedzony na szybko batonik czy napój energetyczny. Wybieraj orzechy surowe, bez dodatków w postaci słodkich i słonych skorupek. Świetnym wyborem są orzechy włoskie, nerkowce czy migdały - zawierają najwięcej antyoksydantów i witamin.
Tłuste ryby
Ryby takie jak łosoś, makrela czy sardynki są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i wspierają funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego. Omega-3 pomagają również stabilizować poziom cukru we krwi, co zapobiega nagłym spadkom energii. Ponadto ryby te dostarczają wysokiej jakości białka i witaminy D, które wspierają ogólny stan zdrowia, w tym odporność i regenerację organizmu.
Ciemna czekolada
Najlepsza będzie taka o zawartości kakao powyżej 70 proc. To doskonałe źródło szybkiej energii i dobrego samopoczucia. Kakao zawiera naturalne stymulanty, takie jak teobromina i kofeina, które zwiększają czujność i koncentrację. Co więcej, antyoksydanty zawarte w kakao wspierają układ krążenia, co poprawia dostarczanie tlenu i składników odżywczych do komórek. Warto jednak pamiętać, by wybierać produkty z niską zawartością cukru.
Tak jak można zdrowo dodać sobie energii jedzeniem, można też się jej pozbawić. Istnieją takie produkty, których lepiej unikać, szczególnie w okresach spadku formy. Choć są smaczne i na chwilę poprawiają nastrój, to przy przemęczeniu mogą tylko zaszkodzić.
Wysoko przetworzona żywność
Produkty takie jak chipsy, fastfoody i gotowe dania zawierają duże ilości tłuszczów trans, soli oraz konserwantów. Tłuszcze przetworzone mogą powodować stany zapalne w organizmie. Kiedy się toczą, poziom energii spada. Nadmiar soli prowadzi do odwodnienia, co może objawiać się zmęczeniem, bólem głowy i problemami z koncentracją.
Słodycze i produkty o wysokiej zawartości cukru
Słodkie przekąski, takie jak batony czekoladowe, ciastka i cukierki, powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, co na chwilę może poprawić samopoczucie. Jednak równie szybko, jak się podnosi, poziom cukru spada. To prowadzi do hipoglikemii reaktywnej, która objawia się sennością, osłabieniem i rozdrażnieniem.
Biała mąka i rafinowane węglowodany
Produkty z białej mąki, takie jak białe pieczywo, makarony i ciasta, podobnie jak cukier, prowadzą do gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi. Po ich spożyciu szybko odczuwasz spadek energii. Dodatkowo brakuje w nich błonnika, który spowalnia trawienie i zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Słodzone napoje
Gazowane napoje i soki owocowe zawierają duże ilości dodanego cukru. Choć mogą szybko zwiększyć poziom energii, efekt jest krótkotrwały, a wkrótce po nim pojawia się zmęczenie. Dodatkowo spożywanie napojów tego typu może prowadzić do odwodnienia, które samo w sobie jest przyczyną senności i osłabienia.
Nadmiar kofeiny
Chociaż kawa i energetyki mogą pomóc w krótkotrwałym pobudzeniu, ich nadmierne spożycie może przynieść efekt odwrotny. Nagłe odstawienie kofeiny po jej nadmiernym spożyciu powoduje uczucie wyczerpania, a w niektórych przypadkach bóle głowy i drażliwość. Dodatkowo napoje energetyczne często zawierają duże ilości cukru, co wzmacnia ich negatywny wpływ na organizm.
Alkohol
Choć alkohol początkowo daje efekt rozluźnienia, w rzeczywistości to typowy depresant. Po jego spożyciu organizm intensywnie pracuje nad metabolizowaniem substancji, co obciąża wątrobę i prowadzi do uczucia zmęczenia. Alkohol także zaburza jakość snu, nawet jeśli pomaga szybciej zasnąć, co skutkuje osłabieniem w ciągu dnia.
Dieta ma ogromny wpływ na poziom energii, dlatego w stanach zmęczenia warto wybierać produkty, które wspierają regenerację i dostarczają składników odżywczych. Owoce i warzywa to doskonałe źródło witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełnoziarniste produkty zbożowe, dzięki zawartości węglowodanów złożonych, dostarczają energii w sposób stopniowy, eliminując nagłe skoki i spadki poziomu cukru we krwi. Białko, obecne w jajach, rybach czy roślinach strączkowych, pomaga stabilizować poziom glukozy, a także wspiera regenerację mięśni i układu odpornościowego.
Zamiast sięgać po wysoko przetworzone jedzenie i słodkie przekąski, które chwilowo podnoszą energię, a później wywołują senność, warto stawiać na naturalne, pełnowartościowe produkty.
CZYTAJ TAKŻE:
Jedz, by obniżyć ryzyko nowotworów. Lekarze wskazują konkretne produkty
Sięga po nie coraz więcej Polaków. Budują mięśnie, odchudzają, uzupełniają niedobory
Mówią, że poprawiają pamięć i wydłużają życie. Chińskie daktyle to moc właściwości